Am stat de vorba cu domnul doctor Ion Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara si coordonator al clinicii Dr. Melnic, despre unul din subiectele de interes extrem ale acestui domeniu, si anume stomatita. Domnul doctor Ion Melnic este autorul articolului intitulat Tot ce trebuie sa stii despre stomatita, unde, pe langa explicatiile de baza referitoare la aceasta afectiune, dansul tine sa precizeze ca stomatita are caracter individual si se manifesta diferit de la un individ la altul, in functie de alergenii fata de care este sensibilizat.
Tonica Tv: Ce este stomatita si de cate feluri poate fi?
Ion Melnic: Stomatita este o afectiune inflamatorie a cavitatii bucale, care afecteaza tesuturile moi, adica obrajii, buzele, limba, cerul gurii si gingiile. Stomatita este de 3 feluri: herpetica, aftoasa sau micotica.
Tonica Tv: Care sunt cauzele care duc la aparitia stomatitei?
Ion Melnic: Stomatita herpetica are la origine virusul herpes simplex, apare cel mai frecvent la copii si se manifesta destul de zgomotos: apar vezicule cu lichid in cavitatea bucala care se sparg in decurs de cateva ore si provoaca ulceratii dureroase. Este insotita de febra, de o stare generala proasta si trece de la sine in decurs de o saptamana sau doua. Stomatita aftoasa nu are o cauza specifica declansatoare, ci are mai multi factori favorizanti. De exemplu, factori alimentari: consumul mare de nuci si miere sau consumul de alimente foarte condimentate. Alt factor favorizant este determinat de scaderea imunitatii. Stomatita aftoasa apare cu precadere la persoanele imunosupresive, persoanele foarte stresate sau cele care urmeaza tratamente cu antibiotice. Stomatita micotica se mai numeste candidoza bucala si apare, de asemenea, la persoanele care au imunitate scazuta.
Tonica Tv: Cum se trateaza stomatita?
Ion Melnic: Nu exista un tratament specific pentru stomatita. Putem trata doar durerea si leziunile locale. Trebuie sa mentinem o igiena bucala foarte buna, pe langa periaj trebuie sa folosim apa de gura si spray-uri cu diverse antiseptice in compozitie care ajuta la o igiena buna. De asemenea, exista in farmacii solutii topice care au un continut crescut de anestezic.
Tonica Tv: Ce regim alimentar ar trebui sa adopte pacientul care sufera de stomatita?
Ion Melnic: Se recomanda consumul alimentelor lichide sau moi, pentru a nu fi nevoie de o masticatie viguroasa. De asemenea, trebuie evitate alimentele iritante, picante si dupa fiecare masa, trebuie curatata cavitatea bucala cu apa de gura.
Tonica Tv: Se poate numi stomatita o boala transmisibila?
Ion Melnic: Doar stomatita herpetica este transmisibila, fiind singura care se transmite prin contact direct cu leziunile, prin sarut sau schimb de alimente.
Text: Madalina Manole