Tehnici de gandire pozitiva: terapia cognitiv comportamentala

terapia cognitiv comportamentalaTerapia cognitiv comportamentala va poate ajuta sa va eliberati de gandurile negative, sa va recuperati mai repede in urma unei depresii si, totodata, va ajuta sa va bucurati de viata in adevaratul sau sens. Depresia trebuie tratata, iar orice gand negativ pe care-l avem, va incetini vindecarea. Pe de alta parte, persoanele care sufera de depresie, nu accepta ganduri sau emotii pozitive, pur si simplu, ei nu le pot simti sau percepe. Acest stil cognitiv se nume?te “amortizare. Persoanele care trec prin depresie isi suprima gandurile si emotiile pozitive si trairile acestora sunt, de cele mai multe ori, sumbre. De obicei acestia isi autotransmit ganduri de vinovatie, ganduri de genul “nu merit sa fiu fericit” sau “bucuria mea oricum nu va dura”. Mamele care se confrunta cu depresie postnatala se simt vinovate de acest fapt si se acuza ca nu sunt suficient de bune pentru copilul lor. Aceasta vocea interioara care transmite gandurile negative este, de fapt, un pesimism defensiv, o forma de autoprotectie, o arma de apararea impotriva unui mare esec sau a unei deziluzii.

 



Cum ne poate ajuta terapia cognitiv comportamentala

Terapia cognitiv comportamentala, prescurtata TCC, este cel mai bun mod de a trata depresia. In TCC, pacientul si terapeutul trebuie sa lucreze impreuna pentru a descoperi modelele de comportament care trebuie schimbate. Scopul acestei terapiii este de a recalibra creierul cu gandurile pozitive si fericirea. Un eveniment din viata cuiva poate avea efecte negative majore asupra starii sale ulterioare. Astfel, impreuna cu terapeutul, se va descoperi acest eveniment marcant care a declansat emotiile negative si se va repune intr-o alta perspectiva. I se va gasi un motiv si i se va aloca o explicatie, astfel ca pacientul sa se poata elibera de el.

 

5 tehnici aplicate in Terapia Cognitiv Comportamentala

Chloe Carmichael, doctor psiholog la o clinica din New York a propus 5 tehnici care pot contracara gandirea negativa si depresia. Aceasta a descoperit ca persoanele depresive nu raspund bine la exercitiul de auto-studiere si din acest motiv a impus ca lucrul pacientului cu terapeutul sa se desfasoare pe o perioada de minim 6 saptamani.

 

1. Brainstorming

Faceti un brainstorming impreuna cu terapeutul vostru pentru a depista radacina depresiei. Odata aflata, scrieti pe o hartie o propozitie simpla despre acel fapt, ce anume v-a deranjat/durut la momentul respectiv si scrieti si cateva moduri prin care credeti ca veti reusi sa imbunatatiti acest inconvenient. De exemplu daca singuratatea este motivul depresiei, scrieti pe lista cum doriti sa o combateti: inscrierea intr-un club, participarea la diverse activitati, iesiri cu prietenii, etc…

 

2. Auto-declaratia

Dupa ce ati localizat radacina depresiei, scrieti auto-declaratii pentru a contracara gandurile negative. Gasiti partile bune ale problemei si formulati-le in aceste auto-declaratii. Repetati-le de cate ori simtiti ca un gand negativ pune stapanire pe voi. In timp, veti crea noi asocieri, inlocuind gandurile negative cu cele pozitive. De exemplu, in cazul in care gandul negativ va transmite “Sunt deprimat acum”, voi, nu veti spune “Sunt fericit acum”, ci, o auto-declaratie ajutatoare ar fi sa spuneti: “Fiecare om are in viata suisuri si coborasuri. Si eu la fel”. In acest fel mintea voastra constientizeaza situatia mult mai bine si va pastreaza un nivel ridicat de bucurie si de optimism, ferindu-va astfel de dezamagire si suferinta. Auto-declaratiile trebuie reactualizate si un sfat al doctorei ar fi ca acestea sa fie traduse in alta limba sau reformulate pentru a nu intra in rutina.

 

3. Cautati pozitivismul in jurul vostru

Gasiti tot timul noi oportunitati de a gandi pozitiv. Daca intrati intr-un loc nou, incercati sa observati lucrurile care va plac de acolo si nicidecum invers. Impuneti-va sa gasiti mereu 5 lucruri frumoase in jurul vostru. O alta tehnica ar fi sa va setati alarma telefonului la 3 momente de timp diferite pentru ca atunci cand va suna, sa va reamintiti automat sa va schimbati gandurile negative in cele pozitive. Psihologul recomanda sa urmati aceasta metoda impreuna cu un prieten care lucreaza si el cu TCC. Astfel, impartasindu-va experientele, deveniti mai constienti de ele si, implicit, mai atenti in a urma regulile TCC.

 

4. Tineti un jurnal al zilei

La sfarsitul fiecarei zile, scrieti intr-un jurnal (poate fi si electronic) lucrurile frumoase pe care le-ati trait si scrieti pentru ce ii sunteti recunoscatori vietii. Inregistrarea gandurilor pozitive va poate ajuta sa le vizualizati mai usor si sa creati noi asocieri in minte pentu a gasi drumul corect care sa va scape de depresie. Transforma gandul “O alta zi de munca!”, in gandul “Ce zi minunata este astazi!”.

 

5. Acceptati dezamagirile ca parte a vietii

Trebuie sa invatati sa acceptati dezamagirile ca parte integranta a vietii, doar asa veti reusi sa le depasiti si sa mergeti mai departe cu zambetul pe buze. Daca treceti printr-o despartire, nu dati vina pe voi pentru aceasta, ci mai bine incercati sa vedeti partile bune ale situatiei. Scrieti ceea ce ati trait si ce ati invatat din aceasta experienta pentru a vedea ce trebuie sa faceti diferit data viitoare, avand grija, totodata, sa tineti la distanta gandurile negative.

 

Text: Madalina Manole