Sustine si tu persoanele cu autism, pentru a deveni adulti independenti si activi in societate

shutterstock_15324862Incidenta in randul copiilor din Romania a tulburarilor din spectrul autismului (TSA) este din ce in ce mai alarmanta. Conform statisticilor internationale, 1 din 100 de copii poate fi afectat. Autismul este o tulburare neurobiologica severa, care afecteaza comunicarea, relationarea si integrarea senzoriala a individului.

Fara interventie terapeutica, o persoana cu autism este condamnata sa ramana izolata intreaga  viata si dependenta de sprijinul altei persoane.

Copiii cu autism invata mult mai greu decat  copiii cu dezvoltare tipica, iar interventia educationala in cazul lor necesita o atentie particulara. Totodata, pentru a se integra mai bine social, copiii cu autism au nevoie de integrare si participare la activitati in scoala de masa si in comunitate.  Toate aceste servicii se fac cu rabdare si de catre personal specializat, cu pasi mici si masurabili. Dar daca acum 20 de ani se considera ca autismul este o boala incurabila, acum interventiile functioneaza si din ce in ce mai multi copii cu autism au sansa de a fi integrati in scoala, in munca, in societate, avand astfel sansa la o viata independenta si cat mai implinita.

La un calcul sumar, fondurile pe care le-ar folosi Romania (ca de altfel orice stat din lume) pentru asistarea sociala a unei persoane cu autism de-a lungul vietii (prin plata unui asistent/insotitor si retribuirea  personalului specializat intr-un centru rezidential pentru adulti cu dizabilitati) sunt mult mai mari decat cele care ar fi folosite in primii sai ani de viata pentru servicii specializate si sustinute prin care copilul ar putea avea cele mai mari sanse sa devina un adult independent, cu un loc de munca, deci un contribuabil, nu un asistat.

In acest moment, fondurile pentru interventia pentru copiii cu autism sunt sustinute in marea majoritate de parinti si apoi de organizatii neguvernamentale, care fac eforturi imense de autosustinere din finantari private si care nu reusesc sa furnizeze servicii de calitate decat pentru putine cazuri.

FEDRA – Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist – este prima federatie de acest tip din Romania, care are ca membri in principal organizatii de parinti, si se doreste a fi o voce puternica si unitara a organizatiilor de profil din Romania, avand ca scop crearea si pastrarea unui mediu adecvat pentru stimularea si sprijinirea persoanelor cu TSA.

 

Text: Andreea Popescu