Sushi este o mancare specifica bucatariei japoneze si se face din peste crud si orez acrit cu otet. Initial, sushi era un termen folosit pentru a desemna procesul de conservare, prin fermentare, a carnii si a pestelui, folosit atat in China cat si in Japonia. Termenul de sushi desemnand o mancare, a aparut in Japonia foarte tarziu, la inceputul secolului XIX.
Cum se prepara sushi
Sushi a devenit una dintre cele mai raspandite preparate alimentare reusind sa cucereasca toate gusturile, insa istoria sa nu a fost dintotdeauna aceasta. Initial, pestii erau taiati si spalati in interior cu un sake preparat cu vin din orez- specialitate traditional japoneza-, iar apoi li se adauga in interior orez, care, dupa perioada de fermentare, era aruncat. Ulterior, japonezii au adaugat otet in orez reusind astfel sa reduca timpul de fermentatie la minim si sa confere, totodata, si un gust usor picant preparatului, devenind astfel ceea ce stim noi astazi ca fiind sushi. Pestele impaturit in orez cu otet si conservat intreg reuseste sa-si pastreze o aroma proaspata si puternica determinata de propriile sale enzime.
Sushi, sursa bogata de vitamine si proteine
Sushi poate fi consumat in orice moment al zilei. Poate fi un mic dejun rapid, un pranz sanatos si chiar o cina usoara si poate fi servit in orice context, atat la petreceri sofisticate cat si la petreceri intime sau cu prietenii. Se poate asezona cu vin si astfel sa obtineti o masa delicioasa si sanatoasa in acelasi timp. Doamnele care tin la silueta si sunt atente la ceea ce mananca pot consuma cu incredere acest preparat deoarece contine doar grasimi saturate benefice organismului. Exista numeroase diete de slabit cu sushi, usor de urmat si pe gustul multora. In plus, dat fiind faptul ca sushi este o gustare foarte satioasa nu este nevoie de cantitati mari pentru a te simti satul. De asemenea, curele de detoxifiere cu sushi sunt printre cele mai sanatoase cure de acest gen si nu pun in pericol sanatatea. Pe de alta parte, preparatul japonez este bogat in acizi grasi Omega-3 si sarac in colesterol, ceea ce-l face bun pentru inima, consumul sau constant reducand considerabil riscul bolilor cardiovasculare si minimizand posibilitatea aparitiei cancerului. Sushi este bogat in vitamine, proteine si carbohidrati, contine nori, o alga marina comestibila, contine iod, magneziu, calciu si fier, devenind astfel un adevarat miracol pentru sanatate. Lista insa nu se termina aici: sushi contine wasabi, un fel de hrean japonez, bogat in vitamine si antioxidanti, cu efecte digestive benefice, contine ghimbir, un antiseptic natural si un bun imunostimulent al organismului si contine sos de soia bogat in proteine si fier. Pe de alta parte, sushi contine foarte putine alimente alergene si astfel nu devine periculos pentru persoanele mai sensibile.
Ce pericole poate avea consumul de sushi?
Singurul pericol pe care il are sushi este acela ca, fiind preparat din peste, daca nu este pregatit “ca la carte” se pot transmite foarte usor anumiti paraziti sau bacterii daunatoare sistemului digestiv. In plus, sushi are o concentratie salina destul de mare si trebuie consumat cu atentie de catre persoanele hipertensive sau cu probleme renale.
Text: Madalina Manole