Talasoterapia, puterea apei marine

talasoterapia_sursa_shutterstockSa mergi pe plaja si sa fii absorbita de frumusetea marii este un mod de distractie extrem de apreciat. Gandeste-te cat de relaxata te simti intr-o vacanta pe litoral: te plimbi pe plaja, apa iti mangiie picioarele, asculti ritmul valurilor… Stresul de zi cu zi se topeste, iar starea de bine se accentueaza. Marea are puteri curative pentru noi. Deci, imagineaza-ti cum te-ai simti dupa un tratament bazat pe acelasi ingredient activ – marea!
 
Hipocrate, parintele medicinei, a fost primul care a descoperit calitatile terapeutice ale apei marine.
 El a observat ca apa marii in contact cu pielea scade riscul infectiilor si isi incuraja pacientii sa foloseasca acest tratament inclusiv pentru alinarea durerilor.
Efectul soarelui, impreuna cu cel al iodului si al apei sarate, este extrem de benefic pentru sanatate si pentru starea noastra generala de bine. Acest principiu este constatat de secole si sta la baza talasoterapiei (utilizarea terapeutica a apei marine) moderne.

Varietate de resurse pentru sanatate
Talasoterapia consta in folosirea unei varietati de tratamente naturale ce provin din aceeasi sursa: mediul marin. Acestea sunt folosite in centrele specializate pentru relaxare si inlaturarea stresului, combaterea semnelor imbatranirii, a celulitei si regenerarea organismului. Eficienta terapiei este data de proprietatile si compozitia resurselor marine:
• Apa marii, pe langa multitudinea de saruri minerale continute, are actiune antibacteriana si de purificare;
• Algele au proprietati fortifiante ca rezultat compozitiei bogate in elemente minerale (iod, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, cupru, zinc, fier etc). Totodata, algele contin amino-acizi si aproape toate vitaminele.
• Namolul – datorita concentratiei ridicate de ioni, namolul este folosit in amestec cu apa marina pentru un efect analgezic. Se aplica ca atare si ajuta la ameliorarea reumatismului, combate acneea si eczemele.

Beneficii multiple…
Este dovedit faptul ca talasoterapia contribuie la regenerarea celulelor, are efect de relaxare, inlatura stresul, ajuta la mentinerea greutatii corporale si intareste musculatura. Tratamentul cheie ce sta la baza talasoterapiei consta in efectul apei marine asupra pielii. De aceea, baile sarate sunt folosite pentru amelioarea multor afectiuni dermatologice precum psoriazisul, acneea sau eczemele. 
Utilizarea terapeutica a apei marine are efecte benefice si asupra hipertensiunii, arteroscrelozei, afectiunilor respiratorii (astm, bronsita etc.), ginecologice, disfunctiilor post-traumatice (atrofierea muschilor), artrita reumatismala etc. In plus, cercetari recente demonstreaza ca aceste tratamente imbunatatesc calitatea somnului, activitatea sistemului imunitar si a celui endocrin.    

Sfaturi pentru un corp frumos
• Profitati cat puteti de masajul gratuit oferit de valurile marii. Intrati in apa atunci cand este agitata si lasati valurile sa se sparga pe coapse. Rotiti-va corpul pentru o actiune completa si nu stai pe loc. Cel putin 15 minute de masaj si miscare a picioarelor si veti uita de celulita.
• Faceti plimbari cu pas sprinten prin apa. Astfel veti stimula punctele de presopunctura din talpa. Daca mergeti 10 minute contra valurilor (apa trebuie sa va ajunga pana la talie), va tonifiati intreaga musculatura a picioarelor;
• Inotati pentru a va tonifia abdomenul, coapsele,  gambele, muschii fesieri si pectorali. In plus, acest sport iti stimuleaza sistemul cardio-vascular.

Text: Adina Radu