Stresul nostru cel de toate zilele

Stresul ne poate imbolnavi, chiar daca de multe ori nu realizam ca durerile frecvente de cap, oboseala, tensiunile musculare, problemele digestive, insomnia sau scaderea puterii de munca apar din cauza acestuia.

Efectele stresului necontrolat pot genera probleme de sanatate diverse, cum sunt hipertensiunea arteriala, bolile cardiace, obezitatea, diabetul si scaderea functionalitatii creierului, afectandu-ne comportamentul.

Provocarile pe care ni le ofera viata ne pot pune in fata a doua tipuri de stres, unul pozitiv, stimulativ si unul negativ, care ne supraincarca si ne macina sanatatea. Daca avem de-a face cu un stres permanent si trebuie sa raspundem continuu la provocari fara a ne putea relaxa sau despovara, atunci ne confruntam cu  stresul negativ, care ne poate afecta sanatatea in diverse moduri.

Semne ascunse ale stresului

Putem deveni anxiosi, lipsiti de motivare sau concentrare, furiosi sau tristi, sau chiar depresivi. De multe ori, incercam sa combatem aceste stari, intr-un mod total gresit, cu tutun, alcool sau pur si simplu alegem sa ne retragem din viata sociala sau, daca nu o facem, avem dese explozii de furie.



Cum este afectat creierul?

Neurologii de la Universitatea Berkeley din California au descoperit ca stresul cronic declanseaza schimbari pe termen lung in structura si functiile creierului. Nivelul ridicat de cortizol (hormonul stesului) poate genera o supraproductie de celule generatoare de mielina si poate sa scada numarul neuronilor. Constatarile cercetatorilor ar putea explica de ce tinerii care sunt expusi la stres cronic la inceputul vietii sunt predispusi la probleme mentale ulterioare, cum ar fi anxietatea, tulburarile de dispozitie si dificultatile de invatare.

Stresul de lunga durata poate provoca si probleme cardiace care pot fi explicate prin cresterea presiunii fluxului sangvin din cauza cresterii secretiei de adrenalina. Daca arterele sunt incarcate cu placi de colesterol, pot sa aiba loc desprinderi ale acestora, care lasa in urma leziuni sau cheaguri ce pot crea blocaje sau chiar atacuri de cord.

Probleme imunitare cauzate de stres

Stresul afecteaza si sistemul imunitar prin cresterea numarului de leucocite peste limitele normale, declansand inflamatii. Cortizolul aflat de mai mult timp in sange genereaza o rezistenta a corpului la acest hormon iar acesta nu mai raspunde corect si creste productia de citokine care ajuta inflamatia in loc sa o reduca, in timp ce productia de limfocite este diminuata, limfocitele avand rolul de a distruge microorganismele care ataca corpul uman.

Stresul cronic contribuie la imbatranirea prematura prin mecanismul de scadere a telomerilor (celule aflate la capatul cromozomilor) care au rolul de a reinnoi celulele. Astfel apar ridurile, slabirea muschilor faciali si a vederii.

Poate duce la epuizare

Stresul afecteaza tiroida, implicit hormonii de reglare ai metabolismului care afecteaza digestia si eliminarea toxinelor, aparand astfel constipatia. Stresul aduce dupa sine o stare de epuizare. Tot el provoaca si dureri de spate prin tensionarea muschilor coloanei vertebrale. Caderea sau chiar pierderea parului pot fi provocate tot de stres prin cresterea productiei de hormoni androgeni, cum este dihidrotestosteronul (DHT).

Activitatea fizica regulata si meditatia sunt doua modalitati de a reduce stresul si implicit de reducere a cortizolului. Alegerile bune in gestionarea stresului sunt: tehnicile de relaxare (respiratia profunda, meditatia, yoga, masajul), activitatea fizica constanta, socializarea cu familia si prietenii.

Nu intotdeauna emisiunile tv, internetul sau jocurile pe calculator ne sunt de folos in situatii de stres acumulat, pe termen lung aceste activitati putand sa amplifice stresul.

Stiai ca?

Din timpurile stravechi, in care oamenii erau vanatori-culegatori, se mosteneste deprinderea de a manca mai mult in perioadele de abundenta a hranei, o pornire de a crea rezerve pentru cand aceasta se va imputina;

aceast obicei stravechi persista in subconstientul nostru si iese la suprafata atunci cand suntem stresati. Se crede ca in perioadele cu stres prelungit oamenii consuma cu 40 % mai multe alimente decat in mod normal.

Farmacistii Catena recomanda Ocean Calm, un supliment alimentar produs din extracte naturale de magneziu marin si alge rosii calcifiate. Este recomandat persoanelor ce prezinta un deficit de magneziu, predominant in cazul dietelor bogate in alimente procesate. Magneziul marin este una dintre cele mai naturale si eficiente surse de magneziu, este extras lent si natural, si contribuie la sanatatea sistemului nervos, scaderea stresului, reglarea transportului de calciu in organism si cresterea energiei. Mai multe detalii gasesti AICI!

Text: Bianca Badescu