Stari de nervozitate? Iata cum le combati!

stari-nervozitateStarile de nervozitate caracterizeaza secolul in care traim si, cu siguranta, nu exista persoana care sa nu fi experimentat aceasta traire. Insa faptul ca este o stare comuna si nu lasa urme fizice evidente nu inseamna ca nu trebuie sa ne ingrijoreze. Ignorata, poate ajunge sa-si puna amprenta asupra sanatatii si, implicit, asupra calitatii vietii. Indicat este sa descoperim cauzele care ne provoaca nervii, starile de tensiune si irascibilitatea si astfel sa incepem sa rezolvam, cu calm, aceasta problema.



Cauzele starilor de nervozitate

Stresul, depresia, anxietatea prelungita si oboseala cronica sunt principalii factori care contribuie la aparitia starilor de nervozitate. De asemenea, medicii atrag atentia asupra problemelor cardiovasculare, nutritiei defectuoase si hipertiroidismului, afectiuni care duc la dezvoltarea nervozitatii. Pe de alta parte, o cauza serioasa o reprezinta bolile sistemului nervos, cum sunt, de exemplu, dementa, traumatismele craniene sau tumorile cerebrale.

Cum ne afecteaza starile de nervozitate excesiva?

Starile de nervozitate isi lasa amprenta in primul rand asupra relatiilor cu cei din jur. O persoana nervoasa va fi intotdeauna nemultumita si va face scandal din orice, va imprastia vorbe dure in jurul sau si va tranti obiectele care-i vin la indemana, fapt ce o va face, automat, o povara pentru cei care-i stau in preajma. Daca membrii familiei pot fi mai ingaduitori la aceste iesiri, prietenii si colegii de munca se vor indeparta de o astfel de persoana. De asemenea, in timp, acest gen de oameni pierd capacitatea de a dialoga, comunicarea devine defectuoasa si apare, involuntar, autoizolarea. Lasate netratate, aceste stari pot favoriza aparitia unor probleme de sanatate grave, ca diabetul, bolile cardiovasculare si atacul cerebral, sau chiar pot conduce catre automutilare sau sinucidere.

Relaxare versus nervozitate

Pentru a depasi acest aspect absolut daunator al vietii, este nevoie de o foarte mare vointa si dorinta de vindecare, deoarece nervozitatea este o stare foarte greu de controlat. Inamicul numarul unul este lipsa relaxarii, dar cum sa fim relaxati cand problemele exterioare ne coplesesc? Incepeti prin a va dedica mai mult timp voua si placerilor voastre. Faceti o lista cu activitatile care va motiveaza si acordati-le timp. Medicii recomanda sportul ca activitate de detensionare, astfel ca puteti incepe cu scurte plimbari in natura si puteti continua cu exercitii fizice usoare care sa nu va suprasolicite organismul si sa devina o povara pentru el. Sfatul nostru este sa incepeti sa practicati yoga, sa invatati sa meditati sau sa dansati pe muzica preferata. Cand ne gandim la relaxare, ne gandim automat la masaj, una dintre cele mai eficiente astfel de metode. Daca nu va permiteti sa mergeti la un SPA, atunci puneti in candela de aromoterapie ulei de lavanda sau iasomie si, pe un fundal muzical adecvat, masati-va singuri gatul, umerii, tamplele si palmele. Un factor esential este odihna. Incercati sa dormiti minimum 8 ore pe noapte. De asemenea, respiratia este foarte importanta in procesul de relaxare. Invatati-va sa respirati lent si adanc, sa va eliberati de gandurile negative si, oricat de greu ar parea, sa va deconectati de la momentul prezent. O alternativa buna pentru a induce calmul si a va revigora fizic si psihic este dusul scotian, adica alternarea apei fierbinti cu apa rece.

Alimentele sanatoase calmeaza nervii

Atunci cand starile de depresie se instaleaza si nervii nu mai pot fi controlati, ne refugiem in mancarea de tip fast-food sau in dulciuri si ne amagim ca ne simtim mai bine. Gresit! Studiile in domeniu au demonstrat ca o alimentatie nesanatoasa afecteaza functionarea corecta a creierului. In aceste momente, trebuie sa eliminam complet grasimile si alimentele procesate si sa mancam fructe si legume in stare cat mai naturala, carne slaba si seminte, astfel asiguram organismului necesarul de vitamine si minerale de care are nevoie pentru a functiona la cote inalte. De asemenea, trebuie sa renuntam la consumul de cafeina, de alcool si de bauturi carbogazoase si sa le inlocuim cu ceaiuri cu efect relaxant, de exemplu ceaiul de musetel, de sunatoare, de lavanda sau de tei.

Farmacistii Catena recomanda produsele Naturalis. Daca iti doresti sa imbunatatesti capacitatea organismului de a se adapta la stres si sa te bucuri de o stare emotionala buna, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar StresControl de la Naturalis! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Madalina Manole