Lumea in care traim este o lume nebuna, nebuna de tot. Si sa nu spuneti ca nu este asa, ca n-am sa va dau dreptate. Undeva prin clasa a 10-a de liceu studiam psihologia si tin foarte bine minte ca profesoara a lansat o intrebare la care trebuie sa recunosc ca nu am gasit nici pana acum raspunsul. Intrebarea suna cam asa: „De ce atunci cand avem probleme, cand suntem obositi si stresati, tindem sa ne razbunam si sa ne varsam nervii asupra persoanelor apropiate, de obicei din familie?”.
Explicatii pot exista mai multe, insa nu toata lumea este de acord cu ele.
Reactii gresite
Pun pariu ca si voua vi s-a intamplat sa plecati nervosi sau obositi de la serviciu, sa ajungeti acasa si sa va varsati supararile asupra celor din familie, vorbim aici despre soti, parinti sau copii. De ce nu ne razbunam pe colegii de serviciu, de ce nu ne oprim in fata unei persoane necunoscute de pe strada la care sa tipam pret de cateva secunde dupa care sa plecam nepasatori mai departe si sa ajungem acasa ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat? Una dintre explicatii ar fi ca ne este rusine, ne este rusine ca cei din jur sa nu creada ca avem probleme, nu vrem sa stricam relatiile de munca, si alegem tacerea. Toate aceste lucruri acumulate duc la posibile divorturi, la certuri interminabile intre soti care se aprind pornind de la cea mai mica scanteie.
Supararile ne fac sa fim vulnerabili in fata a tot ceea ce ne deranjeaza, provoaca adevarate furtuni in familii, cand practic nu ar trebui sa se intample asa ceva. Ar trebui sa ne menajam familiile, persoanele apropiate, pentru ca pana la urma acolo gasim sprijinul si puterea de a merge mai departe in fiecare zi. Mai exista si oamenii sceptici care nu cred in institutia familiei, care sustin sus si tare ca nu exista nicio diferenta intre membrii familiei si prieteni. Tin sa ii contrazic!
Solutii
Ce am putea face pentru a schimba acest lucru? Sportul ar putea fi foarte benefic atunci cand suntem nervosi. Mersul la sala de fitness, alergatul, poate chiar cursurile de karate sau box ne pot ajuta sa ne descarcam, sa eliberam endorfine si sa ne calmam. Terapia prin tipete este iarasi un foarte bun remediu pentru a contracara starile negative, pentru a ne descarca de stres, pentru a ne relaxa si pentru a ajunge acasa zambitori, fara a cauta scandal. In plus, atunci cand la serviciu intervin situatiile stresante, cel mai bine este sa spunem cu calm tot ceea ce ne deranjeaza, pentru a rezolva lucrurile pe loc, fara alte interventii.
Si totusi nu pot sa nu ma intreb de ce, de cele mai multe ori, se intampla sa ne descarcam asupra persoanelor dragi. Incercati, atunci cand sunteti nervosi, sa va opriti pe o banca in parc, sa respirati adanc, sa strangeti din dinti si sa va deconectati. Puteti apela, de asemenea, la ajutor de specialitate, insa cel mai important este sa invatati sa va controlati si sa va ganditi cum ar fi lumea fara persoanele dragi.
Text: Ruxandra Raica