Te simti pregatita sa devii mama?

pregatitamamaA deveni mama…

Finalul unei sarcini concretizat in nasterea copilului este un miracol, probabil cel mai maret pe care ne este dat in viata sa-l traim. Este finalul care ne ofera cel mai frumos si palpitant nou inceput.

Femeile care sunt deja mame cu diploma si experienta au constatat ca nu exista fericire mai mare pe acest pamant decat sa-ti strangi la piept copilul.

Dintr-odata, viata capata alte valente odata cu venirea pe lume a puiului de om care iti zambeste senin de fiecare data cand te simte alaturi. Prioritatile se schimba, grijile si responsabilitatile cresc si, cu toate acestea, implinirea personala a femeii este in continua ascensiune.

Pentru aproapre orice mama, ziua in care isi aduce pe lume copilul ramane cea mai importanta din viata sa, prin prisma incarcaturii emotionale ridicate.

 

Este ceasul sa devii mama?

A-ti asuma statutul si rolul de mama este o chestiune complexa si plina de intelesuri. Maternitatea, o experienta personala complexa, poate fi considerata o adevarata scoala a vietii care te invata sa relationezi, sa-ti scoti in evidenta punctele forte ale personalitatii, sa reduci spatiul psihologic detinut pana in clipa in care ai devenit mama.

O astfel de experienta necesita un nivel de maturitate fizica si emotionala crescut. Femeile care se afla in aceasta etapa a vietii lor, una psihoemotional echilibrata, au mai multe sanse de a fi mame bune, si nu mame din intamplare. Caci, a aduce pe lume un copil, avand statutul de mama biologica, este complet diferit de a creste si ingriji asa cum se cuvine un copil, avand atat statutul, cat si rolul de mama.

Pe langa toate aceste aspecte psihologice, mai exista si partea biologica a problemei dezbatute, si anume ceasul biologic.

Fertilitatea femeii este maxima intre 22 si 26 de ani, iar sansa de a ramane gravida scade semnificativ in jurul varstei de 35 de ani si accelerat catre 40 de ani.

 

Cum apare sarcina

In fiecare luna, se elibereaza un ovul de la nivelul unuia dintre ovare, proces numit ovulatie. Daca ovulul este fecundat de spermatozoid si produsul de conceptie se implanteaza la nivelul endometrului, stratul intern la uterului, femeia ramane insarcinata.

In cazul in care sarcina nu apare, endometrul ingrosat si vascularizat, pregatit pentru o eventuala sarcina, este eliminat sub forma de sange menstrual.

Motivatii ascunse ale dorintei de a deveni mama

Exista femei care simt nevoia sa umple un gol afectiv si cred ele ca un potential copil ar reusi cu succes acest lucru. Evident ca nu va reusi sa indeplineasca aceasta misiune decat cu costul sacrificarii propriei libertati si fericiri.

De asemenea, exista femei cu un grad ridicat de disponibilitate afectiva fata de semeni, simbol al unei maternitati optim integrate prin prisma identificarii cu un model feminin matern pozitiv, propria mama sau o persoana de substitutie. Acestea isi vor asuma cu succes statutul si rolul de mama pentru viitorul copil.

Unele femei doresc sa devina mame deoarece au speranta ascunsa sau inconstienta ca, daca raman insarcinate, vor obtine mai multa atentie din partea familiei sau a prietenilor lor.

Altele isi doresc un copil doar al lor pe care sa il rasfete si care sa fie foarte pretuit de cei din jur.

O alta parte a femeilor isi doresc un copil din dorinta de a obtine dragoste neconditionata de la o alta fiinta umana.

Exista si femei care realizeaza un compromis cu partenerul de cuplu, la baza caruia exista un schimb reciproc: ea primeste din partea lui implicare si afectiune exclusive, iar el primeste din partea ei un copil.

 

Text: Ioana Corina Marcu

Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei

ioanacorinamarcu.wordpress.com

numar telefon – 0754/024.213;