Colesterolul este un tip de grasime produsa in cea mai mare parte de catre ficat, dar care poate fi preluata si din alimentatie. Acesta este responsabil de mentinerea integritatii celulare, de sinteza anumitor hormoni si a bilei, de metabolismul vitaminelor liposolubile si are rol important in buna functionare a sistemului nervos si imunitar. In momentul in care colesterolul depaseste limitele normale, intervine riscul infarctului si al accidentului vascular, intrucat acesta se depune pe vasele de sange, ingustandu-le si, in final, blocandu-le. Din pacate, studiile arata ca hipercolesterolemia, adica nivelul mare de colesterol in sange, este o boala a acestui secol, in Romania afectand aproape jumatate din populatie. In plus, desi se accentueaza odata cu inaintarea in varsta, este alarmant faptul ca din ce in ce mai multi tineri sunt depistati cu aceasta afectiune.
Colesterol bun vs colesterol rau
Exista doua tipuri de colesterol, cel bun, denumit HDL, si colesterolul rau, LDL. Colesterolul bun are rol de reciclare a LDL-ului si, implicit, de protectie a vaselor sangvine, in timp ce colesterolul rau se depune pe peretii arterelor si, in plus, ingreuneaza activitatea leucocitelor, celulele sistemului imunitar care incearca sa-l anihileze.
Cauzele colesterolului marit
Desi este o afectiune care se poate mosteni, caz in care organismul nu stie sa metabolizeze colesterolul, principala cauza ramane alimentatia gresita bazata pe grasimi saturate. In aceasta categorie intra produsele de tip fast-food, alimentele intens procesate cum ar fi untul, smantana si ciocolata, dar si carnea grasa si ouale. De asemenea, produsele care contin grasimi hidrogenate implica acelasi risc pentru organism, favorizand cresterea LDL-ului. Pe locul doi ca importanta este greutatea corporala mare si, implicit, lipsa activitatii fizice. Persoanele supraponderale au un nivel crescut de colesterol LDL, la fel si persoanele sedentare. Tineti cont ca sportul duce la cresterea semnificativa a colesterolului sanatos, HDL. Pe de alta parte, hormonii stresului, adrenalina si cortizolul, favorizeaza producerea colesterolului rau, stresul fiind unul dintre factorii de risc ai acestei afectiuni. Fumatorii, dar si persoanele care se confrunta cu diabet sau hipotiroidism pot fi, de asemenea, afectate. Studiile arata ca barbatii au un nivel mai mare de colesterol pana la varsta de 50 de ani, in timp ce femeile, pana in momentul instalarii menopauzei, au un nivel mai scazut, ulterior acesta crescand.
Preventia este cheia sanatatii
Din pacate, hipercolesterolemia nu are simptome specifice, singura cale de a fi depistata fiind prin intermediul analizelor uzuale de sange. Este important ca, in momentul recoltarii, starea de sanatate sa fie buna, deoarece anumite afectiuni minore pot influenta rezultatul. De asemenea, femeile insarcinate au un nivel mai mare de colesterol in sange, astfel incat acestea trebuie sa-si programeze controlul la cel putin 6 luni dupa nastere. In cazul acestei afectiuni, de o importanta majora este preventia, ceea ce se traduce prin adoptarea unui stil de viata echilibrat care sa cuprinda alimentatie sanatoasa, sport si evitarea pe cat posibil a viciilor si a stresului. Se recomanda introducerea in dieta a alimentelor bogate in fibre si in Omega 3-6, dar si a fructelor si legumelor. In plus, alegeti sa consumati cu preponderenta carne slaba la gratar sau la cuptor, si nu prajita. Este foarte important sa va mentineti greutatea corporala in limite normale. Totodata, in lupta contra sedentarismului si stresului, este recomandat sa mergeti cat mai mult pe jos, sa va plimbati in aer liber si sa faceti sport de cel putin 3 ori pe saptamana.
Tratamentul colesterolului marit
Prima etapa de tratament pe care orice medic o va prescrie va fi adoptarea unui regim alimentar adecvat. Suplimentar, se vor prescrie medicamente cu rol in scaderea nivelului de colesterol, cu atat mai mult daca persoana in cauza sufera deja de afectiuni cu grad de risc crescut ca diabetul, hipertensiunea sau bolile cardiovasculare.
Farmacistii Catena recomanda produsul Cholesterem. Daca iti doresti sa reduci nivelul colesterolului din sange, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar Cholesterem! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Madalina Manole