Te plangi des? Acest obicei ti-ar putea afecta creierul!

Te plangi des 1_resultTe plangi des de vreme, de trafic, de munca, de familie, de prieteni, de starea de sanatate? Pare ca te descarci si te simti mai bine? Mai gandeste-te o data! Lamentarile sunt mai periculoase decat ti-ai putea imagina…



Ne plangem de dragul de a ne plange?

Ne plangem des, dar foarte rar scoatem si ceva bun din asta. De obicei, repetam zi dupa zi aceeasi poveste a supararii pe diverse intamplari si stari de fapt, dar schimbarile intarzie sa apara. Nici macar nu stim exact de ce ne plangem… poate pur si simplu din obisnuinta. Ne plangem in incercarea de a scapa de frustrari si de a ne elibera emotiile negative, insa foarte rar ne plangem pentru a incerca sa rezolvam ceea ce ne deranjeaza. De exemplu, s-a demonstrat ca 95% dintre consumatorii care se plang din cauza nemultumirilor referitoare la un produs achizitionat nu fac plangere la compania producatoare pentru ca se tem ca acest proces va fi neplacut si le va consuma prea mult timp si energie. La fel facem si cand suntem nemultumiti de persoanele din jurul nostru. De foarte putine ori mergem si le spunem in fata ceea ce ne deranjeaza. Mai degraba, punem mana pe telefon si ne plangem unui prieten.

Lamentarile ne afecteaza memoria si alte functii ale creierului

Pe langa faptul ca sunt contraproductive, lamentarile ne afecteaza si creierul. Atunci cand ne plangem, lasam negativismul sa capete putere asupra noastra. Acest lucru cauzeaza stres, care ne afecteaza creierul. Studiile au aratat ca doar cateva zile de stres pot afecta centrul din creier care controleaza emotiile, memoria si sistemul nervos autonom (hipocampusul), periclitandu-i abilitatea de a produce noi neuroni. In timp, hipocampusul se micsoreaza, avand ca rezultat declinul functiilor cognitive, cum ar fi memoria sau capacitatea de a ne adapta la situatii noi. Nu suna tocmai incurajator, nu?Te plangi des 2 lamentarile ne afecteaza_result

Nu doar faptul ca noi ne lamentam des ne afecteaza creierul. Sa-i asculti pe altii cum se plang pare a fi la fel de daunator. Poate ca ai mai auzit teoria conform careia, atunci cand altii se plang, iti consuma energia, ca sunt practic un fel de vampiri energetici. Initial, poate ti s-a parut ca sunt doar povesti… cum ar putea cineva sa te afecteze prin simplul fapt ca se plange la tine? Iata ca studiile stiintifice vin in sprijinul acestei teorii. Expunerea la doar 30 de minute de lamentari si negativism iti poate afecta fizic creierul, a aratat un studiu realizat la Stanford. Profesorul Sapolsky, initiatorul acestui studiu, a demonstrat ca anumiti hormoni care sunt eliberati in organism atunci cand suntem stresati (glucocorticoizii) fac celulele neuronale sa se contracte, iar expunerea prelungita la stres poate sa duca chiar la moartea acestor neuroni.

La fel cum tanguitul fara rezultat ne afecteaza negativ, daca ne plangem cu folos, putem obtine rezultate pozitive. Atunci cand spui ce te deranjeaza intr-o situatie sau la un om si reusesti sa obtii o rezolvare, sa gasesti o solutie, te simti eliberat si mandru de tine. Plansul cu folos, cand trebuie si la cine trebuie, ne ajuta. Totul este sa nu ne plangem doar de dragul de a ne plange.

Cum scapam de lamentatul nostru si al celorlalti?

Orice invat are si dezvat, asa ca poti scapa cu putina vointa de obiceiul tanguitului in van. Pana la urma, este vorba despre a-ti proteja creierul si sanatatea… In primul rand, incearca sa intelegi ce ti-a provocat frustrarea si supararea, dupa care incearca sa o privesti din alt unghi. Oamenii sau situatiile care iti pun probleme te pot ajuta sa inveti si sa cresti. Incearca sa te indepartezi de problema, concentrandu-te asupra altui lucru. Luand distanta un timp, poti ajunge sa vezi lucrurile obiectiv si sa gasesti solutii mai bune. Intotdeauna gasirea unei solutii te poate ajuta sa transformi o situatie negativa intr-una pozitiva.

Te plangi des - cum scapam de lamentatul_resultPe de alta parte, atunci cand cineva se plange la tine, arata-i ca il intelegi, exprima-ti simpatia, apoi incearca sa deviezi cursul discutiei catre alt subiect. Nu incerca sa convingi pe cineva care are o placere din a se plange. Nu incerca nici sa ii dai dreptate doar ca sa termine mai repede, pentru ca se va intoarce la tine sa se planga. Stabileste limite, asigura-l de sprijinul tau, dar fa-i cunoscut faptul ca nu poti sa ii asculti tanguielile la nesfarsit. Si nu uita, priveste partea plina a paharului, iar pentru cea goala, gaseste solutii!

Farmacistii Catena recomanda produsele Naturalis. Daca iti doresti un sistem nervos puternic si sanatos, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar Ginko Biloba de la Naturalis! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

 

Text: Bianca Badescu