Strugurii se numara printre cele mai delicioase si sanatoase fructe, putand fi consumati atat in sezonul cald, cat si in cel rece. Aceste fructe aduc beneficii rinichilor, au calitati hepatoprotectoare si aduc antioxidanti organismului, intarziind astfel procesul de imbatranire.
Strugurii, bogati in antioxidanti
Strugurii se remarca prin categoria variata de antioxidanti din compozitie, cei mai importanti fiind delfinidina si resveratrolul. Acesti antioxidanti neutralizeaza efectul radicalilor liberi si previn oxidarea celulara, principala cauza a imbatranirii premature. De asemenea, resveratrolul reduce riscul de cancer, de ateroscleroza sau de afectiuni cardiace.
Flavonoidele din struguri mentin sanatatea oculara si incetinesc procesele care duc la scaderea acuitatii vizuale (degenerescenta maculara si cataracta). In plus, acest tip de antioxidanti este benefic pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare si a celor asociate cu varsta inaintata, precum boala Alzheimer. Pe de alta parte, polifenolii au proprietati detoxifiante, ajuta la prevenirea acumularii de colesterol oxidat in sange si lupta impotriva virusurilor si tumorilor.
Se pot folosi in detoxifiere
Strugurii sunt bogati in vitaminele A, B, C si E, acid folic, potasiu, calciu, fier, fosfor, magneziu si seleniu. De asemenea, ei contin o varianta mai speciala a glucozei, care curata ficatul si usureaza functia lui de drenaj al toxinelor. Continutul bogat de potasiu este foarte benefic atat pentru bolnavii cardiaci, cat si pentru persoanele care consuma regulat laxative sau diuretice chimice.
Mai mult, strugurii ajuta la eliminarea apei din organism, anuland senzatia de greutate si edeme, combat constipatia, dispepsia, hemoroizii si reumatismul. Invelisul acestor fructe contine antioxidanti naturali si substante care au actiunea de stimulare a circulatiei sanguine, contribuind la imbunatatirea oxigenarii celulelor din tot corpul.
Eficienti impotriva cancerului colorectal si mamar
Numeroase studii au dovedit eficacitatea strugurilor in ceea ce priveste prevenirea si ameliorarea simptomelor cancerului. Substante precum quercitina si elagenina care se regasesc in coaja strugurilor au un puternic efect antitumoral. De asemenea, resveratrolul, pe langa efectul sau antiinflamator, ajuta la distrugerea celulelor canceroase, atunci cand acestea incep sa se dezvolte, impiedicand inmultirea lor. Curele cu struguri reduc riscul de cancer colorectal si mamar, favorizand stagnarea si chiar micsorarea tumorilor existente. Specialistii recomanda in special consumul de struguri rosii, cu tot cu coaja si cu seminte, deoarece in coaja se gaseste cea mai mare concentratie de antioxidanti din tot fructul, iar semintele sub bogate in vitaminele C si E.
Vinul rosu mentine in forma vasele de sange
Consumat cu moderatie, vinul rosu, fara aditivi si sulfiti, aduce o serie de beneficii asupra organismului: elimina toxinele si apa din tesuturi; impiedica formarea nodulilor adiposi si mentine in forma vasele de sange. Insa inainte de a beneficia de efectele pozitive ale strugurilor sau vinului trebuie sa ceri parerea medicului. Strugurii pot fi contraindicati persoanelor care sufera de ulcer gastric si duodenal, diabet zaharat si ciroza hepatica.
Text: Elena Diaconu