Terapia de substitutie hormonala este un subiect medical foarte controversat din cauza raportului avantaje-beneficii care nu este pe deplin elucidat. Aceasta presupune tratamentul cu anumite medicamente ce contin hormoni feminini pentru inlocuirea celor pe care organismul nu-i mai produce. Pana in anul 2002, aceasta forma de tarapie era folosita doar pentru femeile aflate la menopauza, ulterior fiind descoperite si alte intrebuintari dar si o serie de repercusiuni destul de periculoase pentru sanatate.
Avantajele terapiei de substitutie hormonala
Cea mai frecventa utilizare a acestei terapii este pentru imbunatatirea sanatatii femeii aflate la menopauza. In aceasta perioada, organismul nu mai produce hormonii necesari, hormonii estrogeni, si, pe langa disconfortul si modificarile fizice si psihice aparute, riscul aparitiei unor boli mai grave creste. In aceasta categorie intra osteoporoza dar si bolile cardiovasculare. Terapia hormonala reduce si ajuta organismul sa controleze eficient simptomele menopauzei ca bufeurile si transpiratiile excesive, tulburarile de somn, atrofia vaginala si schimbarile bruste de dispozitie. De asemenea, terapia de substitute hormonala are impact pozitiv asupra colesterolului din sange, care, odata cu instalarea menopauzei are tendinta de a creste si astfel, de a favoriza bolile cardiovasculare. Pe langa acest aspect hormonii estrogeni substituti contribuie la dilatarea vaselor de sange, la reducerea vascozitatii sangelui si la mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale. Pe de alta parte, menopauza implica si o scadere a densitatii osoase cu aproximativ 1-2% pe an fapt ce duce la degradarea oaselor care devin poroase si fragile, iar riscul fracturilor creste considerabil. Terapia hormonala, urmata pe termen lung, previne eficient osteoporoza prin imbunatatirea calitatilor oaselor. Totodata, terapia hormonala pe baza de esterogen si progesteron poate preveni unele forme de cancer, rezultatele cele mai mari fiind contra cancerului de uter si a cancerului colorectal. Femeile care au suferit o interventie de extirpare a ovarelor, pot urma terapia de substitutie hormonala doar pe baza de esterogen si nu si de progesteron.
Alte beneficii ale terapiei de substitutie hormonala
Prin urmarea terapiei de substitutie hormonala s-a dovedit imbunatatirea memoriei si, implicit, eficienta sa in preventia maladiei Alzhaimer. De asemenea, aceasta terapie mentine nivelul zaharului din sange in limite normale, aspect ce favorizeaza controlul diabetului. Totodata, contribuie eficient in tratarea incontinentei urinare si a infectiilor tractului urinar, iar migrenele sunt mult diminuate. Pe de alta parte, terapia de substitutie hormonala previne pierderea dintilor si previne instalarea glaucomului si a degenerescentei maculare.
Cum sa ai o viata sexuala sanatoasa la menopauza
Dezavantajele terapiei de substitutie hormonala
Cu toate ca se considera ca baneficiile acestei terapii sunt mai multe decat dezavantajele, orice femeie ar trebui sa consulte un medic inainte de a incepe acest tratament. Principalul dezavantaj il constituie faptul ca exista posibilitatea de a dezvolta cheaguri de sange pe vase care, odata desprinse, pot cauza embolie pulmonara. Totodata, astmul se poate agrava sau chiar declansa, riscul aparitiei calculilor renali creste, iar endometrioza se poate agrava.
Atentie! Sunt cazuri in care terapia hormonala trebuie evitata. In aceasta categorie intra persoanele cu boli cardiovasculare, cancer mamar si probleme de circulatie legate de coagularea sangelui. Femeile care nu sunt deranjate in mod agresiv de instalarea menopauzei nu trebuie sa apeleze la aceasta terapie.
Text: Madalina Manole