Suplimentele de calciu sunt benefice sau daunatoare?

1a7gikrwDesi, in mod normal, ar trebui sa ne extragem necesarul de calciu din alimente, multi oameni se confrunta in zilele noastre cu lipsa de calciu. In conditiile in care am inceput sa consumam din ce in ce mai mult lapte pasteurizat si branzeturi procesate, care contin foarte putin calciu, suplimentele de calciu vin ca o solutie salvatoare in intampinarea noastra.

Ce conteaza mai mult: riscurile sau beneficiile consumului de calciu?

Un studiu publicat saptamana trecuta si realizat pe un esantion de 40000 de femei in varsta a aratat ca suplimentele din calciu sunt singurele care reduc riscul mortii premature. In schimb, multivitaminele, fierul, acidul folic, magneziul, cuprul, zincul sau vitamina B6 cresc acest risc. Studiul are insa si scapari, pentru ca nu s-au luat in calcul si bolile de care sufereau femeile in mod natural si pentru care foloseau suplimentele.

Calciul, sub forma de suplimente, este insa foarte popular, aproximativ 1 din 3 britanici iau astfel de suplimente, plus ca acesta este foarte des prescris in cazurile de osteoporoza. Multi dintre oameni, in special femeile, iau calciu preventiv, pentru a-si mentine oasele puternice.

In British Medical Journal a fost publicat insa un studiu care l-a contrazis pe cel despre care am vorbit mai devreme: suplimentele de 1000 mg de calciu plus Vitamina D luate zilnic cresc cu 20% riscul unui atac de cord. Altfel spus, suplimentele de calciu ar putea cauza 6 atacuri de cord in plus la 1000 de femei care le iau zilnic timp de 5 ani. Pe de alta parte, reduc cu 10% riscul de a suferi de fracturi ale oaselor, s-a aratat in acelasi studiu.

Cercetatorii nu sunt insa siguri de ce suplimentele de calciu cresc riscul atacului de cord, dar este posibil ca problema sa plece din faptul ca aceste suplimente slabesc arterele si favorizeaza formarea cheagurilor de sange.

 

De cat calciu avem nevoie si in ce alimente il gasim?

Suplimentele de calciu le sunt insa foarte utile persoanelor care nu pot asimila necesarul zilnic din dieta sau celor cu osteoporoza si risc de fracturi. Cu toate acestea, trebuie tinut cont de faptul ca 700 mg de calciu pe zi la adulti sunt suficiente pentru a proteja oasele. Un studiu realizat pe 60000 de femei si publicat tot in British Medical Journal a aratat ca o cantitate mai mare de 700 mg de calciu luata zilnic nu aduce niciun beneficiu in plus.

Trebuie sa stiti si ca exista medici care spun ca suplimentele de calciu luate la batranete nu au efecte prea mari. Acest lucru se explica prin faptul ca majoritatea depunerilor de calciu in oase se fac in timpul adolescentei  si de aceea este mai important sa luam suficient calciu cand suntem tineri.

In timp ce necesarul de calciu pentru adulti este de 700 mg pe zi, pentru adolescentii baieti este de 800 mg, iar pentru fete de 1000 mg. Cu toate acestea, cel mai bine este sa mancam adecvat pentru a asimila cat mai mult calciu din mancare. Branza si laptele sarace in grasimi au mai mult calciu decat cele grase, insa exista o multime de alte alimente care contin o cantitate mai mare de calciu decat cele pe baza de lapte. Dintre ele, cele mai importante surse de calciu sunt: brocoli, laptele de soia, migdalele, somonul, legumele cu frunze verzi sau smochinele. De asemenea, este necesar sa ne procuram si cantitatea adecvata de vitamina D, pentru fixarea calciului in oase. Aceasta se asimileaza atunci cand stam la soare sau o gasim si in uleiul de peste si, in general, in pestii grasi.

Text: Bianca Badescu