Comunicarea clara a propriilor idei, prezentarea lor in fata publicului este o componenta esentiala a succesului in mai multe domenii ale vietii. A fi un bun orator te poate ajuta sa avansezi in cariera, sa-ti dezvolti afacerea, sa creezi colaborari puternice.
De asemenea, vorbitul in public te poate ajuta sa iti promovezi ideile si sa te apropii de oameni, sa afli problemele care ii afecteaza in mod direct. Teama este cea care apare de cele mai multe ori intre tine si audienta. Glosofobia, aceasta este denumirea fricii de a vorbi in public. Apare in timp ce tii o prezentare sau cand stii ca urmeaza sa ai un discurs in fata altor persoane. Teama de a vorbi in public este foarte comuna. Iata mai jos cateva trucuri pentru a o invinge.
Fii pregatit
Poate parea evident, insa primul pas pentru a diminua teama este sa fii pregatit. Inseamna ca trebuie sa cunosti materialul atat de bine, incat sa te simti sigur pe tine si astfel teama sa dispara. De asemenea, este indicat sa iti aloci timp inainte de prezentare pentru a verifica partea logistica, mai precis ca proiectorul functioneaza, ca sunetul este in regula, asadar controlul tuturor echipamentelor audio-vizuale. Roaga-ti din vreme prietenii sa te ajute, sa repeti in fata lor discursul, ei sa iti adreseze intrebari. Incercati impreuna sa redati cele mai dificile scenarii. In felul acesta vei evita surprizele neplacute in ziua prezentarii tale.
Renunta sa te gandesti la public speaking ca la un talent
Inca un lucru pe care trebuie sa il stii este ca public speaking inseamna antrenament, fiecare dintre noi isi poate dezvolta aceasta abilitate. Cele mai multe discursuri stralucite nu au in spate un talent innascut, ci o pregatire minutioasa. Teama de a vorbi in public poate fi depasita si daca iti schimbi mentalitatea. Nu renunta niciodata pe motivul: Nu am talentul de a vorbi in public. Prin urmare, gandeste-te la vorbitul in public ca la o abilitate si nu ca la un talent. Daca ai o pozitie de conducere sau esti antreprenor va trebui sa te afli pe scena. Nu poti pune pe cineva sa vorbeasca in locul tau. Asadar, imbunatateste-ti abilitatea de a vorbi in public, exerseaza si vei vedea succesul dobandit la locul de munca. Apeleaza la un trainer profesionist in materie de public speaking.
Gandeste-te la public
Este important sa iti cunosti prezentarea foarte bine, sa alegi un subiect pe care il stapanesti si despre care stii ca il poti dezvolta cu lejeritate si mai in amanunt. Cu toate acestea, ai grija sa nu cazi in capcana de a nu fi atent la public. A te concentra doar pe discurs fara a te uita in ochii lor si fara a le lua pulsul, este o greseala. Prin urmare, nu te feri de intrebarile persoanelor din fata ta, din contra, asigura-te ca nu tii un monolog, ci ca ai o comunicare bidirectionala, cu participarea publicului. In felul acesta stii ca nu se insereaza plictiseala.
Foarte important, concentreaza-te asupra oamenilor din public care se conecteaza cu tine. Acestia te incarca cu energie pozitiva. Intotdeauna va exista cineva care sta pe telefon sau a cascat, insa nu o lua personal, nu te uita la ei pentru a nu te demoraliza si nu iti fixa ca scop sa le atragi atentia.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/PXuDwFcbcwY