Atunci cand alegi un program de fitness, de body-building sau orice fel de activitate sportiva, este bine sa apelezi la sfaturile si supravegherea unui antrenor. Practicat incorect, sportul poate provoca neplaceri fizice, precum entorse, fracturi sau leziuni grave, chiar la nivelul coloanei vertebrale.
Durata solicitarii si intensitatea activitatii sportive sporeste riscul de deteriorare pe termen lung a sistemului musculo scheletic. Riscurile devin cu atat mai mari in cazul sporturilor in care organismul este fortat in mod asimetric si unde se executa miscari repetitive. “Cea mai buna metoda de prevenire a accidentarilor din timpul practicarii activitatilor sportive, in circa 60% din cazuri, este sa efectuezi o incalzire eficienta, stretching adecvat si sa ai un instructor sau, cel mai bine, sa apelezi la ajutorul unui profesor de sport/kinetoterapeut.
Acesta va putea urmari mult mai usor evolutia ta”, sustine medicul Gabriel Panait.
Oasele si muschii cedeaza primele
Leziunile cele mai frecvente implica genunchiul in procentaj de 25%, de 14% – gamba si calcaiul, 13% – cotul, 12% – tibia, 11% – umarul, soldul si coapsele, 9% -capul si obrazul, 7% – glezna, 6% – incheietura mainii si palma, iar 3% – regiunea lombara. Insa, leziunile cauzate de activitatile sportive practicate incorect se pot imparti in mai multe categorii, principala problema fiind solicitarea intensa si indelungata a unei parti a corpului. Ruptura musculara este si ea des intalnita, coapsa si gamba fiind indeosebi expuse. Astfel, muschiul devine sensibil, apar dureri si, implicit, nu isi poate indeplini functia pe deplin.
Atentie la picioare si cap
De asemenea, tendoanele se pot rupe asemanator muschilor. Destul de frecvent se accidenteaza tendonul lui Achile, care leaga muschii gambei de calcai. Si articulatiile pot suferi leziuni, de la entorse usoare, la grave. Aceasta cauzeaza o umflatura si durere, ce se intensifica la miscarea articulatiei. In cazuri mai usoare este de ajuns sa infasori destul de strans articulatia, dar in cele grave exista pericolul sangerarii interne si al deteriorarii permanente a ligamentelor. Totodata, la nivelul genunchiului, cea mai complexa articulatie a corpului uman, meniscurile pot suferi leziuni in momentul in care rasucesti piciorul sau faci o intoarcere brusca. Daca sunt suprasolicitate pe o durata indelungata, chiar mai multi ani la rand, ligamentele se pot degrada din cauza uzurii. Daca practici incorect diferite activitati sportive, te poti alege si cu o fractura de stres la nivelul oaselor, cei mai supusi riscului fiind alergatorii. Acest tip de fractura afecteaza oasele care formeaza “coloana” piciorului. La inceput provoaca dureri nesemnificative, care se intensifica o data ce continua miscarea. Oasele si tendoanele mainii sufera raniri mai ales in sporturi precum alpinism, box, baschet ori crichet. Capul este periclitat in aproape orice sport, craniul in sine compunandu-se din oase, care la lovituri puternice se pot rupe, iar creierul poate fi afectat cu usurinta.
Cifoze si scolioze
Practicarea unor probe sportive, cu miscare asimetrica poate provoca si agravarea cifozelor ori a scoliozelor. Sariturile in atletism, gimnastica sau in apa sunt contraindicate pentru toate deviatiile grave ale coloanei vertebrale, cu tendinta de rotatie sau modificari de structura, insotite de dureri. Scrima, prin solicitarea asimetrica a musculaturii duce la hipertrofie asimetrica la nivelul membrelor superioare si inferioare, cu 2-3 cm, dar si la agravarea scoliozelor (la copii). Daca musculatura paravertebrala este bine dezvoltata, ele sunt totusi tolerate. Baschetul, desi este un joc sportiv complex, alcatuit din miscari naturale prezinta unele influente unilaterale, mai ales asupra coloanei vertebrale si musculaturii. Initial, atitudinile gresite ale coloanei vertebrale nu produc dureri, dar in timp, poate fi afectata respiratia si astfel nu se mai poate vorbi despre un metabolism normal, ori un echilibru glandular si activitate nervoasa normala. Functia cordului poate fi la randul ei stanjenita prin atitudinea defectuoasa a coloanei si a cutiei toracice.
Atentat la copilul tau
In ceea ce-i priveste pe parinti, acestia au obligatia de a alege pentru micutii lor sporturi adecvate si mai putin solicitante, intrucat, practicat incorect sau fiind nepotrivit copilului, sportul aduce mari deservicii. Cele mai recomandate activitati sportive pentru copii, in functie de varsta, sunt cele in aer liber, cum ar fi atletismul, jocurile cu mingea ori patinajul. De asemenea, innotul este benefic daca rezistenta micutului la flora microbiana din bazin este acceptabila. Insa tenisul, schiul si gimnastica sunt foarte solicitante pentru articulatii si coloana lui.
Consultant: Dr. Gabriel Panait, medic specialist in medicina sportiva la Ambulatoriul pentru Sportivi – Bucuresti
Tel: 021/323.30.13 sau 021/323.72.86