Sterilitatea nu se declina doar la feminin

Sterilitatea nu se declina doar la femininUn cuplu din sase consulta medicul obstretician din cauza neputintei de a concepe un copil. Statistica arata ca in 40% dintre cuplurile infertile femeia este responsabila, la egalitate cu barbatul (tot 40%), iar la restul de 20% motivele se regasesc la ambii parteneri.

Dezechilibre hormonale, infectii genitale, endometrioza la femeie, dar si probleme ale spermatozoizilor, haideti sa descoperim obstacolele pe care trebuie sa le depasim cand barza intarzie sa apara.

Fertilitatea in pericol
Sistemul reproducator este o masina complexa, iar problemele care-l afecteaza pot avea origini diverse. In boxa acuzatilor: ovulatia anormala, cea mai frecventa cauza a infertilitatii, urmata de disfunctionalitati ale cailor genitale feminine, pe locul II. Si acestea sunt doar cateva, dar sa le luam pe rand.

Ovulatia neregulata
Lipsa ovulatiei, adica a producerii unui ovul de catre ovar, este responsabila de 30% dintre infertilitati. Cele doua ovare produc fiecare, alternativ, cate un ovul pe luna. Din cauza unor dezechilibre hormonale, acestea nu se desprind de ovar, ducand, in timp, la formarea unor mici chisturi pe ovare, asa-numitele ovare polichistice. Acestea pot fi usor descoperite la o ecografie, dar lipsa ovulatiei o putem constata si singure, prin metoda temperaturii bazale. Cum se procedeaza: in fiecare dimineata, inainte de a ne da jos din pat, ne masuram rectal sau vaginal temperatura, pe care o notam apoi pe un grafic desenat pe o coala de matematica. Pe axa orizontala trecem zilele ciclului, incepand cu ziua intai a menstruatiei, pe axa verticala trecem temperatura, incepand de la 36,4 grade. Intre a 12-a si a 16-a zi de la aparitia menstruatiei are loc de obicei ovulatia. Dovada ca aceasta s-a produs o reprezinta cresterea temperaturii pana la sau peste 37 de grade C. Daca ne dorim copii, in ziua aceea trebuie sa avem obligatoriu contact sexual.

 Infundarea trompelor uterine
La 25% dintre femei imposibilitatea de a ramane gravida este cauzata de astuparea trompelor uterine. Normal, ovulul expulzat de ovar in timpul ovulatiei ajunge in trompa uterina, unde se intalneste cu spermatozoidul, dupa ce acesta a traversat uterul. Dar uneori se intampla ca intalnirea sa nu poata avea loc. Cel mai adesea, trompele se infunda din cauza salpingitelor, adica a inflamarii acestora in urma unor infectii genitale precum chlamydia, tricomonas, HPV, care au trecut neobservate. Din fericire, utilizarea tot mai regulata a prezervativului a redus mult numarul salpingitelor. Mai exista si cazurile nefericite de sarcini extrauterine, care se soldeaza de obicei cu ligaturarea trompei sau se pot forma aderente, cand peretii trompelor se lipesc.

 Endometrioza
O alta boala care duce la instalarea sterilitatii este endometrioza. La femeile cu aceasta boala, mucoasa care captuseste interiorul uterului se dezvolta in locuri unde nu ar trebui: intre vagin si rect, spre vezica urinara sau intestine ajungand sa acopere trompele sau chiar ovarele. La aparitia ciclului, organismul nu reuseste sa elimine acest surplus de mucoasa, care produce inflamarea regiunii si hemoragii mai abundente decat in mod normal. Cauza inca nu este pe deplin elucidata, studii recente sugerand ca endometrioza se asociaza cu alte boli precum alergiile, oboseala cronica sau poliartrita reumatoida. Dificultatea rezida din faptul ca este foarte greu detectata, uneori chiar si dupa 10 ani. Daca aveti ciclul abundent, dureri abdominale puternice in zilele menstruatiei, crampe ascutite asociate cu oboseala marcata este posibil sa suferiti de endometrioza.

Alte motive de sterilitate
De parca nu ar fi de ajuns cauzele enumerate anterior, exista si alte obstacole care ne impiedica sa simtim fericirea de a strage un copil in brate. Din fericire rare, acestea trebuie totusi semnalate: o malformatie a colului uterin, uterul retrovers sau prea fibros, modificari ale glerei cervicale (substanta prin care calatoresc spermatozoizii) sau chiar formarea unor anticorpi care ii ataca. Si un numar crescut de chiuretaje afecteaza uterul, prin formarea unor sinechii uterine, ceea ce face imposibila fixarea ovulului fecundat in mucoasa uterina.

Examene de depistare
Pentru a identifica problema exista numeroase examene medicale cu ajutorul carora se stabileste cu exactitate cauza sterilitatii si, implicit, cea mai eficienta metoda de tratament. Sa le trecem sumar in revista.
1. Histerosalpingografia consta in introducerea prin vagin a unei substante pe baza de iod la nivelul colului uterin. Apoi se verifica prin radiografie daca aceasta s-a difuzat de-a lungul trompelor uterine.

2. Colposcopia serveste la examinarea cavitatii uterine cu ajutorul unui endoscop cu fibra optica, introdus prin vagin. Pune in evidenta existenta unor leziuni la nivelul vaginului, a colului uterin sau a peretilor uterului, cauzate de chiuretaje frecvente sau de infectii cu clamydia sau HPV.

3. Celioscopia este un examen medical prin care se examineaza organele genitale (partea “externa” a uterului, trompele, ovarele) cu ajutorul unui tub optic introdus printr-o incizie ombilicala. Permite examinarea cu atentie si stabilirea unui bilant exact al leziunilor trompelor sau existenta endometriozei. Se face sub anestezie generala si sunt necesare doua zile de spitalizare.

Si barbatii au probleme
Cand vine vorba de incapacitatea de a procrea, nu se poate spune “Tu esti vinovat!”. Ea trebuie intotdeauna abordata ca o problema a cuplului. Deoarece examenele medicale de determinare a cauzelor sterilitatii sunt mult mai simple la barbat, fiind vorba de o banala spermograma, se incepe totdeauna cu analizarea starii de sanatate a acestuia. Motivele masculine de infertilitate (a nu se confunda cumva cu impotenta, care reprezinta neputinta de a realiza un contact sexual) sunt diverse. Cel mai des intalnite sunt varicocelul (varice pe testicole), oreionul din perioada copilariei, infectiile cu transmitere sexuala, testicolul necoborat in scrot sau incapacitatea barbatilor de a fabrica spermatozoizi “de calitate”. Acestia pot lipsi, pot fi prea putini, pot fi imobili sau pot fi anormali, mai ales la barbatii care au meseria de sofer, pilot sau practica ciclismul intensiv.

Fiecare problema are solutia ei
In functie de natura problemei, medicul ginecolog recomanda diverse tehnici si tratamente medicale pentru ca procreerea sa reuseasca. De exemplu, o trompa uterina lezata sau infundata se trateaza chirurgical prin indepartarea partii afectate si “lipirea” restului trompei. Trebuie sa stii insa ca nivelul de reusita al acestei interventii este destul de variabil, iar riscul aparitiei unei sarcini extrauterine creste. In schimb, poti recurge la o histerosalpingografie selectiva, care consta in plasarea unei sonde la intrarea in trompa infundata cu ajutorul careia se injecteaza o substanta, cu o presiune progresiva. In cazul esuarii tuturor metodelor, nu te intrista, astazi fertilizarea in vitro are toate sansele sa-ti indeplineasca visul.

PROCENT: 30% dintre motivele infertilitatii la femei sunt cauzate de lipsa ovulatiei.
25% dintre femei nu raman gravide din cauza infundarii trompelor uterine.

Text: Ioana Daian
Consultant: Violeta Dumitrache,
Medic primar obstretica-ginecologie,
Spitalul Filantropia