Liposuctia, endermologia sau laserul lipolitic sunt doar cateva din metodele pe care femeile moderne le au la dispozitie pentru a scapa de excesul de grasime si pentru ameliorarea conturului. Daca intentionezi sa apelezi la una din tehnicile medicale de remodelare corporala, consulta intai medicul. Cu aceasta ocazie se practica un examen medical complet si se stabileste daca procedura este indicata sau nu.
Totul a inceput acum mai bine de 30 de ani, odata cu liposuctia, la ora actuala cea mai frecventa procedura de chirurgie estetica si una din interventiile cu rezultatele cele mai spectaculoase.
Scapa de grasimea inestetica!
Tehnica operatorie actuala a fost pusa la punct de-a lungul anilor de catre medici ginecologi, chirurgi plasticieni si dermatologi. La inceput se foloseau canule cu diametru mare, agresive. Operatia se desfasura sub anestezie generala, iar rezultatele erau adesea nesatisfacatoare si complicatiile frecvente. Astazi lucrurile au evoluat, preferandu-se anestezia locala, microcanulele si aspiratoarele chirurgicale sofisticate. In anii ’90, s-a pus la punct anestezia locala tumescenta, gandita special pentru liposuctie. Aceasta a deschis era moderna in tehnica liposuctiei, riscurile si reactiile adverse scazand enorm. Inainte, liposuctia se executa sub anestezie generala, cu risc hemoragic crescut, convalescenta indelungata cu dureri in perioada postoperatorie, risc crescut de a provoca iregularitati evidente ale pielii. Aceste complicatii au fost inlaturate prin folosirea anesteziei tumescente. Aparatele de liposuctie au evoluat de asemenea, in zilele noastre avand incorporate dispozitive interne sau externe cu ultrasunete, componente ce produc vibratia canulei care extrage grasimea (power liposuctie). Se prefera microcanulele cu diametru sub 2,8 mm (vechile canule aveau 6-8mm), care produc un traumatism local redus, permit realmente sculptarea zonei si obtinerea unor rezultate uniforme, fara iregularitati. De asemenea, noile masini de power liposuctie permit tratarea cu mai multa usurinta a zonelor fibroase, precum spate, flancuri, ginecomastie, fiind cele mai indicate pentru reviziile liposuctiilor ratate. Aceste noi tehnologii scad considerabil efortul medicului si timpul operator si pentru ca sunt mai putin traumatizante pentru tesuturi, vase si terminatii nervoase. Ele scad durerea postoperatorie, dar si sansa de a avea echimoze extinse si edem important dupa operatie. De asemenea, rezultatele se vad in aproximativ 3 saptamani.
Cui i se recomanda liposuctia?
Consultatia initiala este foarte importanta – cu aceasta ocazie se practica un examen medical complet si se stabileste daca procedura este indicata sau nu. Se explica in ce consta interventia, care sunt alternativele de tratament, limitele, eventualele efecte adverse si complicatii (anomalii de contur, laxitate a pielii, hematoame, seroame, infectie). Candidatii ideali sunt pacienti intre 18 si 70 de ani, sanatosi, cu depozite localizate de grasime, rezistenti la exercitii fizice si dieta. Pacientii obezi trebuie sa piarda mai intai in greutate si apoi sa recurga la liposuctie. Chiar si balerinele sau cei ce practica body-building pot avea zone ce nu pot fi modelate la sala de fitness. Toate partile corpului ce prezinta un exces de tesut adipos pot fi tratate: abdomen, coapse, flancuri, spate, brate, gat, genunchi, gambe. Se pot opera mai multe zone in aceeasi interventie, dar nu mai mult de trei. Contraindicatiile sunt reprezentate de boli cardiovasculare, renale, hepatice, diabet, defecte de coagulare, cancer, imunosupresie, sarcina, obezitate morbida. Inainte de interventie, trebuie intrerupte anumite medicamente ca antiinflamatoare, aspirina, anumite antibiotice, vitamine, hormoni Li, se inmaneaza pacientilor recomandari post-liposuctie scrise si se fotografiaza zonele ce urmeaza a fi tratate.
Liposuctia se face cu anestezie locala
Anestezia consta in infiltrarea in zona ce urmeaza a fi tratata a unei solutii diluate de anestezic, a unei solutii fiziologice si a unui agent vasoconstrictor care nu numai ca elimina durerea in timpul interventiei, dar si 10-12 ore dupa operatie. De asemenea, anestezia locala reduce riscul general operator hemoragic (nu sunt necesare transfuzii, se pierd numai 8-10 ml de sange pentru fiecare litru de grasime aspirat!), si permite pacientului parasirea clinicii la cateva ore dupa interventie, precum si reluarea activitatii profesionale la 2-3 zile. Deoarece se introduc intre 500 si aproximativ 3 litri de solutie anestezica in tesutul grasos, zona devine ferma, facilitand astfel sculptarea zonei respective.
Liposuctia nu trateaza celulita
Dupa efectuarea anesteziei, se practica o incizie de aproximativ 3mm prin care se introduce microcanula conectata la aspiratorul chirurgical prin miscari de du-te/vino si in evantai se extrage la inceput grasimea profunda, dupa care cea superficiala. In cazul masinilor moderne de liposuctie, ca power liposuctia sau liposuctia cu ultrasunete, canula vibreaza cu 3 000 – 5 000 de vibratii pe minut sau transmite ultrasunete, lucru care va permite extragerea cu usurinta a grasimii si reducerea timpului operator cu aproximativ 30%. Acest lucru scade oboseala chirurgului care se va putea concentra mai mult pe modelarea si sculptarea conturului in raport cu zonele invecinate, decat pe simpla aspirare a depozitelor grasoase. In general, interventia pentru genunchi dureaza astfel aproximativ 15-20 minute, in timp ce operarea mai multor zone poate dura numai 1-1,5 ore. Dupa interventie, pacientii vor purta un corset special timp de doua saptamani, lucru ce va reduce edemul si va favoriza retractia pielii. Acestia se vor abtine de la activitati fizice sustinute. Uneori, sunt necesare sedinte de touch-up dupa 6 luni. La 10-12 zile dupa liposuctie, se recomanda cateva sedinte de endermologie pentru a rafina rezultatele si a elimina celulita – liposuctia nu trateaza aceasta problema.
Endermologia amelioreaza aspectul celulitei
Endermologia este o metoda franceza aparuta acum aproximativ 20 de ani si se bazeaza pe tehnica palpare-rulare, ce presupune existenta a doua rolere si a unui dispozitiv vacuum. Pielea si o parte din tesutul adipos superficial sunt aspirate intre cele doua rolere si masate dupa regulile drenajului limfatic. Disconfortul este minim si dispare dupa cateva tratamente. Sunt necesare 14 -16 sedinte, de cate 30 de minute, de doua ori pe saptamana, pentru obtinerea rezultatelor dorite – modelarea conturului corporal si ameliorarea aspectului celulitei. Uneori, rezultatele depind de experienta tehnicianului.
Laserul lipolitic lichefiaza grasimea
Laserul lipolitic se bazeaza pe efectul termic, foto acustic al razei laser care va produce lichefierea grasimii. Aceasta va fi eliminata treptat de organism. Exista deja cateva sisteme disponibile, precum: Smart–lipo, Pro-lipo, Slim-lipo, Pharaon. O canula de 1mm diametru ce contine fibra laser se va introduce in tesutul cutanat, prin incizii de 2mm, sub anestezie locala. Procedura dureaza aproximativ 1 ora, iar disconfortul post operator este minim. Un garment special va fi purtat timp de 5 zile. E necesara o singura sedinta, iar rezultatele se vad dupa 3-5 luni. Se obtine, de asemenea, o buna retractie a pielii, cu efect de lifting. Exista totusi un risc de arsura a pielii si s-au realizat putine studii care sa analizeze cu acuratete eficienta si riscurile. Acest tip de interventie se recomanda in primul rand in tratamentul barbiei duble, al depunerilor excesive de grasime la nivelul fetei, abdomenului, flancurilor.
Ultrashape – efect mecanic al ultrasunetelor
Ultrashape este un sistem medical bazat pe efectul ultrasunetelor, la nivelul tesutului adipos. Metoda este promovata ca fiind neinvaziva, fara disconfort pentru pacient si care se executa fara anestezie. Tratamentul se bazeaza pe efectul mecanic al ultrasunetelor ce vor patrunde pana la 1.5 cm profunzime, distrugand membranele celulelor adipoase, cu eliberarea de trigliceride in spatiul interstitial. Acestea se transforma in acizi grasi si glicerol, ce vor fi metabolizati in ficat. Metoda este contraindicata in cazul pacientilor cu boli de ficat sau boli metabolice. Grasimea fibroasa si celulita nu raspund la tratament. De asemenea, rezultatele pot fi nesatisfacatoare in cazul persoanelor cu pielea flasca. Sunt necesare minimum 3-4 sedinte (de aproximativ 40 minute – 1 ora) si se poate obtine o reducere de pana la 3 cm diametru pe zona de tratament. Rezultatele sunt bune pentru abdomen si flancuri si depind de experienta medicului.
Reducerea volumului si ameliorarea conturului
Aparatele ce folosesc radiofrecventa au un dublu avantaj pentru ca amelioreaza conturul zonei tratate, celulita, dar mai ales tonusul pielii, actionand simultan pe paturile superficiale si profunde ale tesutului cutanat si la nivelul tesutului adipos. Metoda creste metabolismul local si produce eliberarea grasimii lichefiate din celulele adipoase, care isi vor micsora diametrul, aceasta reflectandu-se in reducerea volumului si ameliorarea conturului diferitelor zone tratate. In timpul sedintei ce dureaza 30 minute, pacientul simte o senzatie de caldura ce creste treptat in intensitate, dar nu produce disconfort. Talia, coapsele, abdomenul pot fi tratate cu aceasta tehnologie. Sunt necesare 5-8 sedinte pentru a obtine rezultatele dorite si o sedinta de intretinere la 1-2 luni.
Eliberarea grasimilor sub forma de trigliceride
Metoda lipodissolve consta in injectarea cu un ac fin, la 1 cm profunzime in tesutul adipos si in mai multe puncte, a unui cocteil ce contine fosfatidillcolina si acid deoxicolic, ce vor produce distrugerea membranei adipocitare si eliberarea grasimilor sub forma de trigliceride, care se vor transforma in acizi grasi si glicerol. Este contraindicata in cazul pacientilor cu boli metabolice, de ficat. Imediat dupa injectare, pacientul va resimti o usoara senzatie de arsura, urmata de aparitia unui edem si eritem localizate, ce vor disparea in urmatoarele zile. Sunt necesare in general 3 sedinte de tratament, la 2 luni interval. Se pot obtine rezultate bune la nivelul abdomenului, bratelor, mentonului (barbie), feselor, gambelor.
Medicul si pacientul vor alege una din aceste optiuni de tratament, in functie de timpul disponibil, de starea de sanatate a pacientului, de zona ce urmeaza a fi tratata, de patologia locala asociata (celulita, piele fara tonus, varsta mai inaintata) si, nu in ultimul rand, in functie de experienta doctorului si de echipamentul disponibil. Nu trebuie uitat ca ultimele metode mentionate sunt recente, rezultatele pot fi variabile si e necesar poate mai mult timp pentru ameliorarea tehnicii si chiar a aparaturii si tehnologiei folosite. In orice caz, liposuctia ramane metoda cu rezultatele cele mai controlate, rapide si previzibile.
20% dintre cazurile de celulita apar in timpul si dupa sarcina.