Coronavirusul poate rămâne activ pe suprafețe precum ecranele telefonului mobil și bancnote timp de până la o lună, potrivit unui studiu.
Cercetătorii de la agenția națională australiană CSIRO au descoperit că virusul SARS-COV-2 poate supraviețui până la 28 de zile pe suprafețe de sticlă și plastic. Virusul este cel mai frecvent transmis prin picături atunci când oamenii tușesc, strănută sau vorbesc, dar poate fi răspândit și prin așezarea particulelor pe suprafețe precum metalul și plasticul.
Virusul gripal, mai puțin rezistent
Studiile anterioare au arătat că virusul poate supraviețui între două sau trei zile pe bancnote și sticlă și până la șase zile pe plastic și oțel inoxidabil, deși concluziile tind să fie diferite. Oamenii de știință au descoperit că la temperatura camerei – în jurul valorii de 20C – SARS-Cov-2 a fost „extrem de infecțios”, supraviețuind timp de 28 de zile pe sticla de pe ecranele telefoanelor mobile și pe bancnotele din plastic. În comparație, virusul gripal poate supraviețui în aceleași condiții timp de doar 17 zile, potrivit studiului.
Au fost efectuate teste suplimentare la temperaturi de 30° C și respectiv 40° C, iar timpul de supraviețuire a scăzut pe măsură ce temperatura din cameră a crescut. Experimentele au fost efectuate în întuneric, deoarece cercetările sugerează că lumina directă a soarelui poate ucide rapid virusul.
Suprafețele dure sunt mai periculoase
Dr. Debbie Eagles, director adjunct al Centrului australian pentru prevenirea bolilor, a declarat că aceste concluzii „consolidează importanța bunelor practici”, cum ar fi spălarea mâinilor. Dr. Sarah Jarvis, medic de familie și director clinic al Patient.info, a declarat pentru The Sun în martie:
„Știm că majoritatea virușilor supraviețuiesc mult mai bine pe suprafețele dure – telefoane și tastaturi de calculator, precum și suprafețe de bucătărie. Știm, de asemenea, că unii viruși pot supraviețui câteva zile și cu siguranță până la câteva zile. Chiar dacă nimeni altcineva nu vă folosește telefonul, îl veți atinge în mod regulat și, dacă îl veți atinge după ce vă spălați pe mâini, este posibil să aibă în continuare urme de virus pe care le-ați pus acolo înainte să vă spălați pe mâini! Așadar, merită cu siguranță să vă ștergeți telefonul de câte ori vă spălați pe mâini.”
Text Cristina Dudău
Foto Hepta