Starile de dupa concediu

Sindromul...dupa concediuConcediul s-a terminat. Este luni dimineata. Ai intarziat deja la serviciu. Colegii te privesc pe sub sprancene, iar seful abia asteapta sa iti faca observatie.
Si, cum nu ar fi fost de ajuns, nu ai chef de nimic…poate doar sa pleci din nou in vacanta.

Suspini dupa vacanta?
Cu toate ca nu este cuprins in literatura de specialitate, “sindromul dupa concediu” exista si il resimtim cu totii. “Nu se poate! M-am intors la munca. Concediul a luat sfarsit, si va trebui sa mai astept un an de zile sa ma bucur de altul”, sunt remarcile pe care le auzim frecvent de la cei intorsi din concediu.  “Ritmul impus de serviciu, cand suntem obisnuiti sa ne trezim la o anumita ora, nu mai exista in concediu, perioada in care survine o schimbare a ritmului cicardian”, ne-a explicat dr. Laurentiu Luca, medic coordonator salvare PULS (tel. 973).
 
Oboseala, palpitatii cardiace si insomnie
Potrivit dr. Luca, dupa o vacanta ne putem confrunta cu o serie de probleme de sanatate, atat in planul solicitarilor organice, cat si in plan psihic. Astfel, cu cat perioada de concediu a fost mai lunga, cu atat organismul se va adapta mai greu si mai lent. Odata reintorsi la serviciu, nu vom mai dormi la fel de mult ca in concediu. Din acest motiv, vom acuza oboseala, somnolenta (din pricina orelor insuficiente de somn), astenie fizica pe sistem nervos etc. In plus, s-ar putea sa simtim palpitatii cardiace, pusee de hipertensiune, angine pectorale. La nivelul stomacului, ne putem confrunta cu reactivarea gastritelor si ulcerelor. In cazul in care reluarea activitatii de zi cu zi este foarte stresanta, ne putem confrunta si cu insomnii. Atentie! Contrar opiniei populare,  insomnia nu inseamna reducerea cantitatii de somn, ci este legata, mai degraba, de calitatea somnului. Expunerea excesiva la soare pe perioada concediului poate declansa sau reactiva lupusul eritematos (o afectiune de cauza necunoscuta, produsa prin mecanisme autoimune, ce afecteaza atat pielea, cat si organele interne, frecventa in randul femeilor) sau poate juca un rol foarte important in dezvoltarea cancerului de piele (afectiunea nu debuteaza imediat, ci chiar si peste 10-15 ani).

Retineti!
Nu priviti sfarsitul concediului ca pe o drama. Ganditi-va ca si un sfarsit de saptamana poate insemna o mini vacanta. Profitati de fiecare week-end pentru a va reincarca bateriile si incercati sa priviti partea plina a paharului. Un tonus optimist va va scapa de multe neplaceri. In cazul in care va este greu sa treceti peste aceasta perioada, cereti ajutorul unui specialist.

Text: Mirela Dadacus