Tehnici de desen – 3 lucruri pe care orice incepator trebuie sa le stie

Desenul este in atentia multora dintre noi, devenit un hobby popular. Desenul cere multa practica, dar te vei simti implinit cand vei vedea cat de repede, cu ajutorul exercitiului, iti vei dezvolta aceasta practica.

Pentru a prinde curaj si a nu mai privi desenul ca pe un mister, gasesti mai jos cateva sfaturi foarte utile despre tehnicile de desen, dedicate incepatorilor.

Incet, incet vei avansa si vei privi retrospectiv la desenele tale, observand clar cum ai avansat.

Nu iti va mai fi teama sa desenezi pe suprafete mai mari de lucru sau sa incerci chiar si alte instrumente de lucru in afara de creion. Vei vedea ca niste stilouri de cea mai buna calitate vor oferi lucrarilor tale o nota cu adevarat profesionista. Secretul este sa nu te temi in fata hartiei. Testeaza, exerseaza si in timp vei fi placut surprins de propriile rezultate.



Proportiile (masurarea)

Desenul este despre observatie. Daca doresti sa iti dezvolti abilitatile de dsesen, atunci trebuie sa te concentrezi asupra subiectului pe care il desenezi.

Pentru a imbunatati acuratetea desenelor este important sa masuram proportiile subiectului, iar acest lucru se realizeaza foarte bine cu ajutorul unui creion.

Iata cum functioneaza! Intinde bratul spre subiectul tau, avand creionul in mana. Asigura-te ca bratul este bine intins (de la umar la incheietura), fara a fi asadar nici macar un pic indoit la cot. Inchide un ochi. Masoara pe creion inaltimea si latimea obiectului tau. Marcheaza cu degetul mare acolo unde se opreste masuratoarea.

Ia-ti un segment al obiectului tau si vezi de cate ori se incadreaza in lungimea/latimea lui totala. Astfel ai o unitate de masura pe care o poti utiliza in analiza cu alte obiecte ale compozitiei si a marca dimensiunea obiectului tau pe suprafata hartiei.

Observa formele de baza

Unele subiecte pe care doresti sa le desenezi iti pot parea de-a dreptul dificile. Daca un mar, o vaza cu flori ti-au parut simple, poate ca o pisica te face sa te razgandesti in a o mai desena.

Chiar daca multe obiecte par dificil de desenat, tine minte ca toate subiectele, chiar si cele mai complexe pot fi simplificate in forme geometrice.

Atunci cand privesti subiectul ca un ansamblu de forme geometrice, devine mult mai usor sa desenezi, plecand de la aceste forme de baza.

Prin urmare, nu lasa detaliile sa te blocheze, concentreaza-te pe formele simple si axeaza-te pe relatia dintre acestea, lucru care duce la o precizie si mai mare a desenului tau.

Controleaza greutatea liniei

O tehnica de desen priveste greutatea liniei trasate de tine. Controlul asupra greutatii liniei este o modalitate excelenta de a separa obiectele unele de celelalte si poate contribui la accentuarea umbrelor si a efectului 3D.

In prima parte a realizarii desenului te vei concentra asupra proportiilor, a schitarii intregii compozitii, insa pe masura ce progresezi, liniile se pot schimba si deveni mai tari si intunecate. In special la sfarsit vei putea adauga detalii, este ca o reevaluare a desenului realizata cu ajutorul intensitatii liniei.

De asemenea, incearca cat mai multe instrumente pentru desenele tale, nu te opri doar la creion, stiloul sau carioca pot fi ideale, in special daca este vorba de un desen pe un format mai mic, precum A5 sau A4.

Fii creativ si nu iti fie teama sa incerci din ce in ce mai mult! Desenul inseamna practica.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Rq1MLxP5RgI