Tot mai multe cercetari arata, in ultimul timp, faptul ca alcoolul, consumat cu moderatie, ajuta organismul si creste speranta de viata. De exemplu, in privinta vinului suntem cu totii de acord ca acesta ajuta la cresterea sperantei de viata, insa exista si pareri cum ca nu face atat de bine organismului pe cat s-ar crede.
A bea putin face bine? Ramane de demonstrat
Se stie ca alcoolul creste riscul de accidente, este toxic pentru ficat, este implicat in dezvoltarea multor tipuri de cancer, altereaza procesele de memorie. Conform cercetarilor, consumul a nu mai mult de 20 de grame de alcool pe zi duce la un risc de deces cu 36% mai mare decat al celor care nu consuma alcool. Acest risc este redus cu 40% pentru cei care, dintre toate bauturile posibile, prefera vinul. Conform unor medici olandezi, nu exista nicio indicatie pentru a alege intre vinul alb sau rosu.
Aceste studii sunt de fapt ridicole, pentru ca, in final, nu fac altceva decat sa caute legaturi (de multe ori indirecte) cum era si in cazul celor care afirmau ca persoanele slabe traiesc mai putin. O serioasa cercetare statistica ar trebui sa analizeze subiecti la care un singur parametru sa varieze. Desigur, acest lucru este practic imposibil sa se faca asupra populatiei, iar ambiguitatea datelor ar trebui sa fie considerata intotdeauna destul de mare.
Sa vedem si cum aceste cercetari au fost distorsionate de mass-media:
- Inainte de toate, datele concrete au fost transformate in pahare. Fiecare, de exemplu, interpreteaza 20 de grame de alcool asa cum crede de cuviinta, facand sa devina chiar si doua pahare pe zi. In realitate, un pahar (mediu) umplut normal contine aproximativ o cincime dintr-un litru.
- O jumatate de pahar de vin pe zi a devenit pentru unii un pahar de vin la fiecare masa!
- Curios este faptul ca nimeni nu a observat faptul ca aceste precizari au fost facute in general de catre barbati, iar rezultatele cercetarilor au fost extinse asupra intregii populatii, barbati si femei.
- Si mai curios este ca nimeni nu a subliniat faptul ca nicio persoana care consuma in mod normal alcool nu se va multumi doar cu o jumatate de pahar sau chiar cu un pahar pe zi.
De fapt, intotdeauna se va gasi un sustinator al lui Bacchus care va spune ca este adevarat ca vinul va va ajuta sa traiti mai mult. Ei bine, ceva o fi adevarat!
Aceste cercetari sunt inventate, dar daca ar fi adevarate (si va asigur ca este posibil) si ati fi siguri ca nu v-am indus in eroare, cum ati face sa le dezmintiti?
Cine cunoaste slaba fiabilitate a corelatiilor va realiza intr-o secunda: la cei nascuti la inceputul secolului XX, fumatul era ceva normal, nu exista nicio informatie despre influenta negativa asupra sanatatii. Probabil ca cei care nu fumau erau considerati nu prea sanatosi sau chiar deja bolnavi. Cine fuma doar 5 tigari pe zi, in realitate, nu era dependent de tutun (fuma doar pentru ca “toata lumea fumeaza”) si avea probabil un stil de viata mai bun decat altii. Iata explicatia faptului ca traiau mai mult.
Intorcandu-ne la discutia noastra despre vin, dintre cei nascuti intre 1900 si 1920, cine nu consuma alcool avea probabil motive de sanatate pentru a nu face acest lucru, nu era, desigur, cum este astazi, cand faptul de a bea sau a nu bea depinde de alegerea fiecaruia dintre noi. Realitatea este ca cei care consuma mai putin de un sfert de litru de vin pe zi au o speranta de viata egala cu cei care chiar nu consuma, pe cand pentru cei care beau mai mult, asteptarile sunt mai reduse.
Text: Adelina Gruia