În 2020, cu toții am petrecut mult mai mult timp acasă. Şi în noul an, este clar că vom continua cu acelaşi nou stil de viață, pentru o perioadă mai lungă – ceea ce înseamnă că este timpul să ne regândim spațiul de locuit.
Deși tendințele de amenajare a locuințelor se schimbă cu repeziciune, evenimentele din 2020 i-au făcut făcut pe designeri să se concentreze pe două teme principale: construirea unui spațiu funcțional și crearea unui sentiment de calm și bucurie, în ciuda unei lumi exterioare tumultuoase.
Iată propunerile despre tendințele în design interior pentru 2021
Go blue or go home
Albastrul clasic a fost numit culoarea Pantone a anului 2020, iar designerul de interior Vikki Long spune că alabastrul va rămâne şi în noul an. Ea spune că ne putem aștepta să vedem o mulțime de nuanţe de albatru, albastru marin şi catifea în special. „Totuși, trebuie să fim atenţi la nuanţele de albastru, pentru că unele dintre ele te pot face să te simți deprimat”, spune ea. Pentru un anumit echilibru, Long recomandă infuzarea cu stropi de culori strălucitoare, cum ar fi nuanţele de galben sau tonurile aurii.
De ce ne place: Pictându-vă pereții cu o culoare liniștitoare ca albastrul, camera dvs. se transformă instantaneu într-un loc de relaxare.
Să fie lumină
Deschideți ferestrele și renunţaţi la perdelele grele. Designerul Michelle Martel spune că în 2021 se va pune accentul pe aducerea a cât mai multă lumină naturală în casă, mai ales în lunile de iarnă. Apelaţi la niște jaluzele sau perdele transparente sau pur și simplu țineți ferestrele goale, pentru a invita înăuntru lumina soarelui. Puncte bonus dacă aveți un luminator!
De ce ne place: Există foarte multe beneficii pentru lumina naturală, inclusiv o creștere a serotoninei. Și pentru că nu ne aventurăm atât de des afară din cauza distanțării sociale, umplerea casei cu lumina soarelui nu a fost niciodată mai importantă.
Adoptă o plantă
Lumina naturală abundentă vă oferă scuza perfectă pentru a vă transforma casa într-un paradis vegetal. Designerul de interior Alvin Wayne spune că, deși plantele artificiale au fost un trend în anii trecuţi, anul acesta ar trebui să mizăm pe natural.
De ce ne place: Sigur, plantele fac ca orice spațiu să arate frumos. Dar, de asemenea, vă afectează în mod pozitiv sănătatea, purificând aerul și chiar îmbunătățindu-vă starea de spirit – ceea ce ne-ar putea fi de folos tuturor în 2021.
Funcţionalitate înainte de toate!
Este timpul să vă concentrați asupra funcționalității. Ceea ce ar putea însemna să vă luați rămas bun de la acele săli de mese sau camere de zi oficiale pe care le utilizați o dată la șase luni. În schimb, putem transforma acea sală de mese într-un birou pentru lucrul de acasă, un loc în care copiii tăi pot face şcoală online, sau chiar un lounge unde să te recreezi. „Cred că întreaga idee a spațiilor formale, se va transforma, într-un fel”, spune designerul de interior Natalie Papier. „De fapt, ne dorim spații pe care să le putem folosi și trăi în ele și care să reflecte personalitățile noastre”.
De ce ne place: aceasta este șansa noastră de a ne face un spațiu complet personalizat. Ți-ai dorit întotdeauna o cameră pentru un hobby? Dar o bibliotecă? Scoateți masa de dinning şi faceți-vă DIY camera care pe care v-ați dorit-o dintotdeauna!
Mobilierul multifuncţional
Acum că toată lumea stă mai mult acasă, toţi ne dorim ca locuința să fie funcțională, să fie frumoasă și, de asemenea, trebuie să îndeplinească dubla funcție. Când alegeți piese pentru casă sau schimbați ceea ce aveți deja, nu puteți greși cu mobilierul multifuncțional. Economisiți spațiu cu o masă rabatabilă sau, utilizați o masă de consolă în locul unui birou.
De ce ne place: mobilierul multifuncțional este esenţial pentru viața noastră actuală, mai ales pentru casele sau apartamentele mai mici.
Mizaţi pe acccesorii
În 2021 înconjurați-vă cu lucrurile pe care le iubiți. Designerii spun că este timpul să abandonăm minimalismului și să ne construim camera cu accesorii – artă, sculpturi, șmecherii … practic, orice obiecte care ne vorbesc. Nu uitați: aranjamentul final ar trebui să păstreze un aspect ordonat și curat – nu doriți să arate ca o grămadă de gunoi pe rafturi. „Oamenii vor doar să simtă că sunt înfășurați într-o îmbrățișare caldă când intră într-o cameră.”
De ce ne place: pe măsură ce îți construiești mediul ideal, profită de ocazie pentru a curăţa mediul în care locuieşti de lucrurile inutile şi de a te înconjura de lucrurile care pe care le iubeşti!
Cristina Dudău
Foto the Spruce