Stilurile care au marcat ultimii 10 ani ai modei în lume

La început de 2020, ne întoarcem un pic în timp pentru a povesti despre stilurile vestimentare care şi-au pus amprenta în ultima decadă. Începând cu 2010 şi până astăzi, lumea modei a cunoscut numeroase transformări. Majoritatea au avut loc prin intermediul reţelelor de socializare, influencerii reuşind să creeze anumite trenduri pe care lumea le-a adoptat ulterior.

Pornind de la culori care s-au reinventat, până la readucerea la viaţă a denimului şi a gecilor de piele optzeciste, pe toate le-am găsit pe parcursul acestor ani. Despre trendurile care au marcat o decadă vom povesti în continuare.



Coachella look

Cunoscutul stil de festival a fost abordat de către îngeraşii de la Victoria’s Secret, la festivalul Coachella, în urmă cu câţiva ani. Fotografiile lor din cadrul festivalului au făcut înconjorul lumii, reuşind astfel să creeze un trend chiar şi la noi.  Însă stilul, cunoscut şi ca boho chic sau hippie era folosit încă din anii ’60, la festivaluri precum Woodstock. Odată cu trecerea anilor, acest stil a dispărut, dar a reînviat în ultima decadă, la festivalul Coachella.

Ce înseamnă look-ul de festival

În primul rând, pentru a adopta look-ul de festival trebuie să fii o persoană tolerantă şi nonconformistă. În al doilea rând, alege să porţi, fără nicio reţinere, tot felul de combinaţii, precum : ciocate, franjuri, dantelă, piele, denim, printuri înflorate sau etnice. Nu uita să adaugi pălării de tip cowboy, cozi împletite şi multe lanţuri.

Scandi style

Stilul scandinav a luat amploare graţie conturilor de Instagram. Influencerii scandinavi au promovat stilul lor viaţă, iar tot mapamondul a învăţat despre noţiuni precum hygge sau lagom. Pornind de la acestea, lumea a devenit tot mai interesată în a aborda un stil minimalist, confortabil, nu doar în case, ci şi în ţinute.

Ce înseamnă scandi style

Fii stăpână pe tine şi poartă ghete sau cizme joase, cu un toc mic şi gros. Îmbracă rochii sau fuste până sub genunchi şi pulovere oversized. Combină jeanşii cu malete, ghete şi şosete groase, colorate. În final, alege coat-urile drepte, supradimensionate.

Rozul milenial şi culorile neon

Pentru vara lui 2016 majoritatea caselor de modă au lansat rozul milenial. Deşi a fost denumit aşa, el nu este o singură nuanţă de roz, ci poate deriva din roz quartz, roz piersică până la roz corai sau somon. Pe lângă apariţiile de pe catwalk la prezentările Gucci, Valentino, Fendi s.a., rozul s-a făcut remarcat odată cu apariţia filmului Grand Budapest Hotel, dar şi în pozele de pe Instagram ale influencerilor.

Culorile neon, dispărute după 2000, au revenit în ultimii ani. Practic, în vara lui 2014 a avut loc explozia de verde, albastru, galben, roz şi portocaliu neon. Cu trecerea timpului, ele au devenit tot mai prezente pe haine, geci, blugi, tricouri, pulovere, încălţăminte, manichiură şi în make-up.

Nostalgia anilor ‘90

Pornind de la: pantalonii cu talia joasă, topurile simple, genţile de umăr scurte, bum bags, încălţămintea cu vârful ascuţit sau pantofii sport vintage şi coloraţi, chockerele, ochelarii de soare cu lentila îngustă, până la make-up-ul cu dramatic cu farduri în culori fade, toate au revenit.

Stilul anilor ‘90 a fost propus de Versace şi a fost foarte bine primit de influenceri, dar şi de alte case mari de modă.  În 2018, tema nostalgiei a fost cea mai căutată din Google.

Ţinute sport în viaţa de zi cu zi

Multora dintre noi ne este greu să ne amintim cum, în urmă cu câţiva ani, nu foloseam ţinutele sport decât dacă mergeam să alergăm, prin casă sau la munte. Odată cu trecerea anilor am învăţat că ţinutele sport nu sunt doar pentru a ne simţi confortabil, ci pot fi ţinute stylish oricând ieşim din casă.

Cum să fii stylish în ţinute sport

Pantalonii sport pot fi purtaţi cu malete sau cu bluze cu volane, tocuri şi chiar sacouri. Pantofii sport pot fi acum purtaţi cu rochii din tulle şi pantaloni ţigaretă, iar gecile sport se combină perfect cu rochii de satin sau fuste glam.

Text: Bettina Cristea

sursa foto: Google Images