Dacă tocmai te-ai întors de la cumpărături, primul lucru pe care îl faci este să îți scoți mănușile și masca, și să îți dezinfectezi cumpărăturile alimentare. Dar cum rămâne cu hainele pe care le-ai purtat? Iată cum poți face asta prin cel mai simplu și eficient mod.
Un cercetător în boli infecțioase din cadrul Universității de Medicină din Washington ne dă cel mai important sfat: să ne spălăm pe mâini. „Dacă cineva tușește, există șansa ca particulele din salivă să ajungă pe hainele cu care ești îmbrăcat, și este probabil să îți atingi fața cu ele în tot acest timp cât tu le porți. Ceea ce este mai probabil, este că o să atingi cu mâinile blugii și apoi fața. Cheia este doar să te speli pe mâini în mod regulat, astfel încât virusul să nu ajungă în ochi, nas sau gură.”
Ok, ești acasă, ai urmat cel mai important pas, dar problema este că nu ai o mașină de spălat și nici nu vrei să faci un drum până la spălătorie. Uite ce ai de făcut!
Foloseşte puţine haine ca să ai puține rufe
O încărcătură mică de rufe poate fi spălată eficient într-o chiuvetă curată, într-un lighean mare sau chiar în cadă.
Curăță vasul/chiuveta/cada
Înainte de a începe să speli hainele în cadă, spre exemplu, asigură-te că aceasta este curățată. Îndepărtează murdăria printr-un amestec concentrat de dezinfectant antibacterian universal, înălbitor și apă fierbinte.
Înmoaie rufele în apă fierbinte
Dacă speli bumbac, lenjerie și materiale sintetice durabile (cum ar fi poliesterul), umple cada cu apă caldă suficient de mult pentru a acoperi hainele. În continuare, adaugă cantitatea corespunzătoare de detergent pentru țesătura respectivă, în funcție de dimensiunea încărcăturii de rufe pe care o speli.
Lasă hainele să se înmoaie cel puțin 30 de minute. Scoate rufele din cadă şi aşază-le pe marginea acesteia, apoi scurge apa din cada în care au stat rufele. Umple din nou cada cu apă caldă și bagă rufele în ea pentru a le clăti şi mai clătește-le odată la mână, la robinet.
Aer uscat
Lasă rufele la uscat, la aer curat. Tricoturile delicate, cum ar fi lâna și cașmirul, ar trebui să fie întotdeauna uscate așezându-le în formele lor naturale pe un suport de uscare sau un prosop curat – atârnarea pe sârmă va lungi fibrele și va denatura îmbrăcămintea.
Calcă hainele la aburi
Ca să fii sigură că hainele tale sunt curățate și în afara pericolului de deteriorare, poți să îți calci hainele cu fierul de călcat. Aburul ucide bacteriie și virusurile.
Învaţă mai multe despre curăţenie de AICI!
Text: Bettina Cristea
Photo: Vogue