Teama de regret: 3 actiuni care iti insufla incredere si curaj

„Daca astazi ar fi ultima zi pe Pamant, as regreta ceva in viata mea?‟ Iata o intrebare la care multi dintre noi probabil ca ne-am teme sa dam un raspuns sincer. Acesta este numai unul dintre motivele care au transformat regretul intr-una dintre cele mai mari frici pe care o poate experimenta o persoana, multe dintre actiunile importante din viaţta noastra ajungand sa se desfasoare sub teama de regret, dupa cum explica psihologulul Andra Tanasescu.

„Teama de regrete genereaza in sine regrete. E un paradox pe care il vom constientiza la un moment dat. Dorinte in viata avem multe, suntem fiinte care ne entuziasmam mult prea repede, insa viata noastra se deruleaza  sub spectrul acestor frici. Ne e teama sa nu ranim sau sa nu fim raniti, ne e teama sa nu pierdem totul daca procedam intr-un anumit fel, ne e frica de consecintele faptelor noastre sau pur si simplu nu avem incredere in noi sau in cei din jurul nostru”, declara psihologul Andra Tanasescu.

FOTO: Psiholog Andra Tanasescu

Specialistul considera ca ne putem invinge destul de usor astfel de temeri, daca reusim sa constientizam ca este vorba despre frica de necunoscut. Astfel vom constata ca teama nu a fost decat un sentiment artificial. Iata pasii pe care ii poti urma pentru a-ti invinge aceste frici:



Renunta la „centura de siguranta‟ din viata ta

In inima lor, oamenii vor sa renunte la un job ultra-stresant, care ii imbolnaveste si fizic si psihic, dar le este teama de viata de dincolo de acel job. De asemenea, se agata de o relatie toxica pentru ca le este teama de singuratate. Totusi, exista lucruri bune „Oamenii mai curajosi, care s-au concentrat multi ani pe un job epuizant si pe o relatie toxica, si care au renuntat la un moment dat la ele, adica au pasit in necunoscut, au ajuns sa vada ca necunoscutul arata chiar mult mai bine decat viata lor anterioara. Odata procedat asa, acelor oameni le va fi mult mai usor sa renunte la greutatile din viata, deoarece vor sti sigur ca un nou inceput nu e ceva de speriat, chiar este oportunitatea mult asteptata”, afirma psihologul Andra Tanasescu.

Sa exersam mai des curajul

Curajul poate fi un atuu cu care ne nastem, dar poate fi in acelasi timp o abilitate pe care o dobandim, atrage atentia specialistul. „Ne gandim mult prea mult la ce o sa creada lumea despre noi daca actionam intr-un fel sau altul. Oamenii sesizeaza cand cineva se straduieste sa fie pe placul lor si exploteaza aceasta slabiciune a lor. Ca sa fim fericiti, trebuie sa fim independenti. Ca sa fim independenti, trebuie sa ne debarasam de ce o sa creada oamenii despre noi. Ca sa putem ajunge la aceasta performanta, trebuie sa exersam zilnic curajul in oglinda. Trebuie sa ne uitam la noi, trebuie sa ne studiem reactiile si trebuie sa invatam cum sa nu fim slabi in anumite situatii”, este de parere psihologul Andra Tanasescu.

Asuma-ti mai hotarat deciziile!

Multi oameni evita sa isi asume responsabilitati si avem tendinta naturala de a da vina pe altii chiar si pentru propriile noastre decizii. Psihoterapeutul ne recomanda ca atunci cand luam o decizie, pentru a constientiza responsabilitatea asumata, putem sa ne uitam in oglinda si sa spunem „Eu am decis asta!‟.

Semne ascunse ale stresului

Repetarea acestei propozitii poate deveni o modalitate simpla prin care potentialul regret este subminat inca din fasa; asta deoarece atunci cand esuam, ne va rasuna in minte mereu acelasi enunt – „Eu am decis asta!” – iar tendinta noastra naturala de a da vina pe ceilalti nu isi va gasi motivatie.‟ Important este sa nu uitam ca unele dintre cele mai frumoase lucruri in viata vin atunci cand te astepti mai putin, de unde te astepti mai putin, dupa cum conchide psihologul si trainerul in Neuro-Programare Lingvistica (NPL) Andra Tanasescu.

Text: Oana Baltoc