Tatii in varsta, responsabili de aparitia mutatiilor genetice la copii

tata_batranBarbatii care se gandesc sa devina tati cat mai tarziu sunt sfatuiti de cercetatori sa chibzuiasca mai bine. Conform unui nou studiu in domeniu, copiii care sunt conceputi de un tata in varsta sunt mai predispusi la anumite mutatii genetice. Dupa ce s-au ocupat de varsta mamei, cercetatorii au studiat si influenta varstei tatalui asupra transmiterii bolilor genetice.

Astfel, noul studiu DECODE Genetics realizat de catre o companie islandeza, cu rezultate publicate in revista “Nature”, a demonstrat ca cele mai dese mutatii genetice care apar la copii sunt transmise mai degraba de sperma tatalui. Tatal este cel care transmite de patru ori mai frecvent decat mamele aceste mutatii genetice.

In timp ce majoritatea mutatiilor sunt complet inofensive, exista si unele care sunt responsabile pentru aparitia autismului si a schizofreniei. Conform rezultatelor studiului, se pare ca mama contribuie la aproximativ 15 mutatii noi aparute la fat, indiferent de varsta la care naste. Nu se poate vorbi de acelasi lucru si in cazul barbatilor. Se pare ca barbatii mai in varsta tind sa produca mai multi spermatozoizi cu mutatii cromozomiale.

Acest lucru implica faptul ca, in timp ce un barbat de 20 de ani prezinta 25 de spermatozoizi cu anomalii cromozomiale, acest numar creste odata cu varsta pana la aproximativ 65. Testele au fost facute pe mai mult de 39.000 de copii. Acestia au fost testati la varsta de opt luni, la patru ani si din nou la sapte ani.

Potrivit cercetarii, cu cat tatal este mai in varsta cu atat creste riscul ca fatul sa dezvolte o mutatie genetica. Prin urmare, riscul ca un tata de peste 40 de ani sa aiba un baiat cu autism creste de 6 ori si de 17 ori cel de a avea o fetita cu autism. Conform cercetatorilor, autismul apare ca urmare a unor mutatii genetice rare, numite de novo (nu sunt mostenite, dar apar in procesul de conceptie), iar tatii sunt raspunzatori de o mare parte a acestor mutatii.

“Toate zonele genomului uman au prezentat o mutatie la un moment dat, asa ca toata specia umana inregistreaza o mutatie”, a declarat Kari Stefansson, autorul principal al studiului si seful serviciului de genetica, citat de “Telegraph”.

“Dar un aspect interesant al acestei lucrari ne arata ca nu doar varsta mamei influenteaza sanatatea fatului. Varsta tatalui are un impact mult mai mare asupra sanatatii acestuia.”

 

Text: Andreea Popescu