Poporul roman a fost, dintotdeauna, incarcat de traditii si superstitii si, iata, ca din cele mai vechi timpuri, ziua de 1 martie a capatat conotatii importante, fiind considerata o zi prevestitoare. Inceputul primaverii aduce cu sine mult soare, parfum de flori, martisoare si, daca urmezi obiceiurile, noroc si prosperitate. Iata care sunt superstitiile zilei!
Martisorul, de la origine si semnificatie si pana astazi
Importanta purtarii snurului alb si rosu
Martisorul simbolizeaza revenirea la viata, regenerarea, un nou inceput, dar si imbinarea raului cu binele, a frigului cu caldura si a vietii cu moartea. Initial, cu sute de ani in urma, atunci cand a luat nastere acest obicei, snurul era impletit din fir alb cu negru, urmand ca mai apoi sa fie inlocuit cu rosu, considerandu-se ca rosul simbolizeaza energia, viata, femeia, vara, dragostea si protejeaza de rele. De asemenea, albul simbolizeaza iarna, masculinitatea, puritatea si inocenta. In traditia de odinioara martisorul autentic era reprezentat doar de snur si nu avea atasat un obiect, asa cum este regasit in ziua de astazi. Totodata, snurul era considerat un talisman si se spunea ca trebuie purtat pentru a ne feri de boli si necazuri si pentru a ne aduce noroc in dragoste.
Martisorul la romani – ultimele zile ale lunii martie
Locul unde se prinde martisorul nu este intamplator ales
La inceputuri, martisorul nu era purtat incepand cu data de 1 martie, ci incepand cu aparitia Lunii Noi pe cer, din acest motiv martisorul era daruit atat femeilor cat si barbatilor, inainte de rasaritul soarelui, iar aromanii il prindeau din seara zilei de 28 sau 29 februarie. Geto-dacii sarbatoreau inceputul noului an pe 1 martie si atunci isi prindeau in piept talismane norocoase. In Moldova, si chiar si in anumite zone din Bucovina, continua sa se pastreze traditia ca femeile sa ofere martisoare barbatului si nu invers, asa cum a fost adaptata in restul tarii. In functie de zonele tarii, martisorul era purtat in piept sau la mana, insa, important este ca acesta sa fie la vedere, considerandu-se ca puterile sale doar astfel ajung sa se manifeste. Martisorul prins in piept atesta ca este purtat cu mandrie, iar acele persoane se spune ca primesc binecuvantare. Daca este prins la mana, atunci este important ca mana stanga sa fie cea aleasa, fiind poarta de intrare a energiilor benefice. Martisorul purtat la mana atrage norocul, dragostea, sanatatea si fereste copiii de deochi, daca este legat alaturi de un banut de argint, chiar de catre mama. Conform traditiei vechi, indragostitii isi legau la mana reciproc snurul facandu-si juraminte de iubire si aducea ghinion daca unul dintre ei il pierdea. In Transilvania, se pun martisoare la usi, dar si la gatul sau coarnele animalelor, pentru a le feri de boli.
Martisorul protejeaza cat timp este purtat
Se spune ca orice persoana care va purta pe 1 martie un martisor va avea noroc tot anul si aduce ghinion sa nu primesti cel putin un snur, motiv pentru care astazi se iese in natura si se socializeaza mai mult ca de obicei. Femeile nu au voie sa mature sau sa spele, ci trebuie sa se aranjeze si sa iasa in curte si sa se bucure de atmosfera primaverii. Initial, pentru a beneficia de puterile talismanului, martisorul se purta pana la Florii, pana la Buna Vestire, pana la Mucenici sau pana la inflorirea pomilor sau sosirea berzelor. In Moldova, fetele il purtau la gat 12 zile pentru a atrage norocul si apoi il prindeau in par pana la inflorirea pomilor. In toata aceasta perioada in care martisorul este purtat se spune ca esti ferita de ghinion. Astazi, martisorul se poarta, daca nu toata luna martie, cel putin pana pe data de 9 martie.
Martisorul, traditie sau sarbatoare de consum
Martisorul prins in pom, traditie puternica, unica in lume
Cu toate ca traditia daruirii martisorului la inceput de primavara a fost preluata si de bulgari, ramane unic poporului roman faptul ca, la finalul perioadei, snurul se prinde in pom. Aruncarea la gunoi a martisorului aduce ghinion, iar pomul in care va fi prins se spune ca va fi ferit de inghet si va fi un pom rodnic. De asemenea, se crede ca este de bun augur daca pomul in care se agata este inflorit.
Povesti cu si despre martisor
Baba ta prezice calitatea anului
Pe 1 martie o alta traditie pur romaneasca cere sa se aleaga baba, adica sa se aleaga o zi intre 1 si 9 martie, si sa se urmareasca cum va fi vremea in acea data. Legenda spune ca incepand cu prima zi a primaverii, Baba Dochia, cea care aduce iarna, incepe sa-si dea jos cele 9 cojoace, lasand vremea buna sa se instaleze. Se spune ca „baba ta” va prezice rodnicia si bucuria anului pana la capat. Cu alte cuvinte, asa cum va fi vremea in ziua aleasa, la fel iti va fi si anul. Alegerea babei se face aleatoriu, in functie de o cifra pe care o consideri norocoasa pentru tine. Daca baba ta va fi frumoasa, tine minte numarul si foloseste-l pe parcursul anului, atunci cand ai de facut alegeri importante.
Text: Madalina Manole