Cei mai multi oameni adora sa doarma mai multe ore la sfarsit de saptamana, insa pentru unii trezitul devreme in fiecare dimineata este o batalie zilnica ce le perturba practic viata. Cercetatorii au descoperit de ce unele persoane se lupta practic sa adoarma noaptea si sa renunte la butonul de amanare al alarmei dimineata – asta pentru ca ceasul biologic ruleaza mult prea lent.
O echipa de cercetatori de la Universitatea Flinders din Adelaide, Australia, investigheaza aceasta tulburare de somn, caracterizata prin incapacitatea de a adormi si de a se trezi foarte greu, care se pare ca persista pe parcursul anilor.
De vina ar fi ceasul biologic, care functioneaza mult mai incet decat ar fi normal. Persoanele care sufera de o astfel de dereglare adorm foarte tarziu, in jurul orei 2:00 a.m., ceea ce duce la o trezire foarte grea dimineata. Ceasul biologic este reprezentat printr-un ciclu de 24 de ore, un ritm natural care influenteaza somnul si temperatura corpului, insa in ceea ce priveste oamenii care au un somn intarziat, acestia au nevoie de mai mult timp pentru a completa ciclul si au astfel tendinta de a merge mai tarziu la somn si de a se trezi mai tarziu.
Acest ritm poate fi afectat de factorii de mediu, precum nivelul de lumina, si tocmai de aceea este nevoie de terapii care sa ajute, precum terapia cu lumina care sa induca vigilenta dimineata si sa stimuleze producerea de melatonina seara, pentru a adormi mai devreme.
Text: Ruxandra Raica