Familia este celula de baza a societatii, iar pentru bunul mers al lucrurilor ea are nevoie de o structura clasica. Principala cerinta vine din partea existentei ambilor parinti care sa se ocupe de cresterea copiilor, care sa fie capabili sa ofere grija, afectiune, sustinere si nu in ultimul rand o educatie mulata pe cerintele societatii, sisteme de valori si comportamente care sa ii ajute sa se integreze. Mai mult comportamentul celor mari trebuie sa serveasca ca model demn de urmat.
Fiecare parinte are un rol bine stabilit care difera insa de la familie la familie. Regulile se nasc de cele mai multe ori inconstient. Uneori tatal este stalpul, alteori mama tine fraiele. Uneori copiii ajuta in casa, alteori sunt „protejati” de orice responsabilitate. Care sunt insa urmarile asumarii unor roluri nepotrivite? Ce ar trebui sa faca tata? Cum ar trebui sa se comporte mama? Ce este bine sa invete copiii?
Fetite si baieti – de la gingasie la putere
Tata il invata pe baiat cum anume trebuie sa fie ca barbat, ce ar trebui sa faca in rolul lui de om matur. Mai mult, tot tatalui ii revine responsabilitatea invatarii raspunsului la intrebarea „Cum trebuie sa te porti cu o femeie?”. De cealalta parte, tatal trebuie sa ofere fetitei lui un model despre cum ar trebui sa se poarte un barbat cu o femeie. Cele doua relatii sunt esential diferite. Tata se raporteaza diferit la copii in functie de sex. Cu un baiat te joci jocuri „ca intre barbati”, mai energice, mai agresive. Trebuie sa ii arati admiratia ta pentru ceea ce reprezinta un baiat: perseverenta, dinamism, energie. O fetita cere insa gingasie. Ei trebuie sa ii arati cat o apreciezi pentru fapul ca este fetita, pentru calitatile ei, pentru feminitatea ei.
Atunci cand se fac diferente
Exista familii care obisnuiesc sa faca diferente intre fete si baieti, sa il favorizeze pe unul sau pe altul. In Romania, cel mai des intalnita este absolutizarea statutului de baiat care ofera o lunga lista de prioritati tradusa simplu prin: baiatul poate sa faca ce vrea pentru ca este baiat. Atunci fetita din familie invata ca importanta femeii este redusa, ca ea este un fel de cetatean de mana a doua. Daca fetita este favorizata, atunci baiatul se va simti exclus si respins de propriul tata. Atunci el isi va cauta prieteni mai mari pe care ii va investi cu acest rol.
Familia devine o a doua natura
Familia ofera model copiilor in asumarea rolului lor in societate. Fetita isi invata rolul de femeie vazand cum se comporta tatal cu mama si observand reactiile mamei, iar baiatul isi asuma rolul de barbat din cum actioneaza tatal lui, din cum se raporteaza mama. De multe ori, contactul cu modele culturale straine ofera tipare demne de urmat (femei puternice, barbati care le respecta), insa oricat de mult le-ar admira copilul, ca adult se va purta dupa cum a vazut in familie. Familia devine o a doua natura. Chiar daca vezi ca atitudinea ta este gresita, de multe ori o adopti impulsiv.
Relatia nu se rezuma la material
Copilul are nevoie de o relatie cu tatal, nu doar de suport material. El are nevoie de o figura paterna care sa fie si blanda, si autoritara, de un om hotarat de la care sa simta ca este iubit neconditionat, ca este protejat, aparat. Aducand doar bani in casa vei obtine poate respectul copiilor tai, insa nu veti avea o relatie paterna in adevaratul sens. Ei vor vorbi cu tine, insa nu vor trece pragul intimitatii. El va avea tendinta sa se apropie de mama. Atunci te vei intreba: „Nu merit eu oare atentia lui?” Ei bine, poate o meriti, dar nu ai stiut sa o castigi.
Atunci cand tatal este „castrat” de mama
Daca mama este cea care are atributele unei figuri paterne, iar tatal este subjugat si fara parere in fata ei, copiii vor avea o imagine deformata asupra ideii de cuplu. Fata va invata ca pe barbati nu poti pune baza, nu ii poti avea ca parteneri, nu ai pentru ce sa ii respecti. Baiatul creste la randul lui cu ideea ca barbatul este un individ lipsit de cuvant si de autoritate si se va dezvolta la fel. Il vei transforma intr-o victima. Astfel se nasc relatii dezechilibrate, nefericite, sortite esecului.
Riscurile relatiilor disfunctionale
Atunci cand fetele au o relatie disfunctionala cu tata, daca nu devin victime, devin agresive sexual, dominante in propriile relatii. Ele pot cauta o relatie cu un barbat care sa fie opusul tatalui pe care il dispretuiau, dar de ales vor alege in final pe cineva ca el. Chiar daca in mod constient resping ideea, cauta inconstient pe cineva exact ca tatal lor in ideea ca il corecteaza, iar cu asta vor repara si ceea ce a facut gresit tatal lor. Mai mult, el este singurul gen de barbat cu care sunt obisnuite sa interactioneze. O fata care nu a avut o relatie buna cu tatal ei este foarte vulnerabila. Primul barbat care ii va spune toate lucrurile frumoase pe care nu i le-a spus tata, va obtine ce vrea de la ea. Uneori aceste fete devin geloase si posesive, dar ceea ce nu vor sa piarda este nu un partener, ci imaginea tatalui din acel partener. La fel se intampla si cu cele care se arunca in casatorii orbesti. Ele nu erau pregatite pentru o relatie, ci doar isi cautau un tata si ajung sa realizeze greseala de multe ori prea tarziu.
Sfaturi pentru parinti
Inainte sa abordezi o atitudine fata de copiii tai, gandeste-te cum ai vrea sa relationeze ei in viata de adult. Daca iti inveti baiatul sa fie slugarit de o femeie, il inveti dependent, ii induci gandul ca nu se poate descurca singur. Il setezi pentru nefericire. Daca iti educi fata sa fie mereu gata sa serveasca, o sortesti statutului de sluga. Copiii, pe langa satisfactiile si necazurile pe care le ofera, ar trebui sa fie impulsul fiecarui parinte de a fi un om mai bun. Dincolo de ceea ce tu ii spui ca este bine sau nu, el iti va copia comportamentul observat in timp. Tu il pregatesti pentru viata prin exemplul personal.
Daca relatia ta cu oricare dintre parinti a fost disfunctionala, oricat te crezi de echilibrat la momentul actual, este bine sa vorbesti cu un psihoterapeut. Problemele din cuplu vin din relatii disfunctionale in familie care, nerezolvate interior, au tendinta sa nasca recursiv alte relatii disfunctionale. Trebuie sa iti pui ordine in trecut pentru a merge in viitor. Fiecare relatie esuata trebuie sa fie gandita pentru a putea invata ceva din ea. Trebuie sa modifici si sa impaci in interiorul tau. Doar atunci ceilalti te vor percepe asa cum vrei tu.