In Romania, tratamentele personalizate si inovatoare lansate in ultimii 5 ani nu sunt incluse pe lista medicamentelor si serviciilor gratuite sau compensate, inregistrandu-se astfel o situatie unica in Uniunea Europeana si care le ia sansa la viata multor bolnavi. De aceea, Platforma Europeana de Dezvoltare a lansat programul “Alege medicina personalizata!” (care se va derula pe parcursul intregului an), cu scopul de a aduce pe agenda publica acest subiect si de a atrage atentia factorilor de decizie din Guvernul Romaniei si Ministerul Sanatatii asupra importantei si necesitatii introducerii cu prioritate a tuturor tratamentelor personalizate si inovatoare pe lista medicamentelor compensate.
Cea mai importanta initiativa imediata din cadrul acestui program este lansarea unei petitii online incepand cu data de 29 aprilie 2013, prin care toti romanii sunt invitati sa semneze pentru introducerea cu prioritate a tuturor tratamentelor personalizate si inovatoare pe lista medicamentelor compensate si gratuite din Romania. Daca vrei sa ai dreptul de a fi tratat corespunzator nevoilor tale, semneaza petitia disponibila pe site-ul www.alegemedicinapersonalizata.ro. Tot acolo poti gasi informatii importante despre medicina personalizata, istoricul acestei noi abordari in medicina si cele mai importante arii terapeutice in care medicina personalizata ofera solutii de tratament.
Profesor dr. Constantin Ionescu-Targoviste, care sustine aceasta initiativa, a subliniat ca Romania are resursele necesare pentru a introduce medicina personalizata, doar ca banii din sanatate nu sunt cheltuiti cum trebuie: „Putem face aici tehnologie genetica. Avem aparate performante, dar nu avem reactivii si oamenii care sa le manevreze. Sper ca vreodata, in Romania, banii din sanatate vor fi directionati in intregime pentru sanatate si nu dijmuiti”.
Consilierul guvernamental Vasile Cepoi a recunoscut importanta tratamentelor personalizate, insa nu a facut o promisiune clara referitoare la introducerea acestora pe lista serviciilor gratuite sau compensate, in ciuda faptului ca ar putea aduce beneficii majore tarii noastre pe termen lung, nu doar din punct de vedere uman, ci si financiar.
Text: Bianca Badescu