Pozitia in care dormi, indicator al sanatatii

Conform psihologilor, dar si pe baza unor studii, s-a ajuns la concluzia ca pozitia in care doarme o persoana poate afecta calitatea somnului, visele, relatia cu partenerul si, cel mai important aspect, poate favoriza aparitia anumitor boli. Se pare ca aproximativ 95% din populatie doarme in aceeasi pozitie pe tot parcursul noptii sau o schimba foarte rar.



Cauzele psihice ale bolilor comune

Dormitul pe spate

Dormitul pe spate, cu mainile pe langa corp sau pe langa cap, este recomandat de medici deoarece astfel este distribuita in mod egal greutatea corpului. Cu toate ca aceasta pozitie este benefica persoanelor care sufera de artrita sau de dureri articulare, iata ca favorizeaza sforaitul si este adoptata de doar 5% din populatie. De asemenea, dormitul pe spate determina o accelerare a procesului respirator, fapt ce nu este tocmai benefic pentru persoanele diagnosticate cu astm sau cu alte afectiuni respiratorii.

Pont: Psihologii considera ca persoanele care dorm pe spate sunt mai rationale, puternice, invincibile, denota incredere si siguranta si nu se lasa ghidate de emotii si sentimente.

Actiuni zilnice care nu ne lasa sa dormim

Dormitul pe burta

Daca aceasta pozitie impiedica sforaitul, afla ca nu este indicata pentru persoanele care se confrunta cu o circulatie deficitara. Dormitul pe burta favorizeaza amortirea mainilor si durerile provocate la trezire pot fi de-a dreptul chinuitoare. Totodata, aceasta pozitie determina macinarea dintilor si, faptul ca implica o rotire constanta a gatului, poate provoca tensiune la nivelul nervilor si va puteti trezi cu dureri neplacute de cap.

Pont: Persoanele care adopta aceasta pozitie de dormit sunt meticuloase, exagerat de critice cu ele si cu cei din jur si deosebit de ironice, avand o usoara doza de nervozitate.

Dormitul pe o parte

Dormitul pe o parte este o pozitie indicata in special persoanelor care sufera de afectiuni ale sistemului digestiv, de exemplu, gastrita, ulcer, indigestie sau reflux gastro-esofagian. Dormind pe partea stanga, acidul gastric din stomac nu va avea puterea sa urce pana in esofag sau cavitatea bucala si astfel se pot evita arsurile si durerile aferente. Pozitia este favorabila si persoanelor care se confrunta cu apnee de somn sau dureri de spate. Si daca te intrebi care sunt partile negative, ei bine, dormitul pe o parte favorizeaza aparitia prematura a liniilor fine si a ridurilor.

Pont: Dormitul pe o parte este pozitia oamenilor curiosi, extrovertiti si sociabili, carora le place sa aiba prieteni si sa traiasca intens fiecare clipa.

Ritualuri care induc un somn odihnitor

Dormitul in pozitia fetala

Dupa cum o spune si numele, aceasta pozitie este similara cu cea adoptata de fat in uterul mamei si presupune mentinerea genunchilor indoiti si a unei maini sub perna, in timp ce, cu cealalta mana imbratisezi perna sau pilota. Pe langa faptul ca este o pozitie confortabila preferata de peste 40% din persoane, aceasta inspira necesitatea, chiar inconstienta, de a te simti protejat in timpul somnului. Din pacate, persoanele care dorm in pozitia fetusului favorizeaza aparitia durerilor la nivelul gatului si cefei, insa, pe de alta parte, este redusa presiunea ce cade pe coloana, in special pe zona lombara.

Pont: Persoanele sensibile, emotive, legate de trecut, fragile emotional si nesigure pe ele tind sa doarma in aceasta pozitie.

Beneficiile somnului de frumusete

Dormitul in pozitia semifetala

Pozitia semifetala este preferata de 30% din persoane si presupune fie trunchiul drept si mainile in lateral, fie trunchiul drept si mainile drepte, pe langa corp. Aceasta pare sa fie cea mai indicata pozitie de somn pentru a evita dezvoltarea afectiunilor, cu singura exceptie sa nu adormi cu mana prinsa sub trunchi si astfel sa-ti amorteasca. Marele beneficiu al pozitiei denumita si „copac”, conform cercetatorilor, este ca alunga stresul si ofera o mai buna calitate somnului.

Pont: Pozitia semifetala o adopta persoanele stabile si echilibrate psihic si emotional, usor sensibile si atente la cei din jur.

Farmacistii Catena recomanda produsul Omega 3 Glucosamine de la LYSI. Mai multe detalii gasiti aici!

Text: Madalina Manole