Toate ne dormim o piele uniforma, fara imperfectiuni si “pete de culoare”, nu-i asa?
Doar ca la un moment dat, pielea noastra se decide sa ne faca “o surpriza” si uite asa ne trezim din loc in loc cu mici pete maronii care nu fac decat sa ne indispuna. Acestea sunt de fapt petele pigmentare, cauzate de o supra-activare a melanocitelor si sunt de obicei inofensive. Sa aflam insa de ce apar si cum le putem veni de hac!
De multe ori, soarele sta la baza aparitiei acestor pete. Cand soarele ne arde pielea, acesta activeaza de fapt secretia de melanina din melanocite, care ne protejeaza epiderma de eventualele efecte negative ale razelor solare. Dar cand melanocitele sunt supra-solicitate, apar petele pigmentare. Le putem evita protejandu-ne de expunerea directa la soare si folosind o crema cu filtru de protectie. Aceste pete mai apar si in urma unor raniri ale pielii, arsuri sau dupa vindecarea cosurilor sau din cauza unor boli. Uneori sunt numite si pete de batranete, pentru ca tind sa apara mai des pe pielea matura. Oricum ar fi, nu trebuie sa ne gandim la petele pigmentare ca la un rau permanent, pentru ca exista metode de reducere sau chiar eliminare a lor.
-
Creme si remedii naturale pentru pete pigmentare
In primul rand, exista remedii pe care ti le poti prepara acasa, pentru atenuarea petelor pigmentare. Iti poti tampona fata cu o solutie de otet si apa, cu un preparat din 1/3 ovaz, 1/3 lapte si 1/3 zahar brun, cu coji de portocale uscate macinate si amestecate cu apa sau cu o pasta din banane si guave zdrobite. Aceste remedii exfoliaza piele si astfel diminueaza petele maronii.
Apoi, exista varianta cremelor cu hidrochinina care au un agent de albire ce distruge melanina din piele. Acestea se aplica numai pe pete, pentru ca altfel pot albi pielea din jur care nu este hiperpigmentata. Daca petele sunt recente, pot da rezultate si cremele naturale pe baza de extract de mure sau boabe de cafea.
-
Tratamente pentru pete pigmentare pronuntate
Peelingul chimic inlatura celulele moarte de pe piele, impuritatile din pori, cosurile negre dar si petele pigmentare. In acelasi timp stimuleaza regenerarea pielii. Peelingul superficial elimina coloraturile minore ale pielii, in timp ce peelingul mediu sau cel in adancime sunt eficiente pentru petele pronuntate.
Microdermabraziunea, o alta tehnica de exfoliere, ajuta si ea la stergerea petelor pigmentare si la obtinerea unui ten mai stralucitor si mai catifelat. Pielea este practic supusa actiunii unui spray cu cristale fine. Procedura nu este dureroasa si rezultatele se vad dupa 24 de ore, cand pielea se calmeaza.
Exista si tratamente cu laser sau cu lumina intens pulsata (IPL) care sunt la randul lor eficiente pentru eliminarea petelor pigmentare. Acestea sunt metode mai precise, la care se apeleaza de obicei pentru pigmentari mai profunde ale pielii. Cu ajutorul laserului sau al IPL, se indeparteaza mai multe straturi ale pielii pe zona pigmentata si astfel petele se albesc. Bineinteles, acest tratament doar elimina petele, nu le si previne, de aceea este nevoie sa iti protejezi pielea de soare dupa efectuarea acestor proceduri, altfel petele reapar. Aceste terapii necesita uneori folosirea unor anestezice locale, pentru ca pot fi dureroase. Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca laserul la randul sau poate provoca probleme de hiperpigmentare a pielii, mai ales cand vorbim de tenul mai inchis la culoare.
S-a descoperit de curand si o alta metoda eficienta pentru inlaturarea petelor pigmentare si care este, pe deasupra, non-invaziva. Vedete de la Hollywood precum Victoria Beckham, Eva Longoria sau Madonna o folosesc. Vorbesc aici de tratamentul cu oxigen hiperbaric Intraceuticals care consta in utilizarea unui aerograf ce are capacitate de a absorbi oxigenul din aer cu puritate scazuta (20%) si de a-l transforma cu ajutorul unor filtre speciale in oxigen de puritate 90%. Acesta sterge petele pigmentare, confera luminozitate, diminueaza pungile si cearcanele pronuntate si ofera o stralucire din interior, caracteristica pielii sanatoase, am aflat de la doctorul Hatami Afshin, specialist dermato-venerologie. Nu are cotraindicatii sau efecte adverse si in plus, poate fi folosit si de femeile insarcinate. Pretul pe sedinta este unul mai mare decat in cazul altor metode, aproximativ 150 de euro.
Orice metoda ai alege, consulta-te insa inainte cu medicul dermatolog!
Text: Bianca Badescu