Luminile artificiale, inclusiv cele provenite de la laptopuri, smartphone-uri sau tablete, joaca adesea un rol-cheie in ceea ce priveste o noapte de insomnie sau o noapte in care o persoana nu s-a odihnit asa cum ar fi trebuit. Luminile artificiale intrerup ritmul natural al organismului, afecteaza creierul, lucru care ii determina pe oameni sa consume cofeina pentru a sta treji o perioada mai lunga de timp, potrivit profesorului Charles Czeisler de la Harvard.
Declinul in ceea ce priveste orele de somn pierdute afecteaza oamenii la nivel mondial si, implicit, sanatatea si astfel suntem expusi unui risc marit de probleme ale inimii, depresie si probleme de concentrare in cazul copiilor. In timp ce toate luminile electrice afecteaza ritmul circadian, se pare ca, totusi, luminile provenite de la cele mai noi aparate sunt cele care ne afecteaza cel mai rau.
Lumina artificiala inhiba neuronii care promoveaza somnul si eliberarea pe timp de noapte a hormonului numit melatonina, in timp ce activeaza neuronii care stimuleaza vigilenta. Practic, creierul este inselat. Pentru ca tehnologia moderna a pus stapanire pe omenire, din ce in ce mai multe persoane isi verifica e-mailul, lucreaza pe laptop sau se uita la televizor in miez de noapte, iar tehnologia ne decupleaza de la ritmul normal al organismului de 24 de ore, facandu-ne sa ne bagam in pat din ce in ce mai tarziu.
Text: Ruxandra Raica