Stima de sine se afla intr-o stransa legatura cu personalitatea − altfel spus, este o grila de autoevaluare, uneori facuta la nivel inconstient, care defineste intr-o oarecare masura caracteristicile fizice, psihice si spirituale ale fiecarei persoane. Parerile despre propria persoana, credintele, calitatile, aptitudinile, dar si felul in care ne manifestam emotiile, felul in care simtim, ne construiesc imaginea de sine. In functie de aceasta, dar si de experientele avute, stima de sine devine o valoare pe care noi singuri ne-o acordam. Este important sa ne mentinem stima de sine la cote inalte atat pentru propria dezvoltare personala, cat si pentru echilibrul psihic si emotional. Pe de alta parte, stima de sine are legatura cu modul in care interactionam cu ceilalti, implicit cu partenerul de viata, capitol la care se impune mentinerea unui echilibru.
Lipsa de incredere, cauza a stimei scazute de sine
Lipsa de incredere in propria persoana conduce la o stima scazuta de sine. In majoritatea cazurilor, un partener care nu are incredere in el isi rasfrange frustrarile asupra celuilalt. Cauzele pot fi experientele anterioare, pot fi legate de educatia primita in copilarie sau pot fi de natura comportamentala. Gelozia presupune intr-o mare masura si o stima de sine scazuta. Atunci cand esti gelos pe partener, cu atat mai mult daca nu ai un motiv concret, de fapt, nu ai incredere in tine. Gelozia nejustificata se poate trage din frustrarile tale legate de propria persoana. Stima de sine scazuta are legatura si cu autocritica − gandul ca nu esti suficient de bun pentru partener poate atrage repercusiuni asupra relatiei. Dorinta de a-ti controla partenerul este, de asemenea, asociata intr-o mare masura cu stima de sine scazuta.
Obiceiuri care distrug stima de sine
Ce putem face?
Daca observi aceste trasaturi la partenerul tau, este important sa-l sprijini, incurajandu-l in toate demersurile necesare pentru recastigarea increderii in sine. Ajuta-l sa se simta capabil, ofera-i sansa de a fi util, da-i ocazia sa ia decizii, cere-i sfaturi si sustine-i parerile, atunci cand se poate. Pe de alta parte, acceptarea propriei persoane este benefica pentru consolidarea stimei de sine.
Cum este afectata viata sexuala?
Atunci cand unul dintre parteneri nu are incredere in capacitatile sale, apar problemele de comunicare in cuplu. Aceste situatii afecteaza si comunicarea sexuala si astfel se nasc subiecte tabu si frustrari sexuale. Cu cat raman mai mult timp nerezolvate, cu atat se agraveaza situatia si se ajunge mai repede la despartire. Sunt situatii in care stima de sine tine de aspectul fizic si, daca partenerul simte ca nu este suficient de atragator sau este complexat de corpul sau, relatia sexuala are, din nou, de suferit.
Puncte slabe pe care orice femeie puternica le are
Acceptarea, primul pas
O relatie presupune respect, intelegere, ajutor, iubire, sprijin, insa, in momentul in care acestea sunt anihilate de sentimente ca gelozia si critica, relatia incepe sa se destrame. Este important ca ambii parteneri sa-si cunoasca limitele si responsabilitatile si sa fie maturi emotionali in momentul in care doresc sa-si consolideze relatia. Pentru consolidarea stimei de sine, este important sa il accepti pe celalalt asa cum este el si sa ii oferi sprijin atunci cand el singur decide ca este momentul sa se schimbe. Renunta la exigenta, victimizare si desconsiderare si concentreaza-te pe partea plina a paharului. De asemenea, pentru ca vorbim de relatia de cuplu, nu asculta vocea celor din jur si in niciun caz nu compara propria ta relatie cu a altora, indiferent in ce directie se inclina balanta.
Text: Madalina Manole