Terapia prin joc, benefica celor mici

res-Terapia prin joc benefica  celor mici - PRINCIPALATerapia prin joc, cunoscuta in termeni medicali ca ludoterapie, este o metoda de tratare a problemelor emotionale in randul copiilor. Pentru cei mici, jocul este extrem de important, este, practic, „lumea” in care ei se pot manifesta in voie, este principalul instrument de cunoastere si de comunicare si, totodata, un factor terapeutic fundamental in dezvoltarea ulterioara. De asemenea, conform studiilor, jucariile stimuleaza interactiunea sociala si definesc nevoile unui copil, caracterizandu-l.



Studii interesante

Pe aceasta baza s-au facut numeroase studii, rezultatele fiind extrem de importante in definirea personalitatii si necesitatilor unui copil. Iata cateva concluzii remarcabile:

  • Indiferent care este sexul copiilor, daca acestia aleg ca jucarii preferate pustile, pistoalele, sabiile, acest fapt denota un grad ridicat de agresivitate in familie, iar daca aleg papusile sau diverse obiecte legate de casa si bucatarie, simt nevoia unui grad mai mare de afectiune si protectie. Cu toate ca parintii le imprima celor mici dorinta de a-si alege jucariile potrivite genului lor, exista si baietei care opteaza pentru jocul cu papusile, fiind definiti de sensibilitate ca adulti, si fetite care aleg pistoale, ajungand femei puternice si dure la maturitate. Cei care opteaza pentru jocurile care implica bunuri materiale sunt firi competitive si au mari sanse sa ajunga lideri.
  • Jucariile cu functionalitate simpla sunt mai bune decat cele electronice, deoarece primele au rolul de a dezvolta mult mai puternic inteligenta, imaginatia si creativitatea copilului. Insa cele din urma sunt eficiente in tratarea copiilor cu autism.
  • Jucariile sunt benefice si adultilor. Jucariile de plus au rol terapeutic in cazul pacientilor diagnosticati cu dementa severa si combat eficient starea de anxietate si frica de moarte.

Cand se recurge la terapia prin joc

Terapia prin joc este recomandata pentru diagnosticarea si tratarea diferitelor probleme mentale si emotionale ale copiilor. Copiii supusi violentei in familie, cei care au fost traumatizati sau abuzati, care s-au confruntat cu divortul sau moartea unui parinte, cei dati spre adoptie sau aflati in centre de plasament, dar si cei care au fost bolnavi si spitalizati mult timp ar trebui sa beneficieze de un control in acest sens. Ludoterapia este utila in cazul in care copilul manifesta un comportament anormal sau se confrunta cu deficit de atentie, afectiune numita ADHD.

Cum functioneaza ludoterapiares-Terapia prin joc benefica  celor mici - SECUNDARA

Ludoterapia se desfasoara in prezenta unui psihoterapeut, pe care copilul il poate percepe ca participant la joc si care are rolul de a descifra simbolistica jocului. Metoda se aplica indeosebi copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani. Sedintele de terapie se desfasoara intr-o camera de joaca si pot fi individuale sau de grup, in functie de problema tratata. Jocul si jucariile sunt cuvintele unui copil, astfel incat alegerile pe care acesta le face si felul in care interactioneaza cu obiectele de joaca scot la iveala universul sau interior si astfel psihoterapeutul poate rezolva problema. Alaturi de ludoterapie, se poate aplica si dramaterapia, o tehnica prin care se pun in scena, cu ajutorul jucariilor, situatiile reale cu care cel mic se confrunta, cu scopul de a le intelege, accepta si depasi.

Beneficiile terapiei prin joc

Terapia prin joc ajuta foarte mult la dezvoltarea unui copil, iar acesta va deveni capabil de noi forme de gandire si comportament, sa-si exprime mai usor sentimentele, gandurile si experientele si, implicit, sa comunice mai bine cu cei din jurul lui. Jocul relaxeaza, dezvolta capacitatea de concentrare si incurajeaza creativitatea. De asemenea, cel mic va fi capabil sa depaseasca experientele traumatizante din trecut, capatand curaj si incredere in sine. Prin joc, copiii isi asuma situatii si invata sa le rezolve, controleaza ceea ce, in realitate, nu pot controla si exploreaza continuu universuri noi.

Text: Madalina Manole