Stiati ca telecomenzile de la televizor din camerele de hotel sunt printre cel mai puternic contaminate obiecte cu bacterii? Ei bine, aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Universitatea din Houston. „Hotelierii au obligatia de a le oferi clientilor lor un mediu sigur si securizat. In prezent, practicile de menaj variaza in functie de branduri si de standarde, unele mai scazute, altele mai inalte”, a declarat Dr. Katie Kirsch, autorul studiului. „Metoda actuala de validare pentru curatenia in camera de hotel este o evaluare vizuala, care a fost dovedita a fi ineficienta in masurarea nivelului de salubrizare”.
In ceea ce priveste alegerile oamenilor, acestia devin tot mai preocupati de sanatatea publica, iar curatenia din camera de hotel face parte din criteriile de alegere a respectivului hotel. Contactul cu suprafetele contaminate este un mod de transmitere a bolii, mai ales in cazul persoanelor cu imunitatea scazuta, care sunt mult mai predispuse la infectii.
„In prezent, o camerista are in grija 14-16 camere pe care trebuie sa le curete in 8 ore, ceea ce inseamna ca aloca aproximativ 30 de minute fiecarei camere. Identificarea gradului ridicat de risc al obiectelor prezente intr-o camera de hotel ar permite managerilor sa realizeze un proiect strategic de practici de curatenie si, totodata, sa aloce timp pentru a reduce eficient potentiale riscuri in ceea ce priveste sanatatea publica, generate de contaminarea microbiana, in camera de hotel.”
Studiul a fost conceput ca prim pas in aplicarea punctelor critice de control (HACCP) si a sistemelor de curatenie din camerele de hotel. Initial, aceste criterii au fost dezvoltate de catre Administratia Nationala a Aeronauticii si Spatiului si reprezinta o abordare sistematica preventiva, care identifica pericolele potentiale fizice, chimice si biologice si, totodata, metodele de precautie pentru a reduce aceste riscuri la nivel global.
Dr. Kirsch si colegii sai de la Universitatea din Houston, impreuna cu cercetatorii de la Purdue University si Universitatea din Carolina de Sud au efectuat un studiu pe mai multe camere de hotel, in Texas, Indiana si Carolina de Sud. Ei au testat nivelul de bacterii aerobe, bacterii coliforme de contaminare bacteriana pe fiecare dintre suprafetele prezente in camera.
In timp ce unele dintre obiecte – cum ar fi vasul de la toaleta si chiuveta – erau foarte contaminate, asa cum era de asteptat, s-au constatat, de asemenea, si niveluri ridicate de contaminare bacteriana pe telecomanda si butonul veiozei de pe noptiera. Cu toate acestea, savantii nu pot confirma daca aceste bacterii pot sau nu provoca o boala, dar chiar si asa, nivelurile de contaminare sunt un indicator semnificativ al curateniei generale.
„Informatiile obtinute din acest studiu ar putea ajuta la adoptarea unei abordari proactive in vederea reducerii pericolelor potentiale din camerele hoteliere”.
Concluziile studiului au fost prezentate la Adunarea Generala a Societatii Americane de Microbiologie.
Text: Andreea Popescu