Sarbatorile de iarna sunt un prilej de bucurie si de petrecere, de reuniune cu oamenii dragi si de depanat amintiri. Pe langa impodobitul bradului, pregatiri culinare, colinde si cadouri, aceasta perioada a anului vine la pachet si cu o puternica incarcatura emotionala. In plus, traditiile, obiceiurile si superstitiile aferente adauga mister si magie zilelor. Fie ca sunteti pro sau contra acestor practici, trebuie sa recunoasteti ca batranii nostri urmau intocmai vorbele din popor si argumentau fie cu frica ancestrala, fie cu credinta intr-o forta superioara. Inainte de a afla care sunt superstitiile de sarbatori si de a decide daca rezonati sau nu cu ele, dorim sa punctam ca mare parte din acestea se trag din rituri pagane, unele cu radacini in perioada dinaintea venirii Mantuitorului Iisus pe Pamant.
Superstitii de Craciun
Inca din Ajunul Craciunului, ar trebui sa va pregatiti pentru intampinarea belsugului si bucuriilor in casa voastra. In aceasta seara, este bine sa maturati casa incepand cu ultima camera si sa puneti gunoiul aproape de pragul usii de la intrare. Astfel, faceti loc norocului si prosperitatii in anul ce urmeaza. De asemenea, in aceasta seara, nu este bine sa se imprumute nimic din casa − in caz contrar, va urma un an saracacios, insa este de bun augur sa faceti un cadou cuiva drag, cu atat mai mult cu cat, in aceasta seara, vine Mos Craciun si lasa daruri sub brad. Primiti cu drag urarile colindatorilor, caci casa care va avea usile inchise va atrage necazurile si spiritele rele. Daca ziua Nasterii Domnului este frumoasa si cu cer senin, anul viitor se anunta roditor, insa daca bate vantul, se anunta un an cu ghinion. O alta superstitie legata de aceasta zi incurajeaza oamenii sa-si spele fata si mainile cu apa proaspata in care a fost pus un banut de argint si o nuca, astfel indepartandu-se bolile in anul care vine. Pentru a atrage binele in viata voastra, este recomandat ca, inainte de Craciun sau chiar pe 25 decembrie, sa iertati si sa va impacati cu toti cei care v-au suparat in timpul anului.
Superstitii de Anul Nou
De la superstitii culinare si pana la superstitii vestimentare, se spune ca, daca vrem sa ne mearga bine in Noul An, atunci ar trebui sa le urmam. De multe ori, chiar si persoanele care nu sunt superstitioase aleg sa se supuna acestor reguli nescrise venite din batrani. Cea mai frecventa practica este purtarea unui obiect vestimentar rosu in seara de Revelion pentru a atrage norocul. De asemenea, casa impodobita cu vasc atrage belsug, iar tinerii care se saruta la miezul noptii, tinand deasupra lor aceasta planta, vor ramane impreuna cel putin tot anul care va urma. Dorinta pusa in gand la cumpana dintre ani are sanse mari sa se indeplineasca, iar pestele consumat la masa de Revelion te ajuta sa pasesti cu succes in noul an. O alta vorba din popor respectata la noi in tara sustine ca Anul Nou trebuie sa te gaseasca fara datorii si cu bani in buzunar, astfel incat tot anul ce urmeaza sa ai portofelul plin.
Superstitii de 1 ianuarie
Prima zi a Noului An are o insemnatate deosebita, fiind oarecum considerata reprezentativa pentru ceea ce va urma. De asemenea, in aceasta zi se sarbatoreste si Sfantul Vasile. Astfel, nu luati si nu oferiti bani cu imprumut acum, nici nu dati altceva din interiorul caminului. Nu plangeti si nu va certati cu nimeni si aveti grija pe cine primiti in casa acum, caci acea persoana va poate influenta tot anul. Astfel, se spune ca, daca prima persoana care va trece pragul e femeie, va fi un an cu ghinion, insa, daca este un barbat, norocul va fi de partea voastra.
Text: Madalina Manole