Ştiţi ce este neurocosmetica sau cosmetica emoţională?

neurocosmetica

Lumea cosmeticii, industria frumusetii, aparţin unui domeniu extrem de complex în care se folosesc adesea termeni al căror înțeles sau origine nu o înțelegem pe deplin. Iată cel mai nou dintre ei: neurocosmetică. Chiar dacă individual înțelegem perfect termenii neuroștiință și cosmetică, împreună… devine mai complicat să le dăm un sens. Nu intrați în panică, vă vom explica totul!

Neurocosmetica este un domeniu în creștere în industria cosmetică care combină cunoștințele din neuroștiințe cu cele din dermatologie și cosmetologie pentru a dezvolta produse cosmetice care acționează asupra sistemului nervos al pielii. Aceste produse sunt concepute pentru a influența neurotransmițătorii și receptorii nervoși din piele pentru a îmbunătăți aspectul și sănătatea acesteia.



Cum funcţionează neurocosmetica

Neurocosmetica își bazează tehnologia pe legăturile dintre piele, sistemul nervos și creier. După cum știm cu toții, corpul nostru este o mașinărie bine unsă în care totul comunică și răspunde unu la unu și, bineînțeles, pielea noastră nu face excepție. Cercetările au demonstrat deja că emoțiile generate de senzațiile pe care ni le oferă un produs atunci când aplicăm ceva pe piele, fie că este vorba de parfum, cremă sau machiaj, au un impact direct asupra pielii noastre. Şi în special asupra funcției sale naturale de protecție, dar și asupra capacității sale de a se apăra împotriva agresiunilor externe.

Pielea noastră este primul nostru receptor senzorial și, datorită senzorilor săi, transmite informații sistemului nostru nervos, care, la rândul său, permite creierului nostru să genereze un răspuns.

Neurocosmetica şi sistemul nervos

Principiul de bază al neurocosmeticii este că sistemul nervos are un rol semnificativ în sănătatea și aspectul pielii. Stresul, de exemplu, poate afecta direct pielea prin eliberarea de hormoni de stres și neurotransmițători care pot duce la inflamație și alte probleme cutanate. Prin urmare, produsele neurocosmetice sunt concepute pentru a ajuta la calmarea și protejarea pielii împotriva stresului, promovând astfel un aspect mai sănătos și mai radiant.

Gama inovatoare Rilastil D-Clar de produse pentru depigmentare, concepute astfel încât să combată şi să corecteze orice tip de hipercromie a pielii, cauzată de creşterea producţiei de melanină sau de distribuţia neomogenă a acesteia (pete solare, melasmă, cicatrice postacneice, hipercromie postinflamatorie sau cauzată de medicaţie, nuanţă neuniformă a pielii).

Neurocosmetica se bazează pe acest principiu, oferind produse care, atunci când sunt aplicate pe piele, acționează direct asupra epidermei și influențează sistemul nervos pentru a produce un efect de calmare sau de stimulare, precum și pentru a reduce reacțiile inflamatorii.

Aceste produse pot conține ingrediente active care acționează direct asupra receptorilor nervoși din piele sau pot fi formulate pentru a stimula producția sau eliberarea de neurotransmițători care promovează regenerarea celulară, hidratarea sau vindecarea pielii.

Legătura între creier și regenerarea celulară

”Cel mai des, neurocosmeticele se prezintă sub forma unui ser, cu o consistență fluidă, ce include infludermin ca ingredient activ.

Când suntem tineri, avem foarte multe terminații nervoase la nivelul pielii care ajung până la nivelul epidermului sau în partea superioară a dermului. Odată ce îmbătrânim, terminațiile nervoase devin din ce în ce mai scurte și se răresc. Asta înseamnă că pielea noastră devine mai subțire, apar ridurile, se pierde fermitatea.

Ingredientele din neurocosmetice transmit semnale spre creier și stimulează regenerarea celulară. Studiile arată că, după ce folosim aceste neurocosmetice timp de două luni, crește vizibil densitatea pielii, devenind mai strălucitoare.

Legătura între cosmetică și creier este un concept care se bazează pe abordarea NICE (sistem nervos, imun, cutanat și endocrin). Neuroreceptorii prin care aceste produse cosmetice ar urma să ne influențeze atât de profund se află în straturile superioare ale epidermei și ale dermei și au un impact semnificativ asupra percepției noastre senzoriale. Pentru că există o relație strânsă între piele și creier,  neurocosmeticele pot avea un impact mare asupra stării noastre generale de bine”, spune Diana Baicu.

Care sunt ingredientele din neurocosmetice?

Niciun ingredient în sine nu poate califica un produs ca fiind neurocosmetic.

Această tehnică necesită o simbioză de ingrediente specifice care, atunci când sunt amestecate în condiții precise, creează efectele neurocosmetice. Aceste produse pot conține ingrediente active care acționează direct asupra receptorilor nervoși din piele sau pot fi formulate pentru a stimula producția sau eliberarea de neurotransmițători care promovează regenerarea celulară, hidratarea sau vindecarea pielii.

Ritualul de îngrijire a tenului începe cu Rilastil Acnestil, gama de tratamente dermato-cosmetice special creată pentru tenul gras și predispus la acnee. 

Ingredientele din neurocosmetice pot varia în funcție de produs și de scopul său specific, dar pot include următoarele:

Neurotransmițători și precursori

Unele produse neurocosmetice pot conține neurotransmițători precum serotonina, dopamina sau acetilcolina, sau precursori ai acestora, care sunt substanțe chimice care sunt utilizate de sistemul nervos pentru a transmite semnale între celule. Aceste substanțe pot fi utilizate pentru a stimula producția sau eliberarea de neurotransmițători în piele, ajutând la promovarea regenerării celulare și a sănătății pielii.

Ingrediente antistres

Produsele neurocosmetice pot conține ingrediente care ajută la reducerea stresului și a inflamației pielii, precum adaptogeni, extracte din plante calmante (cum ar fi lavanda sau mușețelul), peptide antistres sau antioxidanți.

Ingrediente hidratante și de întărire a barierei cutanate

Pentru a proteja pielea împotriva stresului și pentru a-i îmbunătăți sănătatea, neurocosmeticele pot conține ingrediente hidratante, precum acidul hialuronic, glicerina sau ceramidele, care ajută la menținerea hidratării și la întărirea barierei cutanate.

Neuropeptide

Aceste peptide speciale pot stimula producția de colagen și elastină în piele, ajutând la reducerea ridurilor și la îmbunătățirea elasticității.

Pielea elastică este o piele sănătoasă. Linia de produse Rilastil Elasticizing a fost creată pentru a îmbunătăți aspectul tenului tern și pentru a-l menține întinerit.

Ingrediente cu efect de luminare și uniformizare a tenului

Unele produse neurocosmetice pot conține ingrediente care ajută la diminuarea petelor întunecate și a hiperpigmentației, precum vitamina C, acidul kojic sau niacinamida.

Ingrediente cu efect antiinflamator și calmant

Pentru a reduce iritația și roșeața, neurocosmeticele pot conține ingrediente precum extractul de aloe vera, alantoina sau extractul de ceai verde.

Pentru ce tipuri de piele este eficientă neurocosmetica?

Pentru toate tipurile de piele și pentru toate problemele de piele!

Neurocosmeticele, pe lângă ingredientele care acționează la nivelul terminațiilor nervoase și al mediatorilor, au și ingrediente obisnuite precum acid hialuronic, aminoacizi, complex de viață celulară. Ele acționează însă mult mai eficient decât în cazul cosmeticelor tradiționale. Le folosim când apar primele semne de îmbătrânire sau anumite probleme ale tenului, cum ar fi hipersensibilitatea.

Foto Shutterstock