Stii care este diferenta dintre fizioterapie si kinetoterapie?

Este important de stiut ca, intre Fizioterapie si Kinetoterapie este o diferenta si, de cele mai multe ori, pacientii tind sa le confunde. Cele doua forme de tratament sunt diferite, dar sunt asociate in cadrul recuperarii medicale, doar la recomandarea medicului avizat, pentru a spori si grabi aparitia efectului terapeutic.

 

Evaluarea medicala si alegerea unei metode potrivite de tratament incepe cu examinarea fizica si istoricul medical al pacientului, tinand cont si de rezultatele de laborator sau cele obtinute in urma unor teste de imagistica medicala. Dupa stabilirea unui diagnostic corect, se stabileste un plan de tratament care poate sa contina mai multe proceduri combinate.  Care este exact diferenta si cui se recomanda cele doua proceduri, ne-a explicat dr. Cornel Brotac, medic specialist Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie.



Fizioterapia

Astfel ca, fizioterapia cuprinde o abordare mai complexa de mai multe tehnici de tratament, prin electroterapie, terapie cu ultrasunete, magnetoterapie, masaj, exercitii fizice, impachetari, dar și utilizarea apei, luminii, caldurii, electricitatii, cu scop de tratare, recuperare și profilaxie in combaterea afectiunilor organismului uman.
Prin fizioterapie putem trata aproape orice boala care afecteaza muschii, nervii sau articulatiile. Fizioterapia are importante efecte antialgice (calmarea durerii), antiinflamatorii (eliminarea inflamatiilor articulare si musculare), decontracturante (eliminarea contracturilor), miorelaxante (relaxare musculara), antiedematoase (eliminarea umflaturilor rezultate din infiltrarea unui lichid seros intr-un tesut celular subcutanat), prin intermediul curentilor de tip diadinamic, interferential si aplicatiei de ultrasunete, laser, Tecar, drenaj limfatic, masaj si ultrascurte. Se recomanda, in tratarea traumatismelor, care vizeaza piciorul, genunchiul, coloana vertebrala, si este, de asemenea, un tratament scontat pentru tratarea herniei de disc, fara a fi nevoie de interventie chirurgicala.

 Kinetoterapia

Kinetoterapia este o forma de “terapie prin miscare” (gimnastica medicinala), destinata atat persoanelor cu o conditie fizica buna, care isi doresc sa-si perfectioneze conditia fizica, cat si in cazul sportivilor sau persoanelor care au suferit accidentari (fracturi, entorse, rupturi de ligamente), interventii chirurgicale ce au limitat capacitatea de miscare, sau celor care sufera de afectiuni reumatice. Totodata, kinetoterapia este o forma de educatie fizica, prin care pacientii invata sau reinvata adoptarea unei posturi corecte si evitarea unor obiceiuri ce au impact nedorit asupra mobilitatii.

Situatii in care se recomanda kinetoterapia – dureri lombare, hernie de disc, discopatie, reumatism cronic, rupturi de ligamente, deformari ale coloanei vertebrale (cifoza, lordoza, scolioza), entorse, luxatii, recuperare dupa fracturi.

Kinetoterapia este, de asemenea, necesara si in cazul femeile care doresc sa ramana insarcinate, in pregatirea unui tonus general bun si echilibrat, pentru sarcina, jucand un rol foarte important in aceasta situatie.

Kineto si sarcina

In timpul sarcinii, kinetoterapia are obiectivul de a facilita nasterea, iar dupa nastere aceasta permite o revenire rapida la valorile normale de tonus general echilibrat. In primele trei luni ale sarcinii, se stabileste un program de exercitii speciale, iar in restul lunilor pot fi exercitii normale. Gimnastica se practica dimineata, pentru inviorare, sau in timpul zilei pentru intretinere. O sedinta poate dura intre 15 si 30 minute. Deoarece este o perioadă delicata in viata unei femei, iar corpul sufera foarte multe modificari, este recomandat sa se faca multe exercitii, care sa actioneze asupra musculaturii abdominale, dar si a muschilor dorsali. In acest timp, se va activa, totodata, si circulatia sangelui.

Tineri au intrat in categoria de risc

In general, afectiunile care implica recuperatea medicala prin kinetoterapie sunt asociate cu inaintarea in varsta, insa, realitatea de zi cu zi, este cu totul alta. Astfel ca, tot mai multi tineri ne pasesc pragul clinicii, pentru diverse probleme fizice, lucru care nu se intampla in alti ani.
Principalul motiv, pentru care tot mai multi tineri ajung sa aiba nevoie de kinetoterapie, este viata sociala trepidanta, care ii expune pe tineri unui stres cronic prelungit, alimentatia nesanatoasa, folosirea in exces a tehnologiei moderne, lipsa exercitiului fizic, toate acestea generand boli cardiovasculare, ce pot duce la accidente vasculare cerebrale.
Exista foarte multe cazuri de accidente vasculare cerebrale, la varste din ce in ce mai mici. Din fericire, tinerii au un potential de recuperare destul de mare, iar capacitatile lor fizice, rezistenta unui organism mai tanar, prospetimea intelectuala, permit o invatare sau reinvatare a unor abilitati pierdute in urma accidentului vascular.

 

Factori de risc

Potrivit statisticilor, 50% din populatia adulta a Romaniei sufera de afectiuni reumatismale, iar ingrijorator este faptul ca din ce in ce mai multi tineri au astfel de boli, nu doar batranii, toate astea din cauza sedentarismului, a orelor indelungate petrecute la birou sau a alimentatiei proaste.

Un alt factor nociv il reprezinta tehnologia moderna. Tinerii si copiii din ziua de azi, din pacate, stau cu ochii in telefoane si tablete, nu mai ies in aer liber, nu practica un sport, ci stau in casa si se joaca pe calculator, iar, in acest caz, musculatura li se atrofiaza. Totodata, cei care nu au o incalzire adecvata si nici conditie fizica, merg la sala sa traga de fiare, dar isi strica, de multe ori, coloana sau fac intinderi, entorse etc., dupa care se lasa si intervine obezitatea. In prezent, sunt din ce in ce mai multi copii si tineri, incepand cu varsta de 10 ani, cu probleme lombare, cu scolioza avansata, cu atrofieri grave musculare, sau cu rupturi de musculatura si ligamente, ceea ce e foarte grav.