Ne este teama de vineri 13, batem in lemn ca sa avem noroc, cand varsam sarea pe masa ni se strange inima, o sa ne certam cu cineva! Unora le este teama sa treaca pe sub o scara, altii considera ziua ratata daca dimineata le taie calea o pisica neagra. Existenta noastra pare ghidata de credinte legate de cultura noastra, de toate superstitiile pe care le aducem din copilarie.
Suntem credule si vulnerabile in anumite momente, cateodata datorita anturajului. Inaintea unui examen sau a unei intalniri importante devenim deodata superstitioase. Este o modalitate de a ne forta destinul: ne place sa ghicim, sa decidem tot ce este legat de viata noastra intima, de emotiile noastre. Si totusi asta nu este posibil, oricat ne-am stradui.
Cum sa lupti cu frica?
Multi oameni sunt victime ale credintelor irationale, desi au o personalitate puternica si tin viguros de ghidonul propriei vieti. Persoanele anxioase recurg chiar la superstitii inventate de ei, ajungand pana la a-si trai viata cotidiana dupa regulile nescrise ale acestor credinte. De exemplu, sa numeri semafoarele verzi (mai multe de 3, sunt de bun augur) si trecatorii imbracati in rosu, care iti taie calea, cu speranta ca iti aduc noroc… Iata cum cel mai mic eveniment poate deveni presant, bun sau rau. La aceste persoane, toata viata este ingradita de anumite rituri, destinate in realitate sa combata frica de boala, de a fi contaminat, frica de a face sau spune ceva deplasat etc. Totusi, cand credintele devin obsesii, trebuie consultat un psihiatru…
Sa spun, sa nu spun?…
Vorbiti despre superstitiile voastre prietenilor. Nu le tineti secrete, ca si cum le-ati da o valoare primordiala. Analizati-va succesele si insuccesele cu obiectivitate si asumati-vi-le. Nu trebuie sa dati vina pe pisica neagra, chiar daca acum este mai comod: in timp devine apasator. Ramaneti lucida si pastrati-va spiritul critic in fata superstitiilor auzite de la unii si altii. Va ajung cele pe care le aveti voi…