Testul Papanicolau – cum te pregatesti si cat de important este?

testul  papanicolau - cum te pregatestiTestul Papanicolau are rolul de a identifica eventualele schimbari care se produc la nivelul celulelor din cervix si care pot fi un semnal al aparitiei cancerului de col uterin. De aceea, este foarte important sa ne facem acest test macar o data pe an!



Cand trebuie sa facem testul Papanicolau si de ce?

 

“Testul Papanicolau iti poate salva viata” nu e o simpla afirmatie fara substanta. Facandu-ti acest test, poti depista cancerul de col de la primele semne si astfel te poti trata cu succes, salvandu-ti viata. Descoperit in stadii incipiente, cancerul cervical se vindeca in cele mai multe dintre cazuri, dar daca il depistam tarziu, acesta poate fi mortal. Pe langa identificarea cancerului de col, testul Papanicolau ne poate ajuta sa depistam celule anormale care pot deveni canceroase sau chiar infectii ale cervixului.

Este recomandat sa facem testul Papanicolau o data pe an dupa ce ne-am inceput viata sexuala si sa continuam chiar si dupa menopauza. Cele mai expuse riscului de a face cancer de col uterin si totodata cele care ar trebui sa-si faca acest test mai des sunt femeile care si-au inceput viata sexuala inainte de 18 ani, cele care au avut mai multi parteneri sexuali (mai ales cand vorbim de barbati ce, la randul lor, au avut relatii sexuale cu multe femei). Este important sa stim ca acest tip de cancer, cervical, nu da semne decat foarte tarziu si tocmai din aceasta cauza este nevoie sa facem in mod regulat testul Papanicolau.

Cum te pregatesti pentru testul Papanicolau?

 

Daca vrei sa-ti faci acest test, este important sa stii cateva lucruri:

  • Cel mai bine este sa-ti faci acest test in perioada de ovulatie, adica la 10-20 de zile dupa prima zi a ultimei menstruatii.
  • Nu trebuie sa ai contact sexual cu doua zile inainte de testul Papanicolau.
  • Nu ai voie sa-ti faci spalaturi vaginale cu doua zile inainte de test.
  • Tot cu doua zile inainte de aceasta analiza n-ai voie sa folosesti creme vaginale, supozitoare, medicamente, ovule sau deodorant vaginal.
  • De asemenea, in zilele anterioare efectuarii acestui test, nu trebuie sa folosim tampoane.

Daca rezultatele testului Babes Papanicolau sunt anormale, nu trebuie sa intri in panica, acest lucru nu inseamna neaparat ca ai cancer de col. De multe ori, aceste rezultate indica doar o mica problema a cervixului. In orice caz, trebuie sa mergi la medicul ginecolog la un consult pentru a afla exact care este problema si cum poate fi tratata.

Text: Bianca Badescu