An de an, asteptam primavara cu nerabdare caci ne dorim ca natura sa reinvie, peisajul sa prinda culoare, sa ne bucuram de zilele insorite si caldute, sa ne dezmortim. Odata cu vremea rece care se domoleste, apar si pericolele care ne ameninta sanatatea. Organismul trebuie sa se adapteze la noile conditii, la schimbarile de temperatura care intervin si care pot da peste cap stilul de viata al unui om.
La trecerea dintre iarna si primavara se poate instala o stare de disconfort fizic, dar si psihic, polenul ne da mari batai de cap si intervin si modificarile hormonale.
Astenia de primavara
Astenia de primavara nu vine cu surle si trambite, ci cu o stare de oboseala permanenta, lipsa de concentrare, migrene, pierderea poftei de mancare, tulburari de somn, tensiune musculara, ce mai, tot pachetul. Sedentarismul este inlocuit cu o viata mai activa, incepem sa ne miscam mai mult, sa ne plimbam mai des in aer liber, hormonii sufera modificari si se pare ca femeile sunt mult mai afectate decat barbatii. De la astenia de primavara si pana la depresie nu este decat un pas foarte mic. Pentru a nu cadea in aceasta capcana, alimentatia trebuie sa fie una bogata in fructe si legume, foarte multe verdeturi, peste. Pentru a avea energia necesara fiecarei zile, putem tine o cura de vitamine si minerale, trebuie sa evitam grasimile, prajelile, in general mancarurile grele, sa renuntam la consumul de cafea in favoarea ceaiului verde. De asemenea, sportul in aer liber are si el o contributie sporita in tinerea la distanta a depresiei.
Criza de astm alergic
Astmul alergic este provocat, normal, de un anumit alergen, iar atunci cand vorbim despre primavara, vorbim mai ales despre polen si praf. Printre simptomele care se fac simtite, amintim ochii inlacrimati, mancarimile nasului si ochilor, stranuturile fara oprire. Atunci cand alergenii patrund pe caile respiratorii, acestea se ingusteaza, respiratia devine din ce in ce mai anevoioasa, apar tusea sau chiar insuficienta respiratorie acuta. Impotriva crizelor de astm alergic putem sa apelam la medicamentele bronhodilatatoare, sa evitam plimbarile in aer liber dimineata iar igiena de acasa trebuie respectata cu strictete. De pe raftul cu remedii naturiste se poate apela la decoctul din conuri de brad. Medicul specialist poate recomanda imunoterapia care se desfasoara insa pe o durata lunga de timp si care consta in injectarea substantei diluate la care o persoana este alergica.
Boli gastrice
Schimbam anotimpul, schimbam alimentatia si astfel ne putem confrunta cu o revenire a bolilor gastrice care ne pot da mari batai de cap. Trebuie sa se renunte la consumul de alcool, la fumat, la mestecatul gumei, la cafea si medicamente. Mancatul la ore fixe trebuie sa se inscrie in Biblia unei vieti sanatoase, trebuie evitate bauturile carbogazoase, legumele precum ceapa si usturoiul, iar stresul trebuie contracarat. Este adevarat ca, atunci cand se consuma cruditati, acestea pot activa practic bolile gastrice deoarece sunt mai acide, insa asta nu inseamna ca nu putem manca un gratar cu o salata sau un fruct dupa masa, intrucat nu vom consuma intreaga zi numai legume si fructe. Daca aceasta stare se acutizeaza, se recomanda interventia medicului specialist.
Text: Ruxandra Raica