Stim deja ca fumatul este o problema de sanatate publica importanta si o epidemie globala, insa ceea ce nu stim este ca femeile fumatoare prezinta un risc mai mare de imbolnavire a inimii, mai ales in contextul in care numarul fumatoarelor creste de la an la an. Una din explicatii este ca femeile folosesc mai frecvent tigarile de tip „slim”, „low-tar”, „lights”, care favorizeaza fumatul „compensator” – inhalarea mai profunda sau mai frecventa pentru a-si asigura „doza” de nicotina.
Fumatul nu este un simplu mod de socializare, ci este o boala cronica numita dependenta de nicotina. Prin urmare, poate fi tratata cu ajutorul medicului si al psihologului, iar pentru asta Programul National Stop Fumat isi propune sa ii ajute pe acei oameni care isi doresc din tot sufletul sa renunte la fumat si au nevoie de ajutor de specialitate. O echipa de medici si psihologi specializati in tabacologie, prezenti in centrele Stop Fumat si implicati cu sufletul in acest proiect, stau in slujba celor care vor si cred ca pot renunta la acest viciu deosebit de grav, dependenta de nicotina.
Daca persoana e din Bucuresti, poate veni in fiecare miercuri, la ora 15.30 la Institutul „Marius Nasta”, la grupul de informare, pentru a afla detalii despre tratament si consilierea psihologica. Aici i se ofera explicatii si raspunsuri la intrebari. Programul National Stop Fumat include: consiliere privind renuntarea la fumat, linia telefonica cu apel gratuit (cunoscuta sub numele de Tel Verde) si accesul la medicamente gratuite. Toate cadrele medicale incluse in program cred in eficienta programului si se implica cu tot sufletul in efortul tratarii pacientilor dependenti de fumat. Daca persoana nu este din Bucuresti, atunci se adreseaza medicului specialist tabacolog si/sau specialistului psiholog si solicita o programare. Datele de contact ale medicului si ale psihologului pot fi gasite pe site: www.stopfumat.eu si la Tel Verde: 0800878673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920.
Text: Andreea Popescu