Spune-mi ce uiti, ca sa-ti spun daca e cazul sa te ingrijorezi…

shutterstock_12224824Ti se intampla sa uiti daca ai incuiat usa, sa te duci la mall si sa nu mai stii unde ai lasat masina sau sa nu-ti mai amintesti daca ai scos fierul de calcat din priza? Nu toate sincopele memoriei sunt insa alarmante. Afla cand e cazul sa-ti faci probleme in privinta acestora si cand nu.

Memoria inregistreaza poate sute de date in fiecare secunda, pe care le culege cu ajutorul simturilor, le inmagazineaza si apoi le recupereaza atunci cand este cazul.

Uneori insa, atunci cand ne cautam informatii in memorie, acestea intarzie sa apara…

Daca uiti tot felul de informatii pe care le-ai invatat la scoala sau lucruri pe care le-ai facut intr-o vacanta cu mai multi ani in urma, acesta nu este un motiv de ingrijorare. Memoria noastra lucreaza cu strictul necesar. Memoreaza date precise atunci cand avem nevoie, relative la situatia in care suntem. Atunci cand aceste date nu ne mai sunt necesare, le uitam. Motive de ingrijorare ar fi daca am uita cu totul ca am urmat un anumit curs, de exemplu, sau ca am fost intr-o anumita vacanta.

Cand uiti daca ai incuiat usa, unde ai lasat masina sau unde ti-ai pus cheile, nu ai de ce sa-ti faci probleme. Este normal ca astfel de lucruri sa se intample, cand vorbim de gesturi automate, pe care le faci din reflex. De cele mai multe ori, atunci cand le facem nu suntem atenti, iar probabilitatea de a le uita depinde si de interesul pe care il acordam acestor gesturi. Pentru a nu ne mai confrunta cu astfel de probleme, trebuie sa dam atentie si gesturilor mecanice, iar cand totusi uitam, trebuie sa ne fortam memoria sa acceseze imaginea acelui moment cand am facut gestul.

Atunci cand nu ai memoria numelor, adica intampini dificultati cand vine vorba sa retii numele persoanelor recent cunoscute, nu ai de ce sa te ingrijorezi. E mai usor sa-ti amintesti chipul cuiva, decat numele lui, pentru ca primul este un act de recunoastere, in timp ce a doua este o operatie  mai dificila, de recuperare a unei informatii. In general, memorarea numelor necesita reactualizare pentru a deveni permanenta. Ne putem reaminti mai usor numele daca incercam sa gasim mai intai litera cu care incep, contextul in care am auzit numele sau daca trebuie sa-l recunoastem dintr-o lista cu mai multe nume.

Daca nu reusesti sa-ti amintesti lucruri atunci cand esti presata de situatie este normal, pentru ca uneori, in conditii de stres, memoria ne joaca feste. Atunci cand sunt in afara contextului in care ne aflam, informatiile pot aparea mai greu. Trebuie sa ne relaxam pentru a ne putea aminti mai usor.

Daca aproape in fiecare dimineata, inainte sa te duci la serviciu, uiti daca ai facut cate ceva, poate fi un lucru normal atunci cand ai foarte multe sarcini. Memoria operationala are un numar limitat de lucruri pe care le poate memora, iar atunci cand abuzam de ea este posibil sa nu ne mai putem aminti anumite lucruri. Lucrurile pot fi considerate ingrijoratoare daca, de exemplu, uitam sa ne imbracam sau sa ne incaltam inainte de a pleca din casa.

Cum iti testezi si cum iti intretii memoria?

De asemenea, trebuie sa ne facem griji si sa ne ducem la doctor atunci cand tulburarile de memorie incep sa ne afecteze traiul de zi cu zi si daca uitam constant lucruri necesare pe care le avem de facut. Un test simplu pe care ti-l poti face este sa te uiti 5 minute la 3 obiecte, apoi sa pui pe cineva sa-ti puna intrebari despre acele obiecte. Daca nu reusesti sa raspunzi la intrebari, e cazul sa mergi la medic! Pentru a-ti intretine memoria, e bine sa joci tot felul de jocuri pentru stimularea memoriei, cum ar fi Sudoku, sau sa inveti constant lucruri noi, care sunt considerate gimnastica pentru creier. De asemenea, nu uita ca sportul scade posibilitatea de aparitie a problemelor cu memoria.

In final, trebuie sa mentionam ca ritmul nostru de viata rapid si traiul zilnic extrem de incarcat de sarcini si stres afecteaza stabilitatea memoriei, iar in situatii stresante, creierul elibereaza substante care prejudiciaza neuronii responsabili cu memorarea. Asa ca nu uita sa te si relaxezi in fiecare zi!

 

Text: Bianca Badescu