Expunerea zilnica la violenta din media poate face copilul mai agresiv. De asemenea, nu numai filmele horror sau de actiune pot dauna, ci si filmele pentru adolescenti care prezinta obiceiuri nesanatoase sau utilizarea drogurilor sociale (tigari, alcool). Copiii sau pre-adolescentii sunt u?or de influentat si vor prelua mesajul ca fiind unul pozitiv, fiind prezentat intr-un film ca un mod de viata normal. Nici reclamele nu sunt mai sanatoase, in conditiile in care prezinta si promoveaza alimentatia de tip junk-food sau un stil de viata dezechilibrat. Parintii ar trebui sa fie preocupati de programele care transmit orice fel de mesaj copiilor lor si sa incerce sa stabileasca limite in ceea ce priveste cantitatea si calitatea programelor TV.
Riscuri asociate cu sedentarismul
Prea mult timp petrecut in fata televizorului poate creste riscul de obezitate, diabet si boli cardiace sau de boli oculare, sustin specialistii de pretutindeni. Explica-i si copilului cum poate inlocui programele TV cu o alta activitate care sa includa miscare fizica. Incearca sa il atragi catre un sport anume, care sa ii puna in valoare calitatile de atlet. Construieste cu el jocuri de strategie, petreceti mai mult timp in parc, ca o familie, sau mergeti la cinematograf, in ultima instanta, unde adultii pot alege filmul care va fi vizionat.
Nici laptopul nu este mai sigur
Alegeti serviciile de internet cu atentie si instalati filtre software care sa nu le permita acestora accesul la diverse website-uri. Internetul nu este un mediu sigur pentru copii, deoarece la fiecare simplu click copilul poate fi asaltat de bannere/mesaje cu continut erotic, inadecvat varstei sale. De asemenea, site-urile de socializare pot deveni adevarate capcane pentru micutii inocenti care isi afiseaza detalii personale, fotografii sau date de contact.
Text: Alina Lupa