S.O.S – Boli care apar fara simptome

1a2a700ovmtzSanatatea poate fi dezechilibrata uneori din cauza unor boli care apar fara simptomatologie sau care au o simptomatologie nespecificata in general,  precum starea de astenie, scaderea capacitatii la efort, scaderea ponderala, tusea iritativa, dureri difuze, tulburari ale tranzitului intestinal. Nedepistate la timp, ele evolueaza si pot ajunge in stadii critice.

Glaucomul cronic

Glaucomul se manifesta prin atrofierea nervului optic si ingustarea campului vizual. Un numar din ce in ce mai mare de oameni sufera de aceasta afectiune, iar pentru ca simptomele lipsesc, nu isi dau seama decat in momentul deteriorarii iremediabile a vederii. Daca este descoperit in faza de inceput, glaucomul poate fi tinut in aceasta stare prin supraveghere si tratament, pentru a evita orbirea.

Diabetul

De obicei, diabetul ramane nediagnosticat mult timp dupa ce boala s-a instalat. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat, in anul 2006, diabetul a ocupat locul 6 intre afectiunile ce cauzeaza decesul. Aici ne referim, desigur, la complicatiile aparute in urma glicemiei care nu este tinuta sub control, precum accidentul vascular cerebral sau cangrena cu pericol de amputare.

Diferite forme de cancer

Cancerul pulmonar

Acest tip de cancer poate fi diagnosticat chiar si dupa 10 ani de la aparitie, iar in Romania, apar anual peste 10.000 de cazuri noi. Se pare ca o treime din pacientii oncologi indura sau dezvolta aceasta forma de boala. Abia in faza terminala apar tusea si durerile in piept.

Cancerul de col uterin

Desi un simplu test Babes-Papanicolau te poate ajuta sa-l depistezi din timp, cancerul de col uterin este al patrulea cancer in randul mortalitatii feminine, iar incidenta acestuia a fost in crestere in ultima decada. Atentie insa la dureri difuze, urinari frecvente, sangerari vaginale anormale – pot cauza cancer ovarian.

Cancerul mamar

1a2acwweniu9h„Palpeaza-ti frecvent sanii”, acesta este indemnul medicilor, si, imediat ce simti ceva neobisnuit, da fuga la control. La noi in tara sunt diagnosticate anual circa 6500 de imbolnaviri. Tot in fiecare an, aproximativ 2500 de femei isi pierd viata din cauza acestei afectiuni.

Osteoporoza

Mai este numita si hotul tacut. Pe masura ce inaintezi in varsta, creste riscul osteoporozei, iar majoritatea oamenilor (femei, in general) nu afla de existenta ei decat atunci cand oasele devin fragile, iar o cazatura banala poate provoca fracturi sau chiar ruperea vertebrelor. Un remediu timpuriu ar fi suplimentele de Calciu cu Vitamina D3, prescrise de medicul specialist.

Hepatita C

Foarte putine persoane manifesta simptome gripale asociate cu anorexie, iritabilitate, greata si pierdere in greutate. Hepatita cronica C poate evolua spre ciroza si cancer hepatic. Aproximativ 20% dintre oameni dezvolta ciroza hepatica dupa 10-20 de ani de la debutul infectiei. Se transmite prin contactul cu sange infectat si nu numai.

Ischemia miocardica silentioasa

Este o afectiune degenerativa a miocardului si cea mai comuna manifestare a bolilor de inima coronariene. Ischemia silentioasa apare la un numar mare de persoane, cel mai adesea la pacientii cu diabet sau la cei care au suferit o interventie cardiaca. Atentie asadar la nivelul crescut al colesterolului din sange.

Indiferent de varsta pe care o ai, mergi periodic la control,  pentru a te scuti mai tarziu de neplacerile provocate de afectiunile care pot aparea intr-un mod… silentios!

Text: Ruxandra Raica

Consultant: Dr. Ruxandra Constantina