Se spune că istoria sutienului a început în Grecia, în anii 1300 înainte de Hristos. Femeile care practicau atletismul purtau un fel de top din sfori, pentru a se proteja în timpul activităţilor sportive. În picturile rupestre, femeile sunt, în general, desenate în sânii goi.
În timpul săpăturilor de la Suse, a fost descoperit un fel de veşmânt care ar fi putut fi folosit pentru acoperirea sânilor, dar nu există niciun argument care să susţină teoria că femeile ar fi obişnuit să poarte aşa ceva. Piesa vestimentară ar fi putut fi mai degrabă un element din costumul funerar.
Ani mai târziu, în Egipt, India, China şi în Imperiul Roman erau folosite veşminte, ca nişte bustiere, din fâşii de piele, pentru a acoperi zona sânilor. Cu timpul însă, sutienul şi-a schimbat rolul de protector al sânilor, în rolul de evidenţiator al lor.
În secolul al 16-lea, sutienul evidenţiator pentru sânii lăsaţi a devenit corsetul. În Franţa, în anii 1500, erau realizate primele fresce cu femei în corset. Folosirea lui a devenit una frecventă, pentru că ridica sânii şi pentru a crea corpul perfect, de clepsidră. Corsetul era realizat din lemn sau os de balenă, îmbrăcat în material textil. Această modă a fost populară timp de patru secole.
În secolul al 19-lea apar centurile. Acestea sunt urmaşele corsetelor pentru că arată asemănător lor, doar că încheieturile şi cusăturile se mută în partea din faţă, forţând, astfel, sânul să se ridice şi şoldurile să devină mai late.
Tranziţia de la corset la sutienul modern
În 1869, în Franta, se naştea primul sutien modern numit “corselet gorge”. Herminie Cadolle a tăiat un corset în două piese separate de lenjerie: partea de sus sustinând sânii în baza bretelelor, în timp ce partea de jos era un corset pentru talie. Din 1905 a început vânzarea acestor sutiene ca piese separate de lenjerie. Vogue foloseşte cuvântul “brassiere” pentru prima data, în 1907. Cuvântul a fost adăugat în Dicţionarul Oxford, în 1911.
Însă sutienul sub forma clasică pe care o cunoaştem astăzi, se spune că ar fi fost creat de către Caresse Crosby, pe numele real Mary Phelps Jacob, o femeie de origine americană, care a trăit între anii 1892-1970. Poetă şi scriitoare, Caresse era pasionată şi de modă, astfel încât a căutat că creeze un obiect vestimentar care să suplinească incomodele corseturi.
Ideea sutienului i-a venit dintr-o simplă întâmplare. Legenda spune că în timp ce proba o rochie subţire cu un corset cu balene, a realizat că acesta nu se potriveşte. Cu ajutorul cameristei, Caresse a legat două batiste şi a obţinut astfel un obiect vestimentar ad hoc, cu care şi-a înfăşurat sânii pe sub rochie. S-a lăudat cu invenţia sa prietenelor, iar acestea i-au cerut să le confecţioneze şi lor acest înlocuitor pentru corset.
Sutienul modern
Aşa că, în anul 1913, Caresse Crosby a creat în oraşul Boston, primul sutien din lume. În decursul aceluiaşi an, poeta a vândut patentul invenţiei sale celebrei companii Warner Brothers, pentru suma de 1.500$ (echivalentul a 20.000 $ în zilele noastre).
Cu toate că la început noua piesă vestimentară feminină nu s-a vândut foarte bine, sutienele aveau să cucerească întreaga lume. În ultimii săi ai de viaţă, Caresse Crosby obişnuia să declare că „Nu cred că sutienul a cucerit un loc atât de important precum vapoarele cu aburi, în cadrul invenţiilor omeneşti, dar sunt mândră că l-am creat”.
Istoria sutienului de astăzi a continuat cu inventarea ”cupei”. În perioada 1920, sutienul avea rolul de a aplatiza sânii, iar după 1930, tendinţa a fost de a pune în valoarea rontunjimile. Corsetele au dispărut aproape de tot în timpul celui de-al doilea război mondial, pe fondul lipsei de metal care a dus la stoparea producţiei respectivului articol.