Tehnica Feng Shui, sanatatea casei mele

sanatatea_caminunlui_sursa_shutterstockTe-ai gandit vreodata ca durerile de cap pe care le ai zilnic sau stresul dat de relatiile tensionate cu partenerul de viata  pot fi cauzate de casa in care locuiesti? Si totusi este adevarat…!

Afla ca nu numai tu ai nevoie de sanatate, ci si caminul tau. De la dl. Adrian Florea, Maestru de Feng Shui (www. qitaky.ro), consultantul revistei noastre, am aflat ca sanatatea caminului nu inseamna numai curatenie, ci si modul in care este amenajata casa, culorile din ea, mobilierul, obiectele de decor si multe alte lucruri pe care le treci cu vederea.


 

 

Casa copilariei noastre…
Am tot auzit cuvintele “Feng Shui”… Insa foarte putini dintre noi cunosc semnificatia acestui concept si implicatiile lui asupra vietii noastre. Aceasta stiinta si – totodata – arta, permite, celor ce-i dau crezare, sa se puna in acord cu mediul in care locuiesc sau isi desfasoara munca. O viata in deplina armonie familiala, cu succese financiare, cu o atenta alegere a partenerilor de viata si afaceri, sau a momentelor in care se pot pune in aplicare niste decizii corecte, cu o sanatate de fier, inseamna respectarea regulilor de Feng Shui, care, chiar din denumirea lui (vant si apa), reprezinta o dorinta straveche a omului de a se adaposti. Omul primitiv a cautat sa se adaposteasca sub crengile unui copac, insa a constatat ca aici este bine, insa nu este suficient (ploua si bate vantul). Intr-o stanca este bine ca nu ploua, dar bate vantul. A mai ramas sansa pesterilor, insa nici acolo nu s-a simtit prea bine deoarece trebuia sa convietuiasca alaturi de animale si insecte. Din acest motiv, el si-a construit alta “vizuina”, in care isi regaseste niste conditii.

Sub pretextul originalitatii, tot mai multe persoane isi construiesc casele sau le amenajeaza intr-o “dezordine” generala, numai din dorinta de a iesi in evidenta. Simplitatea casei pe care o desenam cand eram copii (un acoperis in forma de V asezat peste un patrat, care sa imite chipul unui om, doua ferestre si o usa care reprezinta doi ochi si o gura) a fost inlocuita cu grandoarea vilelor care mai de care mai sofisticate, omitandu-se un fapt important: caracteristicile constructive ale unei case  depind de caracterul celor care locuiesc in ea. Daca esti o persoana mai agitata, ai nevoie intr-adevar de un spatiu mai larg, unde sa te poti misca in voie. Dimpotriva, daca esti o persoana mai retrasa, iti este suficient un spatiu ingust, care sa nu atraga atentia. Toate trasaturile  de caracter ale unei persoane sunt inglobate in constructia unei case, in special in ceea ce inseamna in interiorul casei: cate camere are, cum sunt distribuite, utilitatile etc. Tocmai acest lucru nu il inteleg persoanele care apeleaza la Maestrul Adrian Florea… Acestea citesc pe ici – colo cate ceva despre Feng Shui si devin nerabdatoare sa gaseasca solutii care sa le imbunatateasca rapid viata, din diverse perspective: fie ca e vorba de viata conjugala, de relatiile de familie, de cariera, de castiguri mari de bani etc. Raspunsul este mult mai complex, deoarece presupune calcule, pornind de la datele personale ale celor implicati in locuinta respectiva, date despre orientarea spatiului si eventual a unor componente din interiorul sau: usa principala, patul conjugal, orientarea biroului, aragazului etc. Sunt mai multe elemente care intra in calcul. De aici rezulta complexitatea Feng Shui-ului. Altfel, ar putea fi o schema fixa, aplicabila in toate casele… Or, cum bine a punctat Maestrul Adrian Florea, acest lucru nu se poate, deoarece Universul in care traim se caracterizeaza prin… unitate in diversitate.

De exemplu, dormitorul parintilor trebuie astfel conceput incat sa se tina cont de faptul ca parintii trebuie sa aiba autoritate asupra copiilor. Daca parintii sunt tineri, ei au nevoie de o anumita stimulare pentru planurile de viitor, pentru o activitate intensa, motiv pentru care patul va fi asezat intr-o anumita directie care sa le fie lor favorabila, din aceasta perspectiva, dar care sa respecte si alte date personale. Atentie! Dormitorul copiilor nu trebuie sa fie niciodata mai mare decat cel al parintilor, greseala intalnita frecvent. Motivul? Parintii isi vor pierde autoritatea fata de copii. Camera de oaspeti va fi amenajata tinandu-se cont de tipul oaspetilor, astfel incat acestia sa se armonizeze cu gazda. Baia si bucataria nu trebuie sa fie una langa alta sau una in fata celeilalte. Nici dormitorul nu trebuie sa fie alaturat de baie sau asezat deasupra garajului. Patul nu se amplaseaza langa peretele pe care se afla conductele de la baie. In mod normal, o baie nu trebuie sa fie lipita de dormitor. Cel mai corect ar fi sa existe un dressing intre cele doua. Iata cateva aspecte care arata ca exista si reguli generale, dar majoritatea regulilor sunt dictate de caracteristicile individuale.

Remodeleaza-ti casa
Daca suntem nevoiti sa locuim intr-o casa gata facuta, atunci trebuie sa o remodelam, si cum e foarte greu sa remodelezi din punct de vedere al constructiei , atunci apare acel capitol al Feng Shui care se ocupa de… remedii: sa corectezi acolo unde, constructiv, nu mai poti face nimic sau aproape nimic. Este vorba despre remediile care sa compenseze din punct de vedere cromatic, morfologic (forme), geometric, din punct de vedere al combinatiilor celor cinci loje (stari) energetice fundamentale in Univers: Lemnul, Focul, Pamintul, Metalul si Apa. Acestea din urma au in spatele lor nenumarate semnificatii. De mentionat ar fi  culoarea asociata fiecarui element (pentru orice persoana, se poate stabili carui element ii apartine si, prin urmare, ce culoare ii este atribuita ca benefica). Culorile reprezinta niste vibratii cu frecvente foarte bine cunoscute. Daca persoana nu tine seama de culoarea care i se potriveste (conform datelor sale personale), exista riscul “atacului” din partea frecventei care l-ar domina sau l-ar distruge prin efectul de rezonanta. Persistenta unor anumite culori, nearmonizate cu celelalte, poate determina aparitia unor boli grave sau tulburari psihice care pot influenta negativ cursul vietii noastre, pe toate planurile (sentimental, familial, financiar). Efectele orientarii unor elemente din constructia unei cladiri, din amenajarea unei incaperi, ale orientarii patului sau a mesei de birou mai pot fi aflate si in functie de… animalul zodiacal – care se alege din douasprezece posibile. Conform traditiei chineze, acesta reprezinta simbolul unei tipologii umane, sugerand anumite reactii atunci cand au loc confruntari cu un alt semn sau chiar cu el insusi.

Cele cinci loje energetice contin ca expresie energetica si anatomia umana. De exemplu, loja de lemn se refera la ficat, vezica biliara, ochi, tendoane, la stari emotionale precum cele pozitive, cum ar fi starea de bunatate, dar si negative, cum ar fi furia, mania. Si atunci, daca se tine cont de faptul ca fiecare loja are cate o asemenea grupare legata de anatomia, fiziologia si psihologia umana, fara indoiala ca o lipsa a armoniei intre cele cinci loje energetice determina o dizarmonie a sanatatii. De pilda, intr-o zona unde exista foarte mult lemn (mobilier si elemente decorative), iar culorile predominante sunt verde si turcoaz, acest exces de lemn este foarte periculos pentru sanatate, deoarece loja de lemn, cand este in exces, ataca loja de pamant unde gasim : stomacul, splina, cavitatea bucala, muschii, starile emotionale pozitive – sinceritate, franchete si starile emotionale negative – melancolia si anxietatea. Ne vom trezi astfel cu tulburari digestive sau ale splinei, cu afte, stomatite, probleme dentare, tulburari de comportament (putem deveni anxiosi) si ne vom repezi la tratamentele alopate, in loc sa facem o schimbare in casa. De exemplu, excesul de lemn poate fi absorbit de elemente de foc (lemnul este urmat in acest lant energetic de foc). De aceea, este indicat sa punem in locul respectiv niste sfesnice, lumanari (pe care nu trebuie sa le aprindem, deoarece ele sugereaza focul) sau sa folosim culori de foc (rosu, roz, portocaliu), care sa mai diminueze din energia de lemn. Numai atunci echilibram lucrurile. Remediile le alegem in functie de tipul de element caruia ii apartinem. Este foarte important cum decoram casa, ce materiale folosim pentru podele, ce covoare, decoratiuni (se poate recurge la materiale metalice, din lemn, din hirtie)… Ne-am intrebat de mute ori de ce ce japonezii folosesc in casele traditionale pereti din hirtie. Raspunsul este simplu: din doua motive. In primul rand, hartia provine din lemn si ei au nevoie in anumite incaperi deosebite de prezenta lemnului; in al doilea rand, nu folosesc constructii masive pentru ca este o zona cu potential seismic crescut, iar casa trebuie reconstruita usor.

Exista cupluri care se confrunta frecvent cu probleme conjugale, nereusite in cariera sau se plang ca nu pot avea copii, desi toate conditiile, inclusiv din punct de vedere medical, sunt optime, fara sa stie ca aceasta se datoreaza amenajarii casei lor sau a locului unde lucreaza.

Text: Mirela Dadacus