In zilele toride de vara, multi dintre noi isi gasesc refugiul la strand, la piscina sau pe malul unui rau. Contactul pielii cu apa murdara poate duce la aparitia unor afectiuni dermatologice.
Tipuri de infectie
Pielea normala este remarcabil de rezistenta la infectii. Majoritatea infectiilor curente ale pielii pleaca de la fisuri epiteliale. Frecvent implicati in producerea infectiilor cutanate sunt streptococul si stafilococul auriu.
Impetigo (bube dulci) este o piodermita superficiala, contagioasa, produsa de streptococ sau de stafilococ. Se manifesta prin aparitia de vezicule sau bule situate pe o baza eritematoasa, care se rupe usor si lasa suprafete denudate. Prin uscarea exudatului se formeaza cruste galben-brune. Zonele de electie sunt fata si membrele.
Ectima este o infectie produsa in special de streptococ, caracterizata prin formarea de ulceratii acoperite de cruste aderente. Debuteaza cu o bula pe baza eritematoasa, care se acopera de o crusta aderenta inconjurata de halou eritemo-edematos.
Cheilita angulara este o infectie streptococica localizata la nivelul comisurii buzelor, care se manifesta prin aparitia de fisuri dureroase acoperite de cruste melicerice. Foliculitele superficiale sunt infectii bacteriene ale foliculului pilos produse de stafilococul auriu. Se caracterizeaza prin aparitia de pustule superficiale situate in jurul firului de par, uneori inconjurate de halou erimatos. Se localizeaza pe fata, scalp si extremitati.
Furunculele sunt infectii foliculare si perifoliculare cu evolutie spre necroza, produse de stafilococul auriu. Clinic, debuteaza ca un nodul cald, dureros, care devine rapid pustulos si apoi necrotic. Ocazional persoanele afectate pot prezenta febra si stare generala alterata.
Unele infectii superficiale, cum sunt foliculitele, vor fi tratate prin masuri locale; altele (furunculul) necesita tratament sistemic deoarece se pot complica.
Sfaturi practice:
1. Nu faceti baie in piscine cu apa murdara;
2. Evitati traumatizarea leziunilor; acest lucru nu grabeste vindecarea;
3. Dezinfectati si curatati leziunile cu solutii antiseptice (cloramina);
4. Aplicati comprese umede pe leziunile zemuinde;
5. Aplicati pansament steril pentru izolarea leziunilor de tesuturile sanatoase din jur.
Centrul de Diagnostic si Tratament “Dr. Victor Babes“ Bucuresti
Tel.:021 322.92.50, 021 323.14.88, 021 323.14.80, 9609